T-Shirt Weaving

Kalau di sekolah teknik menganyam ni rasanya topic wajib… hehhee.. tapi di Art-Venture Kids’ Studio, kami buat sedikit kelainan iaitu gunakan kain t-shirt instead of paper. Teknik ni sesuai untuk kanak2 7 tahun ke atas, kami cuba dengan pre-school tapi mereka masih tak boleh tangkap bila disuruh buat secara selang seli mengikut barisan.

Bahan yang digunakan ialah kain t-shirt atau baju2 terpakai, kertas kotak terpakai, tali atau ribbon. Kena siapkan base dgn menggunakan tali yg diikat pada kertas kotak terpakai. Selang dalam 1 cm. Lepas tu baru boleh menganyam. Siap menganyam, boleh guna tape untuk buat border.

01-DSC03118

 

02-DSC03123

 

09-DSC03115

08-DSC03114

 

04-DSC03110

 

 

NOV & DEC 2012 SCHOOL HOLIDAY PROGRAMS

Hi all!!

Here’s our Nov-Dec 2012 school holiday programs for your kids!

Many times, during the classes some of the kids mistakenly call me mama, ibu, mummy.. So I guess this time, I include some sessions where mommies can learn some simple arts & tips to make your kids busy at home!!

And yup!! with moms getting messy together??? They’ll think that you are THE COOLEST MOM IN THE WORLD;-)

Oh ya… light refreshment juga disediakan..

Semua material disediakan, so just come, learn & have fun!!

 


For mom with love…

Sempena hari ibu this weekend, kami buat recycle craft  sebagai hadiah untuk para ibu. Apa lagi kalau bukan bunga?? kali ni kami buat dari bekas telur yang dipotong – terpulang nak membentuk tulips atau potong ikut kelopak bunga2 lain. Kemudian warnakan bahagian luar dan dalam. Boleh juga gamkan kertas warna atau kapas dibahagian dalam untuk hiasan. Tebukkan bahagian bawah bekas telur dan masukkan lidi atau straw minuman sebagai batang. Kalau sempat boleh tambahkan kertas hijau yang dipotong membentuk daun-daun.

Dah siap..;-)

 

 

Jellyfish from plastic bag & bowl

Kat negara kita ni rasanya penggunaan plastic bowl ni sangat popular.. Kt rumah pun melambak2 plastic bowl tu.. nak buang sayang.. so I got this idea based on internet search. Kebanyakan project jellyfish ni guna mangkuk kertas, di sini, kita diversify sikit;-)

Just need mangkuk plastic, tali, plastic bag merah atau putih, pewarna makanan, gam, market pen atau wiggly eyes, pisau untuk menebuk lubang.

Mula2, adunkan gam dan pewarna makanan (saya guna warna pink) – resepi murah untuk mewarna glass atau plasticware. Lepastu, mula warnakan mangkuk plastic dibahagian luarnya je. Sementara tunggu kering, potong plastic bag jadi ekor jellyfish.  Bila mangkuk dah kering, gamkan ekor jellyfish disekeliling mangkuk plastic tadi. Tebuk lubang kat atas mangkuk untuk dimasukkan tali (orang dewasa yg buat ye…). Lepas tu, lukislah muka jellyfish tadi dengan marker pen.

Dah siap, bleh gantung tepi tingkap, atau buat banyak2 untuk jadikan jellyfish mobile!! Boleh guna mangkuk plastic yg kecik untuk anak2 jellyfish;-)

Jom Pancing Ikan!

Satu lagi craft dari Art-Venture Kids’ Studio yang disumbangkan kepada segment Ratu – Berita Harian minggu ini…

Yang ni, bukan anak-anak je yang leka main, parents pun boleh join sekali… ketika di studio, memang havoc macam pesta memancing, sampai nak angkat muka berposing pun tak sempat!

  • Di studio, kami guna kotak pizza untuk dijadikan kolam. Lagi best guna kolam yang dah terisi bola2, campak je ikan-ikan untuk dipancing..
  • Buatlah bentuk ikan tu banyak-banyak dan mulakan pertandingan memancing dengan anak-anak. Kalau rajin boleh letakkan pelbagai benda lain didalam kolam seperti bola atau lain-lain mainan supaya lebih challenge sikit nak dapat ikan.
  • Kalau suka boleh letakkan markah di badan ikan atau ikut warna – contoh ikan merah 50 markah, ikan biru 10 markah, siapa paling banyak markah dia menang.
  • Permainan ni tak banyak rule.. cuma dilarang menggunakan tangan untuk mengumpan ikan dan dilarang memancing ikan yang sudah berada di pancing lawan… eheehehehe..

