Happy Merdeka Day Malaysia!!!

I know.. I know.. it a bit late for a merdeka wish but, hey.. we still have 16 Sept to celebrate kan? Hehe..

And that didn’t mean Artventure Kid’s Studio pun lepak jer.. a week before merdeka we had this simple puzzle to commemorate the Merdeka day. Using foam, we just cut 14  red and white lines,  a blue rectangle and a yellow crescent and star.

Show the kids a Malaysian flag for a sample and let them figure out how to assemble the puzzle – put on a patriotic song while doing this, it would add more fun;-)

Happy Merdeka Day Malaysia!

 

Line Drawing – House

Salah satu idea untuk melukis di peringkat awal ialah melukis rumah. Mudah kerana melukis rumah biasanya hanya menggunakan elemen garisan saja. Inilah salah satu cara nak introduce kanak2 kepada variasi bentuk yng menggunakan garisan seperti square, rectangle dan triangle. Untuk kanak2 berusia 5-6 tahun ni, saya beri step by step cara melukis rumah yang simple. Mereka akan excited bila dapat melukis seperti contoh yang ditunjuk. Lepas tu, saya suruh mereka  improvisekan lukisan mereka ikut creativiti masing2, hasil dari observation mereka tentang rumah mereka sendiri – warna rumah misalnya, ada pagar atau tidak, poko2 bunga, etc

Lukisan rumah dibawah ni di sediakan oleh kanak2 5-6 tahun. Enjoy!

Tiger rawwwwww!!!!

In the spirit of Harimau Malaya… (walaupun kalah :-( ) hhehehee…

This is another project by pre-schoolers – tiger mask. Cuma gunakan plastic/paper plates, paints, penutup botol dan getah. Kami tak tebuk untuk buat mata sebab kami guna plastic plate – takut tajam pulak.. jadi saya gantikan mata dengan penutup botol yang diwarnakan hitam…

Mudah je projek ni sebab dah selalu buat di sekolahkan.. cuma bezanya di Art-venturekids’ Studio, mereka boleh gunakan paint walaupun baru berumur 4 tahun.  Bukan  cantik jadi ukuran tapi pendedahan kepada kepelbagaian medium2, itu yang cuba saya tekankan..

Bling-bling collage

I remember doing a lot of art projects when I was a kid! Simple but fun. Dan yang paling saya ingat, walaupun my mum tak sekolah tinggi tapi bila time art, dia akan usahakan cari bende2 yang cikgu suruh bawa ke sekolah. During our time, cikgu2 banyak ajar guna benda2 yang mudah didapati kat dapur, tumbuh2an, kalau kena beli pun yang murah2 je.

Kids nowdays memang beruntung sebab macam-macam benda yang boleh dibeli untuk digunakan dalam art. Sediakan duit je… Mcm project collage ni, kami guna bling-bling bagi menggantikan kertas. Cari je kat kedai stationary ataupun kedai craft supply. Budak2 mana yang tak suka tengok benda2 berkilau macam ni kan…

Marini & Umaira, 4 years old

 

Art-venture kids’ studio rocks!!!

Fun! Fun!Fun!

Rock painting for kids is another happy moment at Art-venturekids Studio!

Projek untuk kanak2 7 tahun ke atas ni hanya menggunakan simple design since they all ni first timer. For kids, rock painting design paling mudah ialah design haiwan2 comel. Since diaorang tak pernah tengok rock painting, saya bagi contoh2 yang dah siap as well as some info and pictures from books and internet.

Batu2 yang digunakan ni ada jual jual kat nursery – saya guna yang besar tapak tangan. Basuh dulu batu tu, lepas tu apply gesso. Then, startlah proses melukis – kat sini saya nasihatkan kalau guna pencil jgn terlalu tekan sebab kita tak nak nampak kesan pensil bila mewarna nanti.

