Recycle craft – Caterpillar from egg-carton

Saya suka tengok kanak2 kecil  berumur 6 tahun ke bawah buat art dan craft. Mereka ni jarang buat perbandingan sesama kawan, tak seperti kanak2 yang dah bersekolah. They all akan buat je projek ikut imaginasi sendiri, cantik ke tidak belakang kira. Interpretasi mereka juga lain. Saya pernah tanya Karl yang berusia 3 tahun:

Saya: Ulat suka makan apa?

Karl: Makan durian….

Saya: Hahahaha.. betul jugaa…..

Memang kadang2 kita yang dewasa tak terfikir tentang jawapan yang mereka beri ni.. tapi memang betul pun, jawapannya jujur, apa yang dia nampak itu yang dia jawab!!

Gambar di atas ni ialah Umairah, Izzah & Tasnim dengan projek caterpillar mereka. Projek ulat dari bekas telur ni mudah je, hanya potongkan bekas telur tu ikut alurnya lepas tu suruh anak2 warnakan menggunakan poster color atau tempera. Kat bahagian depan tu buatlah muka – mata, mulut hidung dan letakkan sesungut dari dawai kecil (kalau ada). Lepas tu saya ajak mereka lukis daun dan kami buat role play – ulat yang sedang seronok makan daun yang besar dan hijau!!

Yum, yum, yum……

Selamat Hari Ibu!!

Hmmm… hajat nak tulis craft untuk hari ibu sebelum harinya tapi terlalu sibuk sampai tak ada kesempatan nak menulis.

Untuk seminggu nih kanak2 artventure kids dari 4 tahun hingga 12 tahun semua tak lepas peluang buat kad untuk ibu2 mereka. Selain dari kad, kami buat bunga dari creep paper dan letakkan dalam pasu dari bekas yogurt. Mudah je buat bunga ni, Cuma potong creep paper macam nak buat bunga manggar tu lepas tu roll pada lidi satay.

Untuk card pula – macam2 jenis card yang boleh dibuat. Irfan prefer lukis jadi dia buat lukisan dibawah untuk kad ucapannya.

Kepada yang tak tahu nak melukis tu, boleh cuba lain2 cara seperti gunakan sticker, felt, bling2, glitter glue, stencil dan macam2 lagi untuk menghias card.  Yang dibawah ni contoh kalau guna sticker dan bling2. Bahagian dalam pula guna teknik kolaj.

Yang dibawah ni pula guna felt yang dah siap dipotong dengan bentuk bunga.

Selamat hari ibu untuk semua para ibu!!!

Printing – Potato Printing

Menghasilkan projek seni untuk kanak-kanak tak perlukan barang2 yang canggih mangih sebenarnya. Untuk mereka keseronokan lebih utama. Nak2 anak2 kecil dalam lingkungan 3-6 tahun tu, projek simple pun boleh jadi menyeronokkan bila buat bersama2 kawan, adik beradik atau ibubapa sendiri!

Satu lagi projek mudah untuk kanak2 yang tak perlukan kemahiran melukis, atau mewarna. Projek printing menggunakan kentang! Ha… bila saya mengukir kentang2 ni teringat pulak saya zaman sekolah2 dulu. Bila ada projek ni sibuklah mak2 kita ambik kentang buat ukiran, pelepah pisanglah, kacang botol, bawang dan macam2 benda kat dapur tu yang mereka guna..  Sebenarnya mak2 kita ni kreatif orangnya..

Projek ni saya buat dengan kanak2 3 – 6 tahun. Untuk mengukir, saya guna cookie cutter je, lebih cepat dan kemas. Sebab projek ni agak mudah, saya cuba pula dengan anak saya yang kecil, Irsyad 2 tahun 4 bulan. Tapi next time kena sediakan paper yang besar sikit, sebab dia sibuk nak cop kat dinding & lantai… nasib baik buat kat luar rumah!