Have fun!!

Jar Cap – Paper Mache Bear

Project menghias penutup balang ni pernah disiarkan dalam Art-Zooka kat tv, satu masa dulu. Dalam episode tu dia buat kucing menggunakan sisa2 dari washing machine, as wll as paper mache technique untuk bahagian muka.

The girls prefer a bear instead. Tekniknya sama, guna newspaper, tapes, acrylic dan sedikit cardboard untuk membentuk bahagian telinga bear. Ooops, jangan lupa balang – boleh beli kat kedai – RM1 – 2, tak pun recycle je lah balang kuih yang kita selalu guna time hari raya tu..

Firstly, buat gumpalan membentuk separa bulat  dengan suratkhabar lama, lepas tu lekat kat bahagian atas penutup balang. Potong cardboard membentuk telinga bear & lekat kat tempat sepatutnye.  Balut dengan tapes elok2 atau kalau boleh sabar, buatlah tampalan guna tisue paper  - tapi kena tunggu kering baru boleh go on to the next step.

Dah siap, lukislah rupabentuk muka bear – mata, hidung mulut dan mula mewarna. Kalau susah nak mewarna, bahagian mata – maklumlah permukaan tu mungkin tak rata, lukis cardboard berbentuk mata, tampal kat bahagian berkenaan. Hidung dan mulut tu boleh guna permanent marker je..

Siap dah, varnishkan dia.. supaya lebih comel..

Apa kata raya tahun ni kita buat fesyen macam ni pulak untuk balang kuih raya??? Asyik ropol2 jer.. tukarla style.. hehehehe…

Bowling for Beginner

School holiday is just around the corner!! I’ve got a mix reaction on this.. I’m a mother of 4 boys so I bet you can imagine why??? hehehehe..

Sebenarnya, since end of the year exam habis pun, saya dah mula busy cari aktiviti yang boleh mereka buat dirumah selain games and tv, games, games, tv..

This is something we prepared in the class dalam masa yang singkat. Puncanya, semasa buat art dan berborak dengan kanak2 ni saya tanya apa aktiviti mereka lepas habis exam. Seperti biasa, jawapannya sama – games and tv. So saya bagi cadangan untuk buat simple games yang boleh dibuat di rumah.

Bagus juga ada benda ni kat studio, as a motivation for them, sampai one time I need to sorokkan bowling nih sebab mereka tak sabar2 nak main.. hahahha!!! Now, after class, or kalau nak relaxkan muscle2 tangan mereka ataupun sementara nak tunggu parent datang pick up, they all boleh main bowling yang simple nih..

Apa yang diperlukan ialah 10 biji botol plastic – kalau boleh bentuk yg sama, acrylic paint, kacang hijau. Untuk bola boleh guna old newspaper, plastic bag dan tape.

Apa lagi, mulalah warnakan botol2 tu dengan pelbagai warna supaya nampak meriah. Perlu buat 2-3 kali coat supaya nampak rata. Kalau rajin, varnishlah botol2 tu.. in my case, tak sempat sebab budak2 dah tak sabar nak main. Masa mengecat botol tu, boleh buat pelbagai corak seperti polka dot ke, belang2 ke, stars etc. Kami buat projek ni selepas ada sedikit masa terluang about 15 min dan saya pun sayang tengok warna2 yang lebih jadi kami buat apa yg cepat iaitu, cat satu warna untuk setiap botol. Saya paint nombor 1 hingga 10 sebagai salah satu learning process – berguna juga untuk pre-schooler nanti.

Nak tambah seronok, kami masukkan sedikit kacang hijau dalam botol supaya bila dibaling dan botol jatuh, keluarlah bunyi yang havoc sikit.. hehehehe. Satu lagi untuk jadikan botol tu sedikit berat, kalau senang sangat nak jatuh tak challenging lah pulak…

Untuk bola, terpulang. Boleh beli bola kat kedai je.. Kami tak ada bola jadi kami buat sendiri guna kertas surat khabar yang di balut berlapis2 plastic bag. Oh ya, kami letak  sebiji keratan paip  yg kami jumpa dalam kotak recycle kami dan masukkan dalam suratkhabar tu (masukkan kat tengah2 bola tu dan balut)  supaya bola tu berat dan mudah bergolek. Lepas tu tapekan saja plastic tu supaya membentuk bulat macam bola. Hiaslah bola tu, guna permanent marker.