Bila dah siap design yang kita nak, mulalah mewarna guna acrylic. Apply paint sekurang2nya 2 kali supaya paint nampak rata dan naik warnanya. Sebgai finishing touch letaklah varnish supaya nampak kilat & tahan lama.

Macam2 yang boleh dibincangkan semasa projek ni. Talks about pets and rock, sungai, berkelah,  etc…

Tengoklah hasil kerja mereka… cute :-)

Ladybirds, Fish, Birdy, Bees

Najla prefers flowers..

Husna with the heaviest strawberry in Artventurekids Studio!

Strawberry and flowers from afternoon class

I wanted to join the fun too - so I thought Patrick Star would fit in :-)

Simple Abstract – Straw Blowing

Satu lagi simple abstract yang wajib dicuba ialah menggunakan teknik tiupan straw! I don’t think I need to explain more! Just enjoy hasil kerja budak2 4 -5 tahun ni.. not bad for first timers!

Setelah berbincang, budak2 ni bersatu hati namakan projek ni “firework” hehehe..

Simple Abstract Using Paint

Few weeks ago saya cuba explore simple abstract dengan preschoolers ( 4-6 years). Paling mudah tapi penuh keseronokan – dengan menggunakan paint dan teknik lipatan kertas. I bet semua orang pernah buat benda ni… rasanya inilah benda yang first sekali saya belajar bila dikenalkan dengan water colour!!

Yang buat projek ni seronok ialah the surprise element yang ada bila tiba masa nak buka lipatan dan tengok hasilnya.. Semua come up with their own interpretation apa yang they all nampak pada lukisan tu.. and believe me.. they are amazing!! ada benda yang saya tak nampak tapi budak2 ni boleh nampak sekali tengok je… Macam2 – burung pakai cerminmata, dua ekor rusa, transformer, clown, katak, princess dancing, elephant… the list goes on….

Be prepared.. budak2 bila dah keluar macam2 idea tu.. sibuk nak mempertahankan idea siapa yang betul.. hehehe…

p/s : kami tambah wiggly eyes pada abstract yang nampak macam haiwan – just to add more fun!!

Recycle craft – Penguin from used bottle

It’s snowy here in Artventure Kid’s Studio!!

Penguin memang seekor binatang yang kiut.. budak-budak sure suka tengok jalannya yang terkedek2 tu.. apalagi bila dapat buat penguin craft ni memang seronok. Memang creative budak-budak ni.. lepas semua siap mereka ambik styrofoam yang lebih-lebih, ramas kecik2 dan jadi salji!! ….. bersepah studio jadinya… but that’s the purpose anyway!! kalau tak sepah bukan studiolah namanye kan :)

Bahan-bahan untuk craft ni – paling utama ialah botol – saya pilih botol Coke sebab reka bentuk botol tu sesuai dengan badan penguin. Lain-lain bahan ialah marker pen, used corrugated box atau cardboard  untuk kaki dan flippers, wiggly eyes, foam berwarna oren atau cardboard untuk paruh, styrofoam berbentuk bola atau telur untuk kepala, acrylic paints dan varnish.

Mula mula bersihkan botol dan lukis 2 bahagian pada botol – bahagian putih dan hitam badan penguin, menggunakan permanent marker. Lepas tu, catkan bahagian putih dan hitam, nak tambah warna kuning atau oren sikit pun boleh. Jangan lupa varnishkan botol tersebut. Kemudian, lukiskan bentuk flippers dan kaki penguin (2 bahagian) dan guntingkan cardboard tersebut. Lepas tu catkan flippers dan kaki dengan warna hitam dan varnishkan.

Langkah seterusnya, ambil styrofoam dan buatkan lubang dibahagian tengah yang boleh memuatkan hujung botol – untuk dibuat kepala. Ukur baik2 sebelum buat lubang, supaya mudah disumbat pada mulut botol nanti. Lepas tu, catkan dan varnish styrofoam dengan warna hitam sebagai kepala. Bila dah kering, gunakan pisau dan buat belahan untuk memuatkan paruh penguin yang diperbuat dari foam atau cardboard (digunting segitiga kecil). Atas paruh tu, boleh lekatkan wiggly eyes – kalau tak de boleh lukus je..

