Thumb-print Art

Teknik mewarna dan menggambar menggunakan jari dan tangan bukanlah sesuatu yang baru. Teknik ni mudah dan sesuai untuk kanak2 yang baru mula belajar mewarna. Ia juga bagus untuk motoric system kerana ia melatih kanak-kanak mengawal pergerakan tangan mereka. Thumb-print art boleh dibuat di atas kertas, dan lain-lain media dan kalau kena gaya nampak comel.

Pasu bunga hasil thumb-print teknik ni dibuat oleh kanak2 berusia 7 tahun. Mulakan dengan beberapa contoh di atas kertas, tanya anak2 apa yang boleh ditokok tambah dengan hanya menggunakan thumb-print dan pencil warna, water color atau pen dan pensil. Hasilnya – pasu bermotif bunga ditaman, dengan lebah2 berterbangan!

Banyak lagi yang boleh dihasillkan menngunakan thumb-print art – cuba carterpillar (ulat bulu) atau sebagai jalan dan lorong, buah-buahan, muka atau gunakan sebagai corak berulang macam yang kami lakukan untuk huruf “e” ni.

Advertisements

Art-venture Kids’ Studio Logo

I haven’t introduce our logo officially, am I? Thought of doing so, but keep on delaying till I realize Jan is almost over! huh!. It’s a simple character of a boy and a girl looking extremely happy with their art tools and colors. and that’s just what you can expect our classes would be!

I’m a mother of four myself, and I know how tension it could be for both MUM and KIDS with work, homework, schoolwork, tuition etc. So this studio is a place for us to channel out our tension creatively, get messy and refresh ourselves!

Anyway, the logo is made by a very talented artist name Nur Hayati Yusof (ET) who happen to be my friend & house-mate during my uni time in Lincoln, Nebraska.

Check out her blogs for commission artwork  likes doodles, caricatures, painting, etc or just for cuci2 mata!

Click here “doodle designs” and it goes straight to her arty world!

Thanks ET!

Buah Labu – Recycle Plastic Bag

Semalam my 2nd son on mc. Lepas dah rasa sihat sikit, dia ajak buat something arty, so we check out internet for some small & easy project. We decided to try out this project we found in this GREAT website called “Art Projects for Kids”. (Klik kat nama untuk tengok website tu..) Thanks a lot Kathy!

Simple je project ni, tapi hasilnya nampak WOW. Mula-mula ambil beberapa plastic bag – we all buat kecik je, dalam 6 plastic bag. Lepas tu buat simpulan kat atas untuk ketatkan dia. Next, ambil rubber band dan ikat accross the bag untuk jadikan bentuk buah labu.

Lepas tu, kami tapekan buah labu ni guna clear tape, sebab tu je yang ada kat rumah, lain-lain tape ada kat studio, so we all just use whatever we have around us. Lepas tu, untuk lebih mudah kami guna gesso untuk buat satu lapisan sebelum mewarna. Dalam website tu guna teknik papier mache, tapi sebab my son want something yang boleh siap cepat, we all guna gesso je. Kalau buat papier mache ambik masa pulak nak keringkan.

Satu lagi tu, kami sesaja ja buat bentuk pelik.. hehe. Agak -agak apa ya? Yg tu dalamnya kami isi dengan tissue paper (accidently sebab my baby jumpa tissue roll and sepahkan satu rumah, bila kutip nak buang and masuk dalam plastic bag, we thought this could be another model for this project!)

Lepas dah sapu gesso tu, keringkan jap, cuaca kat sini panas sangat so it takes less than 5 minute. Lepas tu boleh start mewarna. Untuk buah labu tu ada 3 warna sebenarnya, dimulakan dengan orange, lepas tu letak color coklat cair dan hijau sikit.

Tada.. dah siap – jgn lupa letak varnish sebagai finishing touch. Yang merah tu, my son decided to make Mr Crab out of it.. kesian sambil tangan menggeletar lukis mata, hidung dan mulut.. tu yang terkeluar sikit tu… My baby buat Mr Crab tu macam bola – it’s durable! baling2 pun tak pecah sebab plastic bagkan.

Macam2 lagi boleh dibuat guna teknik ni.. Can’t wait to try this in the class later!

Papier Mache – Mangkuk Kertas

I’m looking forward to share some projects that we’ll work in the studio soon. Just for fun, I realize tak banyak blog yg nak share art & craft project untuk kanak2 esp in malay.

As a start, I would like to share my love for papier mache. Tak berapa pasti pula apa namanya in malay. Biasanya orang buat papier mache guna suratkhabar or majalah, gunting dan lekatkan pada bentuk yg nak dibuat.

Untuk project mangkuk kecil ni, saya guna teknik yang my mum used to show me. (Sorry tak sempat nak ambik gambar process by process, tak de photographer.. ) Instead of gunting suratkhabar dan tampal pada mould yang dibuat, my mum ajar tumbuk suratkhabar tu sampai lumat dan tampal –  zaman tu guna kanji yg dimasak sendiri sebagai gam.

In the name of technology, I simply blender suratkhabar tu and tapis, then start the molding process. Believe me you save like 50% of the time by doing this… tapi permukaan bowl tu taklah licin macam kalau kita buat process menampal..

For molding process, ada banyak tips I gather from other blog. Ada yg guna belon yg dah ditiup, lepas tu bila siap, just pecahkan belon to get the bowl. Ada yg sapu petroleum jelly sebelum process menampal, so senang sikit nak bukak nanti.

Lepas process menampal siap, jemurkan dibawah matahari – it might takes days, bergantung pada cuaca. Bila dah kering, umpil mould tadi, kalau perlu buat sedikit keratan dan tampal lapisan kertas terakhir untuk tutup kesan keratan.

Untuk mewarna, menghias mangkuk papier mache ni, saya suka guna gesso untuk buat satu lapisan nipis, sebelum mewarna. Lepas apply gesso, bolehlah warna ikut suka – disini saya guna acrylic. Kalau nak cantik and tahan lama apply varnish sebagai langkah terakhir.

Dah siap! Easy but takes time.. makin hari the bowl makin keras so boleh guna untuk isi barang2 kering.

In The News

Pada 30 Dec 2010 lalu, artikel berkenaan Art-venture Kids’ Studio telah disiarkan dalam Berita Harian ruangan wilayah. Tujuannya adalah untuk menyebarkan maklumat tentang penubuhan studio ini dan sedikit sebanyak dapat membuka minda ibubapa terutama bumiputra tentang keperluan merangsang kreativiti anak-anak sejak dari kecil lagi…