Painting – Plaster of Paris

Plaster modelling ni dah pernah cerita before. Cuma nak kongsi gambar budak2 ni. Mereka ni memang suka painting sebab most of them tak berkesempatan nak cuba di rumah mahupun di sekolah – apalagi penggunaan acrylic yang agak mahal. Itulah salah satu sebab adanya Art-Venture Kids’ Studio ni.. nak beri peluang pada kanak2 menggunakan pelbagai media selain dari tempat yang sesuai untuk aktiviti macam ni..

Hemm.. sebut tentang tempat yang sesuai.. dah beberapa kali gak insident paint & air tumpah ke lantai!!!! Nama pun budak2….

Collage for Toddler

Umaira - 4 thn

Comelnya Umaira ni!!

Seronok betul dia buat collage for the first time. Ini satu lagi projek mudah untuk kanak-kanak 3-6 tahun. Mereka ni bukan tak suka mewarna, tapi cepat penat.. maklumlah tangan pun masih tak kuat nak grip pensel warna.

Jadi apa kata, cuba aktiviti collage pula. Tak perlu menggunting. Cuma koyakkan kertas2 warna, kemuadian suruh mereka apply gam pada gambar dan tampal kertas2 warna tu. Biar mereka decide warna apa untuk bahagian2 yang ada. Yang penting, gambar yang dipilih tu mesti yang mereka suka dan pilihan warna kena banyak, jadi semangatlah sikit they all nak siapkan…

Landscape Drawing – Sawah Padi

Ingat tak masa kecik2 dulu bila lukis pemandangan rata2 semua lukis gambar sawah padi berlatar belakangkan gunung. Saya pun sama. Lepas tu adala matahari kat celah gunung… rumah kampung, tepi tu ada pokok kelapa..hehe.. walhal saya tak pernah tengok the real sawah sampaila umur 18 tahun – masa ikut kawan sebilik balik kampong dia di Gurun, Kedah. Exited bukan main.. snap gambar sawah padi kat tepi highway..  tup2 kawin dengan Kedahan.. sekarang rumah saya betul2 bersebelahan sawah padi.

Di Alor Setar ni sawah padi masih banyak lagi. Jadi saya rasa topic landscape – sawah padi ni bukan sesuatu yang asing buat kanak2 kat sini. Sebagai permulaan saya suruh mereka buat garisan di tengah kertas sebagai pembahagi ruang – antara sawah dan latar belakang. Saya beri guideline macammana nak lukis sawah padi, Tapi untuk latar belakangnya, terpulang pada creativity masing-masing.

Saya tak menitik beratkan sangat cantik atau tidak lukisan kanak2 ni. Pada saya apa yang lebih penting ialah proses perbincangan tentang subjek yang dilukis tu. Sessi berceritalah masanya kita nak latih minda kanak2 ni menjadi lebih kreatif. Kadang-kadang lukisan anak2 kita nampak simple je, tapi bila suruh mereka bercerita tentang apa yang dilukis tu, macam2 kisah keluar! Kat bawah ni hasil kerja tangan kanak2 7 hingga 10 tahun. Mereka cuma ada masa selama 1 1/2 jam je nak habiskan melukis dan mewarna. Kalau dapat masa lebih tentu banyak lagi idea mereka yang boleh direalisasikan dalam lukisan ni!!

Aiman - 7 thn

Madiha - 7 thn

Alyaa - 8 thn

Hazirah - 8 thn

Aisyah - 9 thn

Irfan - 10 thn

Hand Drawing with Toddler

Kelas untuk 3-6 tahun dah pun bermula March lepas.

Untuk kanak-kanak dalam lingkungan umur begini memang perlu banyak perhatian dari orang dewasa. Walaupun projek nampak simple, challenge sebenarnya lebih kepada bagaimana nak take care dan berinteraksi dengan anak2 ni supaya mereka boleh tumpukan perhatian pada projek. Projek pun ambik masa sekejap je tapi sesi berceritanya yang lama…

Ini projek yang boleh dicuba dengan anak2 seawal 3 tahun. Kami buat hand print drawing, Since they all ni baru nak kenal pencil dan belum boleh melukis lagi, saya gunakan benda2 lain sebagai cara nak tarik minat they all.