Dah siap semua bahagian, bolehlah dilekatkan pada botol – kena guna plastic gum (yang berpistol tu.. ) supaya lebih kuat.

Hati-hati, untuk penggunaan pisau dan plastic gum tu kenalah parent tolong buatkan..

Dah siap pun.. Pengguin ni boleh dihias macam tu je. Boleh tambah topi ataupun selendang kat tengkuk penguin, kalau suka. Kalau nak  jadikan penyandang buku – boleh isikan pasir dalam botol tu supaya botol jadi berat, so buku pun tak jatuh..

Have fun!!

Submarine – undersea view

Oleh sebab anak anak dalam lingkungan umur pre-school ni masih tak berapa pandai melukis, aktiviti yang mudah ialah tampal & lekat. Kalau asyik guna kertas boring juga bebudak ni kan. Jadi apa kata kali ni kita guna lain-lain medium seperti plastic plate & foam.

Tittle kali ni macam menarik je kan.. hmm.. projek ni memang best tau!! Kami cuba dengan anak2 berumur 4 tahun, jadi prosess menggunting kenalah cikgu yang buat. Kalau cuba dengan anak2 lebih dewasa boleh suruh mereka lukis dan gunting sendiri.

Bahan-bahan untuk undersea view atau aquarium ni tak banyak – 2 plastic plate, foam pelbagai warna, gam, gunting dan acrylic paint .

Mula-mula catkan base plastic plate pertama dengan warna biru – ini untuk gambar laut. Untuk plastic plate kedua, potong bahagian tengahnya untuk membuat tingkap. Telangkupkan plastic plate tu dan cat dengan warna kegemaran – sebagai bingkai tingkap.

Sementara tunggu cat kering,  lukis beberapa gambar hidupan laut dalam seperti ikan, tapak sulaiman, ketam, rumpai laut, batu-batuan  di atas foam mengikut warna yang sesuai. Ingat, lukis kecik2 je sebab window yang kita nak buat ni bukan besar sangat. Lepas tu, gunting semua yang dah dilukis untuk di tampal atas plastic plate pertama yang dah dicat biru tadi.

Susun semua hidupan laut ikut daya imaginasi masing-masing. Siap menampal foam2 tersebut, tampal pula plastic plate kedua ke atas plastic plate pertama…

Dah siap pun.. nampak macam tingkap kapal selam dan pemandangan dari dalam kapal selam kan??

Hadif, 4 – Yang paling skima…
Marini, 4 – paling garang…
Dania, 4 – paling sweet..
Umaira, 4 – Paling manja..
The Art-venture Kids Juniors…

p/s: Bila buat craft ni jangan lupa bercerita tentang hidupan laut.. pengalaman mandi laut etc.. barulah tak terasa penatnya..

Recycle craft – Caterpillar from egg-carton

Saya suka tengok kanak2 kecil  berumur 6 tahun ke bawah buat art dan craft. Mereka ni jarang buat perbandingan sesama kawan, tak seperti kanak2 yang dah bersekolah. They all akan buat je projek ikut imaginasi sendiri, cantik ke tidak belakang kira. Interpretasi mereka juga lain. Saya pernah tanya Karl yang berusia 3 tahun:

Saya: Ulat suka makan apa?

Karl: Makan durian….

Saya: Hahahaha.. betul jugaa…..

Memang kadang2 kita yang dewasa tak terfikir tentang jawapan yang mereka beri ni.. tapi memang betul pun, jawapannya jujur, apa yang dia nampak itu yang dia jawab!!