Banyak yang kanak2 ni belajar masa buat project ni. Disebabkan project ni dibuat dalam masa 15 minute je, mereka perlu cepat fikirkan idea untuk jadikan permainan lebih menarik (i.e. tambah bunyi, pilihan warna) dan solve problem (macammana nak buat bola guna apa yang ada disekeliling, macammana nak jadikan bola tu berat).

Dah siap pun.. cikgu pun tumpang sekaki seronok bermain!!!

You’ve got worm in your apple!!!

This is a simple project inspired from a very nice blog named FEM MANUALS. Yups it’s Spanish but art has no boundaries ;-), just translate into English, no problemo.

Kami guna kertas2 dari kotak dan buat 2 warna apple, merah dan hijau (depan dan belakang). Untuk ulat pula, kami guna foam lepas tu gunting dengan gunting yang bercorak zigzag, letak wiggly eyes dan masukkan ke lubang yang ditebuk kat apple tu… cute

Project ni sangat sesuai untuk toddler – mudah, murah dan cepat.

Rumah dari Kotak Terpakai

Sebelum ni saya pernah tulis tentang line drawing yang menggunakan rumah sebagai subject. That is considered as 2D, so yang ini ialah versi rumah in 3D.

Mudah je, gunakan mana2 kotak, salah satu dari lidnya kita gunakan sebagai bumbung. Kalau lid tak cukup tinggi untuk buat bumbung, gunalah seperate cardboard, bentukkan mengikut lebar kotak dan lipat dua seperti bentuk bumbung. Tampalkan bumbung dengan menggunakan tape.

Lepas tu tapekan kesemua bahagian kotak supaya semua bahagian nampak kemas dan mempunyai base yang sama. Kalau suka boleh juga buat satu lapisan warna putih atau gesso. Terpulanglah samaada nak guna watercolor atau acrylic. Untuk lebih kemas, kami paint kotak tu dengan 2-3 lapisan, tapi tunggu setiap lapisan kering sebelum buat buat lapisan baru. Kalau guna acrylic lepas tu boleh apply varnish untuk nampak berkilat.

Untuk kanak2 4 tahun, aktiviti buat rumah ni lebih berasakan taping & painting. Untuk tingkap, saya potongkan lebihan cardboard kepada bentuk 4 segi dan mereka tampal je, sebab kanak2 4 tahun ni kalau painting masih banyak keluar line. Nak lukis gambar tingkap, buatlah titik2 dan suruh mereka sambungkan satu titik ke titik lain supaya garisan yang mereka lukis tu taklah ke laut ;-) Kalau rajin, potong pintu guna pisau, kalau tak, tampal jelah…

Walaubagaimanapun, untuk kanak2 5-7 tahun, saya lebih suka kalau mereka buat sendiri gambar tingkap dan pintu. Walaupun rupanya tak sekemas yang dipotong dan tampal, inilah salah satu cara untuk mereka berlatih melukis dan merealisasikan lukisan mereka kepada 3D object.

Aluminium Foil Craft

Barang2 kat dapur ni sebenarnya banyak yang boleh diguna untuk buat craft. Salah satu yang paling mudah didapati ialah aluminum foil. Kertas aloy yang biasa mak kita guna untuk bakar ikan contohnya…

For craft purpose, tak payah beli yang mahal2. Kali ni kita guna aluminium foil ni untuk buat name plate atau corak. Selain aluminium foil, bahan lain ialah mounting board atau kertas dari box yang lebih2 tu, tali, tape, gam dan acrylic atau marker pen.

Mula2 guna tali untuk buat bentuk nama di atas mounting board dan tapekan elok2. Tape kesemua tali, jangan sampai nampak rupa tali tu..

Lepas tu, sapukan gam pada plate tersebut dan gamkan alumnimium foil dan bentuk ikut bentuk yang terhasil dari tali tadi. Hati-hati dengan proses ni, takut aluminium foil tu terkoyak pulak. Kalau terkoyak, tampal dengan aluminium foil lain, tak perlu buang semuanya.

Bila dah siap bolehlah warnakan, samaada guna acrylic ataupun market pen je…

Kemudian bolehlah ngantungkan name palte ni kat pintu bilik… senang jer.. yang lama cuma proses taping tali tu..

Selamat mencuba!!

Tiger rawwwwww!!!!