Setakat ni, benda yang paling popular dengan anak2 ialah “wiggly eyes”. Memang they all cukup seronok bila tengok benda tu sampai semua tempat nk ditempel dengan wiggly eyes. So lepas buat hand drawing tu, kami tempekkan winggly eyes kat setiap jari. Lepas tu suruh anak2 buat garisan sebagai hidung dan mulut. Masa buat projek ni boleh la suruh mereka namakan jari2 yang dah dilekat dengan wiggly eyes tu, tanya siapa characternya – contoh family member ke, kawan2 ke, kira ade berapa jari etc.

Saya juga kira ini projek paling mudah untuk ajar dia orang konsep membuat garisan. Buat garisan tegak ke bawah sebagai hidung. Garisan melenkung kebawah bila sedih, garisan melengkung ke atas bila senyum. Garis putus- putus bawah mata, bila menangis. Lepas tu gunalah konsep garisan tu untuk dibuat rambut pulak.

Kat bawah ni gambar Umaira -4 tahun dengan projek hand drawingnya. Yang sebelah kiri tu yang dia lukis, yang sebelah kanan tu saya buat sebagai contoh. Dalam pelat2 dia sibuk bercerita pasal setiap character jari2 nya! mak ayah, abang, cousinnya pun masuk sekali.. hehehe

 

Salt Dough – Part 2

Lamanya tak update blog.. bila bercuti mood menulis pun hilang!! Liat betul nak start menulis, padahal dah banyak aktiviti yang kami buat lepas cuti sekolah ni!.. Tunggu punya tunggu, dah masuk bulan April.

Lepas buat salt dough hari tu, kami gunakan bentuk2 yang dah dibuat untuk diabadikan dalam wood plate sebagai signage yang boleh diletak kat pintu atau dinding.

So, kami proceed dengan process mewarna. Kami guna acrylic supaya warna tak keluar bila apply varnish. Mula2 warnakan wood plate dulu, saya suruh budak2 ni buat 4-5 garisan, ikut they all-lah maacammana nak gayakan, lepas tu warnakan tiap2 bahagian dengan warna yang digemari. Kemudian warnakan huruf2 dan bentuk-benutk yang dah dibuat.

Bila dah kering dan divarnish, lekatkan huruf2 dan bentuk2 yang dah diwarnakan guna pva glue.  Tu je… semua exited bila tengok plate dengan nama masing-masing!!

Sebenarnya ada banyak lagi projek2 kecil guna salt dough nih. contohnya, alphabet brooch pin – cuma lekatkan pin kat belakang huruf , kalau nak buat fridge mangnet, lekatkan magnet kat belakang dough tu. Satu lagi saya buat hiasan pada gelang tangan (kena buat lubang sebelum keraskan dough). Seronok bermain dengan salt dough ni… cubalah di rumah, murah dan mudah!!

 

Latihan Melukis – Grid Drawing

Bila ada masa terluang dalam kelas, saya beri tugasan melukis unutk mengisi masa sebelum kelas selesai.

Anak2 memang nampak lebih seronok bila buat craft. Jadi bila saya bagi tugasan untuk buat drawing semua takut … takut tak cantik. Tapi kelas ni bukan tentang cantik tak cantik, so at last they all manage to take up the challenge dan hasilnya, mereka sendiri tak sangka.

Saya pun tak terror melukis, tapi tips yang saya tahu kalau nak belajar melukis antaranya ialah menggunakan grid. So untuk kanak2 berusia 10 tahun ke bawah, saya cari gambar kartun kegemaran dan paling mudah – Spongbob Squarepants, lepas tu letak di tengah grid dan suruh mereka sambung setengah lagi drawing tu. Dengan cara ni, mereka akan fokus melukis mengikut turutan kotak2 grid dan bukan secara keseluruhan.

Gambar di atas untuk mereka berumur 12 tahun. Untuk mereka, saya cuba free template yang saya dapat dari blog ni.  Thanks to the blog owner – Kathy. Mula2 memang mereka tak yakin langsung, tapi bila dah cuba seronok pula!