Gambar di atas ni ialah Umairah, Izzah & Tasnim dengan projek caterpillar mereka. Projek ulat dari bekas telur ni mudah je, hanya potongkan bekas telur tu ikut alurnya lepas tu suruh anak2 warnakan menggunakan poster color atau tempera. Kat bahagian depan tu buatlah muka – mata, mulut hidung dan letakkan sesungut dari dawai kecil (kalau ada). Lepas tu saya ajak mereka lukis daun dan kami buat role play – ulat yang sedang seronok makan daun yang besar dan hijau!!

Yum, yum, yum……

Paper Mache – Big Bowl

Ini satu lagi projek yang Artventure kids seronok melakukannya!! Big bowl using paper mache technique. Something yang mereka tak pernah buat kat sekolah. Kami ambik masa 2 session untuk buat projek ni. Satu session untuk tiup belon, lekatkan paper atas belon and main belon yang lebih-lebih tu…  Satu session lagi, untuk mewarna dan menghias bowl yang dah keras.

Untuk kali ni saya guna teknik tampalan je instead of teknik tumbuk atau blender kertas sampai lumat. Mula2 tiup belon ikut size yang dikehendaki. Lepas tu mula tampalkan kertas suratkhabar lama yang dah dikoyak2 menggunakan campuran gam dan air. Untuk tak bagi belon tu bergerak – letaklah dalam bekas, tampal kertas dari bahagian atas hingga ke bawah, ikut tinggi bowl yang nak dibuat.

Process menampal ni ambil masa sebab kena buat banyak lapisan supaya bowl tu keras. Siap menampal keringkan bowl dalam 1-2 hari (ikut cuaca). Bila dah keras, potonglah bowl tu supaya cantik sikit bahagian atasnya. Lepas tu guna kertas yang dah dipintal macam tali dan buat lingkaran pada bahagian bawah bowl dan tape kelilingnya – ini sebagai kaki bowl.

Bila dah siap, boleh mula mengecat bowl. Kami buat satu lapisan masking tape untuk bowl kami sebab malas nak cat putih dulu. Nak cat terus pun boleh tapi make sure catnya tebal sikit jadi taklah nampak sangat suratkhabar tu. Lepas tu macam biasa sapukan varnish untuk kesan kilat dan tahan lama.

Selesai process di atas, bolehlah hiaskan dengan macam2 benda – beads, bling2, tali, foam etc – terpulang pada creativity masing2. Kalau tak nak hias dengan bende2 lain pun boleh gunakan creativity mewarna – seperti penggunaan dua tiga warna, lukis corak pada bowl dan sebagainya.

Projek ni banyak mengajar tentang kesabaran. Ia melatih kanak-kanak ni supaya berhati2. Masa session pertama mereka tak boleh bayangkan macammana belon tu akhirnya boleh jadi bowl. Mereka tak sabar nak mengecat, ada yang tampal ikut suka kt mana, asal siap jadi masa inilah kita kena terangkan sebab kenapa kita kena perlu buat lapisan kertas tu banyak kali and make suru kita tampal ikut turutan supaya tidaklah ada bahagian yang nipis yang tebal – yang tak sekata. Secara tak langsung mereka belajar juga konsep sains seperti kenapa belon tu mengecut selepas beberapa hari. Satu lagi value yang bagus untuk diterapkan dalam projek ni ialah recyclye art – suratkhabar lama pun boleh diguna semula kalau kena caranya.

Kat bawah ni antara finish products yang sempat di snap!

Kat bawah ni, Ikhwan. Dia ni memang suka role play. Jadi bila agak2 dah boring dengan bowl, dia jadikan benda tu topi keledar, kura-kura dan hand bag!! Saya biarkan je, bagi dia think outside the box! Hehehe…

Selamat Hari Ibu!!

Hmmm… hajat nak tulis craft untuk hari ibu sebelum harinya tapi terlalu sibuk sampai tak ada kesempatan nak menulis.