In the spirit of Harimau Malaya… (walaupun kalah :-( ) hhehehee…

This is another project by pre-schoolers – tiger mask. Cuma gunakan plastic/paper plates, paints, penutup botol dan getah. Kami tak tebuk untuk buat mata sebab kami guna plastic plate – takut tajam pulak.. jadi saya gantikan mata dengan penutup botol yang diwarnakan hitam…

Mudah je projek ni sebab dah selalu buat di sekolahkan.. cuma bezanya di Art-venturekids’ Studio, mereka boleh gunakan paint walaupun baru berumur 4 tahun.  Bukan  cantik jadi ukuran tapi pendedahan kepada kepelbagaian medium2, itu yang cuba saya tekankan..

Recycle craft – Penguin from used bottle

It’s snowy here in Artventure Kid’s Studio!!

Penguin memang seekor binatang yang kiut.. budak-budak sure suka tengok jalannya yang terkedek2 tu.. apalagi bila dapat buat penguin craft ni memang seronok. Memang creative budak-budak ni.. lepas semua siap mereka ambik styrofoam yang lebih-lebih, ramas kecik2 dan jadi salji!! ….. bersepah studio jadinya… but that’s the purpose anyway!! kalau tak sepah bukan studiolah namanye kan :)

Bahan-bahan untuk craft ni – paling utama ialah botol – saya pilih botol Coke sebab reka bentuk botol tu sesuai dengan badan penguin. Lain-lain bahan ialah marker pen, used corrugated box atau cardboard  untuk kaki dan flippers, wiggly eyes, foam berwarna oren atau cardboard untuk paruh, styrofoam berbentuk bola atau telur untuk kepala, acrylic paints dan varnish.

Mula mula bersihkan botol dan lukis 2 bahagian pada botol – bahagian putih dan hitam badan penguin, menggunakan permanent marker. Lepas tu, catkan bahagian putih dan hitam, nak tambah warna kuning atau oren sikit pun boleh. Jangan lupa varnishkan botol tersebut. Kemudian, lukiskan bentuk flippers dan kaki penguin (2 bahagian) dan guntingkan cardboard tersebut. Lepas tu catkan flippers dan kaki dengan warna hitam dan varnishkan.

Langkah seterusnya, ambil styrofoam dan buatkan lubang dibahagian tengah yang boleh memuatkan hujung botol – untuk dibuat kepala. Ukur baik2 sebelum buat lubang, supaya mudah disumbat pada mulut botol nanti. Lepas tu, catkan dan varnish styrofoam dengan warna hitam sebagai kepala. Bila dah kering, gunakan pisau dan buat belahan untuk memuatkan paruh penguin yang diperbuat dari foam atau cardboard (digunting segitiga kecil). Atas paruh tu, boleh lekatkan wiggly eyes – kalau tak de boleh lukus je..

Dah siap semua bahagian, bolehlah dilekatkan pada botol – kena guna plastic gum (yang berpistol tu.. ) supaya lebih kuat.

Hati-hati, untuk penggunaan pisau dan plastic gum tu kenalah parent tolong buatkan..

Dah siap pun.. Pengguin ni boleh dihias macam tu je. Boleh tambah topi ataupun selendang kat tengkuk penguin, kalau suka. Kalau nak  jadikan penyandang buku – boleh isikan pasir dalam botol tu supaya botol jadi berat, so buku pun tak jatuh..

Have fun!!

Recycle Arts – Boxes

Wow!! Lama betul tak update blog. Sibuk dengan bengkel cuti sekolah terbawa-bawa kemalasan sampai lepas cuti sekolah. Anyway, banyak projek yang nak dikongsi, saya mulakan dengan projek lori/bus/kereta menggunakan kotak2 terpakai.

Mudah je.. hanya perlukan beberapa kotak pelbagai size, gam, kertas warna dan marker. Pilih kotak bersesuaian untuk dibuat bus, lori atau kereta. Untuk kereta, kita perlukan 2 kotak berlainan size. Untuk bus dan lori, cukup dengan kotak rectangle yang panjang – saya gunakan kotak susu segar. Balutkan kotak dengan kertas warna, buat roda menggunakan lebihan kertas2 kotak atau cardboard (saya guna kotak cereal). Warnakan roda dan tampalkan ke kotak yang dah dibalut tadi. Kemudian lukiskan tingkap, pintu, lampu dan meriahkan dengan gambar driver dan passenger!