 

City Scraper – Recycle Art

Saya memang suka mengumpul kotak2 dan bakul etc, sampai husband pun bising banyak sangat kotak tapi tak buat ape puuun.. Dulu masa bekerja pun saya kumpul bakul & bekas, bos pun dah tau kalau hamper sampai, isinya bagilah sesiapa tapi bakul, kotak, saya yang punye.. So bila dah buka studio ni saya memang happy sebab ada tempat untuk saya simpan bahan2 recycle saya ni..

2 mnggu lepas, kami cuba buat recycle art guna kotak2 kesayangan saya.. Lepas 2 sessions, akhirnya siap juga projek City Scrapper dari bahan2 terbuang ni.

Barang2 yang diperlukan ialah mounting board putih (kami guna yang besar sebab ini group projek), kotak2 terpakai seperti kotak susu, cereal, cawan plastic etc.

Mula-mula, buat latarbelakang pemandangan pada board yang nak ditampal. Bahagi kepada 2 bahagian, satu berlatarbelakangkan awan, yang bawahnya berlatarbelakangkan jalan raya.

Lepas tu, bolehlah sediakan kotak2 sebagai bangunan. Projek macam ni selalunya guna teknik papier mache – tampal kertas kat kotak sebelum warnakan kotak-kotak tu. Kami guna cara yang mudah &  cepat sikit –  tapekan je kotak guna masking tape, lepas tu warnakan dengan poster color or plaka.

Sebelum lupa, kalau simpan kotak2 susu or minuman tu, make sure bilas bahagian dalam kotak supaya tak de lebihan susu tertinggal.

Kami mengalami insiden bau susu masam bila start menggunting kotak.. hehhe… My mistake.. lepas ni saya make sure bila nak simpan recycle box, cuci bersih2 dulu.

Lepas mewarna, mulalah lukis tingkap, pintu dan signage. Bila bangunan dah siap, lekatkan ke atas board guna pvc glue atau double sided tape. Tambahkan seri projek ni dengan benda2 lain sebagai hiasan – kami guna awan dari kapas, matahari dari pencungkil gigi.. dan macam-macam lagi.

Projek begini secara tak langsung mengajar anak2 merancang sebelum membuat sesuatu. Dalam projek ni, kalau mereka tak rancang kedudukan bangunan, besar bangunan, timbul pulak masaalah tak muat, kotak terlalu besar, terlalu kecil, etc

Selain daripada itu, mereka juga belajar tentang 3 dimensional subject dan lebih peka pada keadaan sekeliling. Fahmi contohnya, buat pelbagai area untuk hotelnya – ada gymnasium, restaurant dan semestinya kolam renang!!! Berkarya dengan bahan2 terbuang ni juga melatih minda berfikir ”out of the box”. So lepas ni.. kalau nak buang kotak2 tu.. fikirlah dulu, kot2 boleh guna untuk aktiviti craft anak2.

Plaster Modelling

Hari ni saya nak kongsi tentang plaster modelling yang kami buat dalam kelas January lepas. Kalau nak cari kat kedai art supply, nama dalam English ialah – “Plaster of Paris” – saya tak pasti pulak samaada benda ni sama macam plaster yang dijual kat kedai hardware, tapi nampak macam sama..

Sebenarnya ada banyak jenis modelling paste yang digunakan – tanah liat, playdough dan sebagainya, tapi kali ni kami cuba guna plaster powder, sebab dengan cara ni model paling cepat kering, memandangkan kami nak buat coloring dalam session yang sama. Plaster ni ambik masa dalam 5-15 minit je nak kering (ikut kelikatan dan saiz), jemur kt matahari lagi cepat. Kalau guna playdough, tanah liat dan lain-lain tu, kena bakar atau jemur yang ambik masa berhari juga nak keras.

Cara nak mix up plaster ni, senang jer.. macam buat cekodok (Jemput2 kata orang Johor.. ). Ambil air lepas tu letak plaster sikit demi sikit hingga bancuhan agak likat. Kalau cair, model akan jadi kurang mampat dan lambat kering dan sebaliknyalah. Make sure bancuhan tu smooth je, tak bergentil.