Untuk seminggu nih kanak2 artventure kids dari 4 tahun hingga 12 tahun semua tak lepas peluang buat kad untuk ibu2 mereka. Selain dari kad, kami buat bunga dari creep paper dan letakkan dalam pasu dari bekas yogurt. Mudah je buat bunga ni, Cuma potong creep paper macam nak buat bunga manggar tu lepas tu roll pada lidi satay.

Untuk card pula – macam2 jenis card yang boleh dibuat. Irfan prefer lukis jadi dia buat lukisan dibawah untuk kad ucapannya.

Kepada yang tak tahu nak melukis tu, boleh cuba lain2 cara seperti gunakan sticker, felt, bling2, glitter glue, stencil dan macam2 lagi untuk menghias card.  Yang dibawah ni contoh kalau guna sticker dan bling2. Bahagian dalam pula guna teknik kolaj.

Yang dibawah ni pula guna felt yang dah siap dipotong dengan bentuk bunga.

Selamat hari ibu untuk semua para ibu!!!

Printing – Potato Printing

Menghasilkan projek seni untuk kanak-kanak tak perlukan barang2 yang canggih mangih sebenarnya. Untuk mereka keseronokan lebih utama. Nak2 anak2 kecil dalam lingkungan 3-6 tahun tu, projek simple pun boleh jadi menyeronokkan bila buat bersama2 kawan, adik beradik atau ibubapa sendiri!

Satu lagi projek mudah untuk kanak2 yang tak perlukan kemahiran melukis, atau mewarna. Projek printing menggunakan kentang! Ha… bila saya mengukir kentang2 ni teringat pulak saya zaman sekolah2 dulu. Bila ada projek ni sibuklah mak2 kita ambik kentang buat ukiran, pelepah pisanglah, kacang botol, bawang dan macam2 benda kat dapur tu yang mereka guna..  Sebenarnya mak2 kita ni kreatif orangnya..

Projek ni saya buat dengan kanak2 3 – 6 tahun. Untuk mengukir, saya guna cookie cutter je, lebih cepat dan kemas. Sebab projek ni agak mudah, saya cuba pula dengan anak saya yang kecil, Irsyad 2 tahun 4 bulan. Tapi next time kena sediakan paper yang besar sikit, sebab dia sibuk nak cop kat dinding & lantai… nasib baik buat kat luar rumah!

Painting – Plaster of Paris

Plaster modelling ni dah pernah cerita before. Cuma nak kongsi gambar budak2 ni. Mereka ni memang suka painting sebab most of them tak berkesempatan nak cuba di rumah mahupun di sekolah – apalagi penggunaan acrylic yang agak mahal. Itulah salah satu sebab adanya Art-Venture Kids’ Studio ni.. nak beri peluang pada kanak2 menggunakan pelbagai media selain dari tempat yang sesuai untuk aktiviti macam ni..

Hemm.. sebut tentang tempat yang sesuai.. dah beberapa kali gak insident paint & air tumpah ke lantai!!!! Nama pun budak2….

Collage for Toddler

Umaira - 4 thn

Comelnya Umaira ni!!

Seronok betul dia buat collage for the first time. Ini satu lagi projek mudah untuk kanak-kanak 3-6 tahun. Mereka ni bukan tak suka mewarna, tapi cepat penat.. maklumlah tangan pun masih tak kuat nak grip pensel warna.

Jadi apa kata, cuba aktiviti collage pula. Tak perlu menggunting. Cuma koyakkan kertas2 warna, kemuadian suruh mereka apply gam pada gambar dan tampal kertas2 warna tu. Biar mereka decide warna apa untuk bahagian2 yang ada. Yang penting, gambar yang dipilih tu mesti yang mereka suka dan pilihan warna kena banyak, jadi semangatlah sikit they all nak siapkan…

Landscape Drawing – Sawah Padi

Ingat tak masa kecik2 dulu bila lukis pemandangan rata2 semua lukis gambar sawah padi berlatar belakangkan gunung. Saya pun sama. Lepas tu adala matahari kat celah gunung… rumah kampung, tepi tu ada pokok kelapa..hehe.. walhal saya tak pernah tengok the real sawah sampaila umur 18 tahun – masa ikut kawan sebilik balik kampong dia di Gurun, Kedah. Exited bukan main.. snap gambar sawah padi kat tepi highway..  tup2 kawin dengan Kedahan.. sekarang rumah saya betul2 bersebelahan sawah padi.

