Papier Mache – Mangkuk Kertas

I’m looking forward to share some projects that we’ll work in the studio soon. Just for fun, I realize tak banyak blog yg nak share art & craft project untuk kanak2 esp in malay.

As a start, I would like to share my love for papier mache. Tak berapa pasti pula apa namanya in malay. Biasanya orang buat papier mache guna suratkhabar or majalah, gunting dan lekatkan pada bentuk yg nak dibuat.

Untuk project mangkuk kecil ni, saya guna teknik yang my mum used to show me. (Sorry tak sempat nak ambik gambar process by process, tak de photographer.. ) Instead of gunting suratkhabar dan tampal pada mould yang dibuat, my mum ajar tumbuk suratkhabar tu sampai lumat dan tampal –  zaman tu guna kanji yg dimasak sendiri sebagai gam.

In the name of technology, I simply blender suratkhabar tu and tapis, then start the molding process. Believe me you save like 50% of the time by doing this… tapi permukaan bowl tu taklah licin macam kalau kita buat process menampal..

For molding process, ada banyak tips I gather from other blog. Ada yg guna belon yg dah ditiup, lepas tu bila siap, just pecahkan belon to get the bowl. Ada yg sapu petroleum jelly sebelum process menampal, so senang sikit nak bukak nanti.

Lepas process menampal siap, jemurkan dibawah matahari – it might takes days, bergantung pada cuaca. Bila dah kering, umpil mould tadi, kalau perlu buat sedikit keratan dan tampal lapisan kertas terakhir untuk tutup kesan keratan.

Untuk mewarna, menghias mangkuk papier mache ni, saya suka guna gesso untuk buat satu lapisan nipis, sebelum mewarna. Lepas apply gesso, bolehlah warna ikut suka – disini saya guna acrylic. Kalau nak cantik and tahan lama apply varnish sebagai langkah terakhir.

Dah siap! Easy but takes time.. makin hari the bowl makin keras so boleh guna untuk isi barang2 kering.

2 thoughts on “Papier Mache – Mangkuk Kertas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s