Dah siap bolehlah masuk dalam acuan yang disukai. Kami guna acuan plastic  yang saya beli kat kedai art supply. Kalau tak de kedai art supply, cari jer acuan2 kat kedai baking supply, pun boleh guna. Tak pun, boleh guna acuan ice cube, bahulu ke.. ape2 yang adelah kat dapur tu..

Lepas dah siap, warnakan je dengan acrylic dan layerkan dengan varnish sebagai finishing. Kalau tak de, poster color pun boleh tapi bila guna poster color tu, comot sikit nak varnish sebab warna dia akan terkeluar sikit. Yang ikan dan bunga kat atas nih kami gamkan magnet kat belakang tu dan jadilah fridge magnet.

Takpun, bila dah kering boleh tebuk lubang (drill) untuk letak tali dan sangkutlah kat memana. Hati-hati sebab plaster nih agak fragile, kalau terlangar sikit, jatuh sikit dah melecet. But overall, it’s fun and messy.. hehe. Lepas tu penatlah sikit nak bersihkan tools yang dah melekat dengan plaster tu, tapi itu sikit je.. hilang penat  bila tengok anak2 sangat teruja dan bangga dengan hasil kerja mereka!!

Bunga Plastik / Gasing – Recycle Art

Hi all!!

Banyak betul projek yang menggunakan recycle product. Untuk kali nih, apa kata cuba yang mudah dulu dengan menggunakan botol plastik. Memang senang dan cepat, tapi hasilnya cute! Cuma perlukan gunting, color dan botol plasticlah kan… yang mudah botol air mineral.. lembut sikit, besar, kecil tak kisah.

Mula -mula potong botol mineral ikut tinggi kelopak bunga yang dikehendaki – bahagian yang digunakan ialah yang dengan mulut botol. Lepas tu, potong pula kelopak-kelopak bunga, ikut sukalah nak pelbagaikan rupa kelopak bunga tu, nak hujungnya bulat ke, runcing ke, kelopak kecik-kecik atau besar.

Ada 2 cara untuk mewarna, bagi saya untuk kelopak kecil tu, lebih mudah kalau diwarnakan dulu sebelum potong. Untuk kelopak besar, nak warnakan sebelum atau selepas pun tak apa. Saya gunakan permanent market pelbagai warna untuk projek ni, yang color merah tu, saya guna acrylic. Kalau nak pakai glass paint pun boleh, tapi saya suka gunakan permanent marker sebab warna lebih naik dan berseri.

Lepas mewarna, bolehlah kembangkan kelopak bunga dengan menekan dihujung setiap kelopak (yang dekat dengan mulut botol). Dah siap, boleh tebuk lubang di penutup botol, lepas tu masukkan tali dan buat simpulan di bawah penutup botol dan gantung.

Masa saya cuba projek ni dengan anak ketiga Ikhwan –  7 tahun, dia diam je bila saya kata nak buat bunga. Lama dia tengok contoh yang saya buat,  lepas dia main dengan bunga tu, tiba-tiba dia cakap “Mummy, ini boleh jadi gasing!”

So gasing it is dan dia excited nak buat versi gasing pula.. Yang gambar macam kelopak spinning around tu gasinglah tu.. Nak buat spinning effect –  lipatkan sikit setiap kelopak ke satu arah je seperti sedang berpusing!!

Selamat mencuba!

Self Portrait

Self portrait ni saya kira tajuk wajib untuk art class..

Yang seronoknya, kita boleh buat dalam pelbagai cara tak kiralah drawing ke, collage ke, with all sorts of coloring medium, water color, crayon, oil pastel etc..

Untuk class 2 minggu lepas kami cuba gabungan drawing dan collage untuk tapak tangan sebagai signature.. so mereka bukan saja melukis tapi juga menekap, melukis ikut acuan tangan masing-masing. Inilah antara hasilnya…

Multi-Hand Drawing

Melukis tangan boleh jadi satu aktiviti yang penuh dengan warna warni!