Di Alor Setar ni sawah padi masih banyak lagi. Jadi saya rasa topic landscape – sawah padi ni bukan sesuatu yang asing buat kanak2 kat sini. Sebagai permulaan saya suruh mereka buat garisan di tengah kertas sebagai pembahagi ruang – antara sawah dan latar belakang. Saya beri guideline macammana nak lukis sawah padi, Tapi untuk latar belakangnya, terpulang pada creativity masing-masing.

Saya tak menitik beratkan sangat cantik atau tidak lukisan kanak2 ni. Pada saya apa yang lebih penting ialah proses perbincangan tentang subjek yang dilukis tu. Sessi berceritalah masanya kita nak latih minda kanak2 ni menjadi lebih kreatif. Kadang-kadang lukisan anak2 kita nampak simple je, tapi bila suruh mereka bercerita tentang apa yang dilukis tu, macam2 kisah keluar! Kat bawah ni hasil kerja tangan kanak2 7 hingga 10 tahun. Mereka cuma ada masa selama 1 1/2 jam je nak habiskan melukis dan mewarna. Kalau dapat masa lebih tentu banyak lagi idea mereka yang boleh direalisasikan dalam lukisan ni!!

Aiman - 7 thn

Madiha - 7 thn

Alyaa - 8 thn

Hazirah - 8 thn

Aisyah - 9 thn

Irfan - 10 thn

Hand Drawing with Toddler

Kelas untuk 3-6 tahun dah pun bermula March lepas.

Untuk kanak-kanak dalam lingkungan umur begini memang perlu banyak perhatian dari orang dewasa. Walaupun projek nampak simple, challenge sebenarnya lebih kepada bagaimana nak take care dan berinteraksi dengan anak2 ni supaya mereka boleh tumpukan perhatian pada projek. Projek pun ambik masa sekejap je tapi sesi berceritanya yang lama…

Ini projek yang boleh dicuba dengan anak2 seawal 3 tahun. Kami buat hand print drawing, Since they all ni baru nak kenal pencil dan belum boleh melukis lagi, saya gunakan benda2 lain sebagai cara nak tarik minat they all.

Setakat ni, benda yang paling popular dengan anak2 ialah “wiggly eyes”. Memang they all cukup seronok bila tengok benda tu sampai semua tempat nk ditempel dengan wiggly eyes. So lepas buat hand drawing tu, kami tempekkan winggly eyes kat setiap jari. Lepas tu suruh anak2 buat garisan sebagai hidung dan mulut. Masa buat projek ni boleh la suruh mereka namakan jari2 yang dah dilekat dengan wiggly eyes tu, tanya siapa characternya – contoh family member ke, kawan2 ke, kira ade berapa jari etc.

Saya juga kira ini projek paling mudah untuk ajar dia orang konsep membuat garisan. Buat garisan tegak ke bawah sebagai hidung. Garisan melenkung kebawah bila sedih, garisan melengkung ke atas bila senyum. Garis putus- putus bawah mata, bila menangis. Lepas tu gunalah konsep garisan tu untuk dibuat rambut pulak.