Mudah je kan…

Recycle craft – Caterpillar from egg-carton

Saya suka tengok kanak2 kecil  berumur 6 tahun ke bawah buat art dan craft. Mereka ni jarang buat perbandingan sesama kawan, tak seperti kanak2 yang dah bersekolah. They all akan buat je projek ikut imaginasi sendiri, cantik ke tidak belakang kira. Interpretasi mereka juga lain. Saya pernah tanya Karl yang berusia 3 tahun:

Saya: Ulat suka makan apa?

Karl: Makan durian….

Saya: Hahahaha.. betul jugaa…..

Memang kadang2 kita yang dewasa tak terfikir tentang jawapan yang mereka beri ni.. tapi memang betul pun, jawapannya jujur, apa yang dia nampak itu yang dia jawab!!

Gambar di atas ni ialah Umairah, Izzah & Tasnim dengan projek caterpillar mereka. Projek ulat dari bekas telur ni mudah je, hanya potongkan bekas telur tu ikut alurnya lepas tu suruh anak2 warnakan menggunakan poster color atau tempera. Kat bahagian depan tu buatlah muka – mata, mulut hidung dan letakkan sesungut dari dawai kecil (kalau ada). Lepas tu saya ajak mereka lukis daun dan kami buat role play – ulat yang sedang seronok makan daun yang besar dan hijau!!

Yum, yum, yum……

Selamat Hari Ibu!!

Hmmm… hajat nak tulis craft untuk hari ibu sebelum harinya tapi terlalu sibuk sampai tak ada kesempatan nak menulis.

Untuk seminggu nih kanak2 artventure kids dari 4 tahun hingga 12 tahun semua tak lepas peluang buat kad untuk ibu2 mereka. Selain dari kad, kami buat bunga dari creep paper dan letakkan dalam pasu dari bekas yogurt. Mudah je buat bunga ni, Cuma potong creep paper macam nak buat bunga manggar tu lepas tu roll pada lidi satay.

Untuk card pula – macam2 jenis card yang boleh dibuat. Irfan prefer lukis jadi dia buat lukisan dibawah untuk kad ucapannya.

Kepada yang tak tahu nak melukis tu, boleh cuba lain2 cara seperti gunakan sticker, felt, bling2, glitter glue, stencil dan macam2 lagi untuk menghias card.  Yang dibawah ni contoh kalau guna sticker dan bling2. Bahagian dalam pula guna teknik kolaj.

Yang dibawah ni pula guna felt yang dah siap dipotong dengan bentuk bunga.

Selamat hari ibu untuk semua para ibu!!!

Salt Dough – Part 1

Ingat tak masa kita kecik-kecik dulu, bila mak buat karipap, donut kita mesti teringiiiiiiin sangat nak join sebelah tangan.. nak menguli & nak try buat macam-macam dengan doh tu kan.. Yang mak kita pun bising bising tak bagi kacau, tangan kotor ler, membazir, tak cantik ler tah tape lagi ler alasannya… last-last dapatlah yang dah lebih lebih tu kan… itu pun dah seronok!!

Kali ni saya nak bagi peluang kat budak-budak ni main puas-puas dengan doh!! Tapi bukan buat kuih, buat salt dough yang bila dah keras, nampak macam batu pun ada!

Salt Dough, a.k.a ” Doh Garam”  simply means doh yang diperbuat dari garam. Saya suka gunakan salt dough nih sebab tangan tak rasa berminyak macam guna plasticine dan yang paling penting, ianya murah dan menyeronokkan!!

Yang tak syioknya, saya tak dapat nak snap lebih2 gambar time budak-budak ni main dengan dough mereka sebab tangan penuh dengan tepung, so apa yang sempat jelah..

Mereka excited betul bila di beri peluang buat sendiri dough tu from scratch, sebab salt dough ni terlalu simple, hanya perlukan garam, tepung dan air, bolehlah they all uli sendiri. Cuma untuk mereka, saya buat adunan kecik sikit, senang they all nak uli. Resepinya:

1 cawan garam halus

2 cawan tepung

3/4 cawan air

Untuk anak-anak, saya kecilkan adunan jadi 1/2 cawan garam, 1 cawan tepung dan 1/4 cawan air.

Campur semua bahan dan mulalah menguli. Untuk projek kali ni saya mulakan dengan konsep menekap sebagai pengenalan kepada bentuk 2 dimensi. Untuk tu, kena ada roller dan cookie cutter – atau acuan. Saya guna acuan huruf dan acuan yang simple2 je – bunga, rama-rama dan macam-macam lagilah. Lepas tu suruhlah mereka buat acuan nama mereka – secara tak langsung boleh ajar mereka mengenal huruf & mengeja.