Mula-mula kenalkan anak2 dengan tanan kiri dan kanan, cerita perbezaan dan kegunaannya. Lepas tu suruhlah mereka letak tangan atas kertas dan mula melukis. Beri anak-anak kebebasan untuk tentukan design, nak yang overlapping atau tidak, yang penting setiap bahagian yang terhasil dari corak tangan tu diisi dengan warna. Kalau nak selitkan Math, bolehlah suruh anak2 kira berapa banyak jari ada dalam lukisan mereka.

Yang ni dibuat oleh kanak2 berusia 10 tahun menggunakan oil pastel dan pensil color. Yang bawah ni pula oleh kanak2 berusia 7 tahun menggunakan pensil color. Coloring nih agak memenatkan untuk kanak2. Ikut pengalaman saya dengan anak2, susah betul nak suruh mereka habiskan mewarna at the same time. Salah satu cara nak bagi they all finish up their work is by giving them tokenlah.. or else, buatlah sikit-sikit, asal siap kan..

Thumb-print Art

Teknik mewarna dan menggambar menggunakan jari dan tangan bukanlah sesuatu yang baru. Teknik ni mudah dan sesuai untuk kanak2 yang baru mula belajar mewarna. Ia juga bagus untuk motoric system kerana ia melatih kanak-kanak mengawal pergerakan tangan mereka. Thumb-print art boleh dibuat di atas kertas, dan lain-lain media dan kalau kena gaya nampak comel.

Pasu bunga hasil thumb-print teknik ni dibuat oleh kanak2 berusia 7 tahun. Mulakan dengan beberapa contoh di atas kertas, tanya anak2 apa yang boleh ditokok tambah dengan hanya menggunakan thumb-print dan pencil warna, water color atau pen dan pensil. Hasilnya – pasu bermotif bunga ditaman, dengan lebah2 berterbangan!

Banyak lagi yang boleh dihasillkan menngunakan thumb-print art – cuba carterpillar (ulat bulu) atau sebagai jalan dan lorong, buah-buahan, muka atau gunakan sebagai corak berulang macam yang kami lakukan untuk huruf “e” ni.

Art-venture Kids’ Studio Logo

I haven’t introduce our logo officially, am I? Thought of doing so, but keep on delaying till I realize Jan is almost over! huh!. It’s a simple character of a boy and a girl looking extremely happy with their art tools and colors. and that’s just what you can expect our classes would be!

I’m a mother of four myself, and I know how tension it could be for both MUM and KIDS with work, homework, schoolwork, tuition etc. So this studio is a place for us to channel out our tension creatively, get messy and refresh ourselves!

Anyway, the logo is made by a very talented artist name Nur Hayati Yusof (ET) who happen to be my friend & house-mate during my uni time in Lincoln, Nebraska.

Check out her blogs for commission artwork  likes doodles, caricatures, painting, etc or just for cuci2 mata!

Click here “doodle designs” and it goes straight to her arty world!

Thanks ET!

Buah Labu – Recycle Plastic Bag

Semalam my 2nd son on mc. Lepas dah rasa sihat sikit, dia ajak buat something arty, so we check out internet for some small & easy project. We decided to try out this project we found in this GREAT website called “Art Projects for Kids”. (Klik kat nama untuk tengok website tu..) Thanks a lot Kathy!

Simple je project ni, tapi hasilnya nampak WOW. Mula-mula ambil beberapa plastic bag – we all buat kecik je, dalam 6 plastic bag. Lepas tu buat simpulan kat atas untuk ketatkan dia. Next, ambil rubber band dan ikat accross the bag untuk jadikan bentuk buah labu.

Lepas tu, kami tapekan buah labu ni guna clear tape, sebab tu je yang ada kat rumah, lain-lain tape ada kat studio, so we all just use whatever we have around us. Lepas tu, untuk lebih mudah kami guna gesso untuk buat satu lapisan sebelum mewarna. Dalam website tu guna teknik papier mache, tapi sebab my son want something yang boleh siap cepat, we all guna gesso je. Kalau buat papier mache ambik masa pulak nak keringkan.