Kat bawah ni gambar Umaira -4 tahun dengan projek hand drawingnya. Yang sebelah kiri tu yang dia lukis, yang sebelah kanan tu saya buat sebagai contoh. Dalam pelat2 dia sibuk bercerita pasal setiap character jari2 nya! mak ayah, abang, cousinnya pun masuk sekali.. hehehe

 

Salt Dough – Part 1

Ingat tak masa kita kecik-kecik dulu, bila mak buat karipap, donut kita mesti teringiiiiiiin sangat nak join sebelah tangan.. nak menguli & nak try buat macam-macam dengan doh tu kan.. Yang mak kita pun bising bising tak bagi kacau, tangan kotor ler, membazir, tak cantik ler tah tape lagi ler alasannya… last-last dapatlah yang dah lebih lebih tu kan… itu pun dah seronok!!

Kali ni saya nak bagi peluang kat budak-budak ni main puas-puas dengan doh!! Tapi bukan buat kuih, buat salt dough yang bila dah keras, nampak macam batu pun ada!

Salt Dough, a.k.a ” Doh Garam”  simply means doh yang diperbuat dari garam. Saya suka gunakan salt dough nih sebab tangan tak rasa berminyak macam guna plasticine dan yang paling penting, ianya murah dan menyeronokkan!!

Yang tak syioknya, saya tak dapat nak snap lebih2 gambar time budak-budak ni main dengan dough mereka sebab tangan penuh dengan tepung, so apa yang sempat jelah..

Mereka excited betul bila di beri peluang buat sendiri dough tu from scratch, sebab salt dough ni terlalu simple, hanya perlukan garam, tepung dan air, bolehlah they all uli sendiri. Cuma untuk mereka, saya buat adunan kecik sikit, senang they all nak uli. Resepinya:

1 cawan garam halus

2 cawan tepung

3/4 cawan air

Untuk anak-anak, saya kecilkan adunan jadi 1/2 cawan garam, 1 cawan tepung dan 1/4 cawan air.

Campur semua bahan dan mulalah menguli. Untuk projek kali ni saya mulakan dengan konsep menekap sebagai pengenalan kepada bentuk 2 dimensi. Untuk tu, kena ada roller dan cookie cutter – atau acuan. Saya guna acuan huruf dan acuan yang simple2 je – bunga, rama-rama dan macam-macam lagilah. Lepas tu suruhlah mereka buat acuan nama mereka – secara tak langsung boleh ajar mereka mengenal huruf & mengeja.

Bila mereka dah puas bermain dengan acuan, galakkan anak-anak buat sesuatu mengikut daya imaginasi mereka. Sebagai contoh – dari dough tu boleh buat bentuk binatang, rumah, barang mainan seperti kereta, bola dan macam-macam lagi, tapi masih dalam bentuk 2 dimensi. Kalau mereka belum penat lagi bolehlah buat bentuk 3 dimensi, tapi untuk kelas kali ni kami buat 2 dimensi dulu :-)

Bila dah siap – dough2 ni kenalah dibakar dalam oven supaya keras – ikut bentuk, kalau dough tebal dan besar, lamalah sikit. Saya bakar pada suhu 130′ C, untuk huruf2 tu saya ambik masa 20 – 30 minit, sampai betul-betul keras macam batu2 kat tepi pantai tulah – sebab dough ni dibuat dari garamkan! Boleh juga jemur bawah matahari tapi ambil masa berhari juga nak keras.

pan, huruf & pelbagai bentuk yang dah siap dibakar
Bentuk bebas – burung (Ikhwan – 7 thn)
Yang ni cikgu punya hasil tangan.. saja nak tumpang sekaki..

Setakat tu dulu.. next class kami akan warnakan dough yang dah kering ni.. boleh jadi macam-macam tau!! tak sabar nak tunggu next class! Kat bawah ni contoh dough yang dah siap diwarnakan dan divarnish. Sebagai contoh, yang bawah ni acuan tapak tangan Irsyad ~ 2 tahun 1 bulan, saya ambik acuan ni masa dia tengah tidur… hehehe!!

Latihan Melukis – Grid Drawing

Bila ada masa terluang dalam kelas, saya beri tugasan melukis unutk mengisi masa sebelum kelas selesai.