Bila mereka dah puas bermain dengan acuan, galakkan anak-anak buat sesuatu mengikut daya imaginasi mereka. Sebagai contoh – dari dough tu boleh buat bentuk binatang, rumah, barang mainan seperti kereta, bola dan macam-macam lagi, tapi masih dalam bentuk 2 dimensi. Kalau mereka belum penat lagi bolehlah buat bentuk 3 dimensi, tapi untuk kelas kali ni kami buat 2 dimensi dulu :-)

Bila dah siap – dough2 ni kenalah dibakar dalam oven supaya keras – ikut bentuk, kalau dough tebal dan besar, lamalah sikit. Saya bakar pada suhu 130′ C, untuk huruf2 tu saya ambik masa 20 – 30 minit, sampai betul-betul keras macam batu2 kat tepi pantai tulah – sebab dough ni dibuat dari garamkan! Boleh juga jemur bawah matahari tapi ambil masa berhari juga nak keras.

pan, huruf & pelbagai bentuk yang dah siap dibakar
Bentuk bebas – burung (Ikhwan – 7 thn)
Yang ni cikgu punya hasil tangan.. saja nak tumpang sekaki..

Setakat tu dulu.. next class kami akan warnakan dough yang dah kering ni.. boleh jadi macam-macam tau!! tak sabar nak tunggu next class! Kat bawah ni contoh dough yang dah siap diwarnakan dan divarnish. Sebagai contoh, yang bawah ni acuan tapak tangan Irsyad ~ 2 tahun 1 bulan, saya ambik acuan ni masa dia tengah tidur… hehehe!!

City Scraper – Recycle Art

Saya memang suka mengumpul kotak2 dan bakul etc, sampai husband pun bising banyak sangat kotak tapi tak buat ape puuun.. Dulu masa bekerja pun saya kumpul bakul & bekas, bos pun dah tau kalau hamper sampai, isinya bagilah sesiapa tapi bakul, kotak, saya yang punye.. So bila dah buka studio ni saya memang happy sebab ada tempat untuk saya simpan bahan2 recycle saya ni..

2 mnggu lepas, kami cuba buat recycle art guna kotak2 kesayangan saya.. Lepas 2 sessions, akhirnya siap juga projek City Scrapper dari bahan2 terbuang ni.

Barang2 yang diperlukan ialah mounting board putih (kami guna yang besar sebab ini group projek), kotak2 terpakai seperti kotak susu, cereal, cawan plastic etc.

Mula-mula, buat latarbelakang pemandangan pada board yang nak ditampal. Bahagi kepada 2 bahagian, satu berlatarbelakangkan awan, yang bawahnya berlatarbelakangkan jalan raya.

Lepas tu, bolehlah sediakan kotak2 sebagai bangunan. Projek macam ni selalunya guna teknik papier mache – tampal kertas kat kotak sebelum warnakan kotak-kotak tu. Kami guna cara yang mudah &  cepat sikit –  tapekan je kotak guna masking tape, lepas tu warnakan dengan poster color or plaka.

Sebelum lupa, kalau simpan kotak2 susu or minuman tu, make sure bilas bahagian dalam kotak supaya tak de lebihan susu tertinggal.

Kami mengalami insiden bau susu masam bila start menggunting kotak.. hehhe… My mistake.. lepas ni saya make sure bila nak simpan recycle box, cuci bersih2 dulu.

Lepas mewarna, mulalah lukis tingkap, pintu dan signage. Bila bangunan dah siap, lekatkan ke atas board guna pvc glue atau double sided tape. Tambahkan seri projek ni dengan benda2 lain sebagai hiasan – kami guna awan dari kapas, matahari dari pencungkil gigi.. dan macam-macam lagi.

Projek begini secara tak langsung mengajar anak2 merancang sebelum membuat sesuatu. Dalam projek ni, kalau mereka tak rancang kedudukan bangunan, besar bangunan, timbul pulak masaalah tak muat, kotak terlalu besar, terlalu kecil, etc

Selain daripada itu, mereka juga belajar tentang 3 dimensional subject dan lebih peka pada keadaan sekeliling. Fahmi contohnya, buat pelbagai area untuk hotelnya – ada gymnasium, restaurant dan semestinya kolam renang!!! Berkarya dengan bahan2 terbuang ni juga melatih minda berfikir ”out of the box”. So lepas ni.. kalau nak buang kotak2 tu.. fikirlah dulu, kot2 boleh guna untuk aktiviti craft anak2.