Satu lagi tu, kami sesaja ja buat bentuk pelik.. hehe. Agak -agak apa ya? Yg tu dalamnya kami isi dengan tissue paper (accidently sebab my baby jumpa tissue roll and sepahkan satu rumah, bila kutip nak buang and masuk dalam plastic bag, we thought this could be another model for this project!)

Lepas dah sapu gesso tu, keringkan jap, cuaca kat sini panas sangat so it takes less than 5 minute. Lepas tu boleh start mewarna. Untuk buah labu tu ada 3 warna sebenarnya, dimulakan dengan orange, lepas tu letak color coklat cair dan hijau sikit.

Tada.. dah siap – jgn lupa letak varnish sebagai finishing touch. Yang merah tu, my son decided to make Mr Crab out of it.. kesian sambil tangan menggeletar lukis mata, hidung dan mulut.. tu yang terkeluar sikit tu… My baby buat Mr Crab tu macam bola – it’s durable! baling2 pun tak pecah sebab plastic bagkan.

Macam2 lagi boleh dibuat guna teknik ni.. Can’t wait to try this in the class later!

Papier Mache – Mangkuk Kertas

I’m looking forward to share some projects that we’ll work in the studio soon. Just for fun, I realize tak banyak blog yg nak share art & craft project untuk kanak2 esp in malay.

As a start, I would like to share my love for papier mache. Tak berapa pasti pula apa namanya in malay. Biasanya orang buat papier mache guna suratkhabar or majalah, gunting dan lekatkan pada bentuk yg nak dibuat.

Untuk project mangkuk kecil ni, saya guna teknik yang my mum used to show me. (Sorry tak sempat nak ambik gambar process by process, tak de photographer.. ) Instead of gunting suratkhabar dan tampal pada mould yang dibuat, my mum ajar tumbuk suratkhabar tu sampai lumat dan tampal –  zaman tu guna kanji yg dimasak sendiri sebagai gam.

In the name of technology, I simply blender suratkhabar tu and tapis, then start the molding process. Believe me you save like 50% of the time by doing this… tapi permukaan bowl tu taklah licin macam kalau kita buat process menampal..

For molding process, ada banyak tips I gather from other blog. Ada yg guna belon yg dah ditiup, lepas tu bila siap, just pecahkan belon to get the bowl. Ada yg sapu petroleum jelly sebelum process menampal, so senang sikit nak bukak nanti.

Lepas process menampal siap, jemurkan dibawah matahari – it might takes days, bergantung pada cuaca. Bila dah kering, umpil mould tadi, kalau perlu buat sedikit keratan dan tampal lapisan kertas terakhir untuk tutup kesan keratan.

Untuk mewarna, menghias mangkuk papier mache ni, saya suka guna gesso untuk buat satu lapisan nipis, sebelum mewarna. Lepas apply gesso, bolehlah warna ikut suka – disini saya guna acrylic. Kalau nak cantik and tahan lama apply varnish sebagai langkah terakhir.

Dah siap! Easy but takes time.. makin hari the bowl makin keras so boleh guna untuk isi barang2 kering.

In The News

Pada 30 Dec 2010 lalu, artikel berkenaan Art-venture Kids’ Studio telah disiarkan dalam Berita Harian ruangan wilayah. Tujuannya adalah untuk menyebarkan maklumat tentang penubuhan studio ini dan sedikit sebanyak dapat membuka minda ibubapa terutama bumiputra tentang keperluan merangsang kreativiti anak-anak sejak dari kecil lagi…

The making of Art-Venture Kids’ Studio

Alhamdulillah, akhirnya apa yg kami usahan menjadi kenyataan. Art-venture kids’ studio no longer cakap2 masa minum petang…

I would like to thank my family & friends, esp hubby & the boys for their endless supports in making the studio a reality.

The guys have been a great help –  from zero, we worked together – cleaning up, setting up racking, preparing samples for display etc.

It’s been the most accomplished holiday ever for us. Here are some photos of the studio from zero to hero :)

This slideshow requires JavaScript.