Anak2 memang nampak lebih seronok bila buat craft. Jadi bila saya bagi tugasan untuk buat drawing semua takut … takut tak cantik. Tapi kelas ni bukan tentang cantik tak cantik, so at last they all manage to take up the challenge dan hasilnya, mereka sendiri tak sangka.

Saya pun tak terror melukis, tapi tips yang saya tahu kalau nak belajar melukis antaranya ialah menggunakan grid. So untuk kanak2 berusia 10 tahun ke bawah, saya cari gambar kartun kegemaran dan paling mudah – Spongbob Squarepants, lepas tu letak di tengah grid dan suruh mereka sambung setengah lagi drawing tu. Dengan cara ni, mereka akan fokus melukis mengikut turutan kotak2 grid dan bukan secara keseluruhan.

Gambar di atas untuk mereka berumur 12 tahun. Untuk mereka, saya cuba free template yang saya dapat dari blog ni.  Thanks to the blog owner – Kathy. Mula2 memang mereka tak yakin langsung, tapi bila dah cuba seronok pula!

 

City Scraper – Recycle Art

Saya memang suka mengumpul kotak2 dan bakul etc, sampai husband pun bising banyak sangat kotak tapi tak buat ape puuun.. Dulu masa bekerja pun saya kumpul bakul & bekas, bos pun dah tau kalau hamper sampai, isinya bagilah sesiapa tapi bakul, kotak, saya yang punye.. So bila dah buka studio ni saya memang happy sebab ada tempat untuk saya simpan bahan2 recycle saya ni..

2 mnggu lepas, kami cuba buat recycle art guna kotak2 kesayangan saya.. Lepas 2 sessions, akhirnya siap juga projek City Scrapper dari bahan2 terbuang ni.

Barang2 yang diperlukan ialah mounting board putih (kami guna yang besar sebab ini group projek), kotak2 terpakai seperti kotak susu, cereal, cawan plastic etc.

Mula-mula, buat latarbelakang pemandangan pada board yang nak ditampal. Bahagi kepada 2 bahagian, satu berlatarbelakangkan awan, yang bawahnya berlatarbelakangkan jalan raya.

Lepas tu, bolehlah sediakan kotak2 sebagai bangunan. Projek macam ni selalunya guna teknik papier mache – tampal kertas kat kotak sebelum warnakan kotak-kotak tu. Kami guna cara yang mudah &  cepat sikit –  tapekan je kotak guna masking tape, lepas tu warnakan dengan poster color or plaka.

Sebelum lupa, kalau simpan kotak2 susu or minuman tu, make sure bilas bahagian dalam kotak supaya tak de lebihan susu tertinggal.

Kami mengalami insiden bau susu masam bila start menggunting kotak.. hehhe… My mistake.. lepas ni saya make sure bila nak simpan recycle box, cuci bersih2 dulu.

Lepas mewarna, mulalah lukis tingkap, pintu dan signage. Bila bangunan dah siap, lekatkan ke atas board guna pvc glue atau double sided tape. Tambahkan seri projek ni dengan benda2 lain sebagai hiasan – kami guna awan dari kapas, matahari dari pencungkil gigi.. dan macam-macam lagi.

Projek begini secara tak langsung mengajar anak2 merancang sebelum membuat sesuatu. Dalam projek ni, kalau mereka tak rancang kedudukan bangunan, besar bangunan, timbul pulak masaalah tak muat, kotak terlalu besar, terlalu kecil, etc

Selain daripada itu, mereka juga belajar tentang 3 dimensional subject dan lebih peka pada keadaan sekeliling. Fahmi contohnya, buat pelbagai area untuk hotelnya – ada gymnasium, restaurant dan semestinya kolam renang!!! Berkarya dengan bahan2 terbuang ni juga melatih minda berfikir ”out of the box”. So lepas ni.. kalau nak buang kotak2 tu.. fikirlah dulu, kot2 boleh guna untuk aktiviti craft anak2.