Art-venture Kids’ Studio Logo

I haven’t introduce our logo officially, am I? Thought of doing so, but keep on delaying till I realize Jan is almost over! huh!. It’s a simple character of a boy and a girl looking extremely happy with their art tools and colors. and that’s just what you can expect our classes would be!

I’m a mother of four myself, and I know how tension it could be for both MUM and KIDS with work, homework, schoolwork, tuition etc. So this studio is a place for us to channel out our tension creatively, get messy and refresh ourselves!

Anyway, the logo is made by a very talented artist name Nur Hayati Yusof (ET) who happen to be my friend & house-mate during my uni time in Lincoln, Nebraska.

Check out her blogs for commission artwork  likes doodles, caricatures, painting, etc or just for cuci2 mata!

Click here “doodle designs” and it goes straight to her arty world!

Thanks ET!

Buah Labu – Recycle Plastic Bag

Semalam my 2nd son on mc. Lepas dah rasa sihat sikit, dia ajak buat something arty, so we check out internet for some small & easy project. We decided to try out this project we found in this GREAT website called “Art Projects for Kids”. (Klik kat nama untuk tengok website tu..) Thanks a lot Kathy!

Simple je project ni, tapi hasilnya nampak WOW. Mula-mula ambil beberapa plastic bag – we all buat kecik je, dalam 6 plastic bag. Lepas tu buat simpulan kat atas untuk ketatkan dia. Next, ambil rubber band dan ikat accross the bag untuk jadikan bentuk buah labu.

Lepas tu, kami tapekan buah labu ni guna clear tape, sebab tu je yang ada kat rumah, lain-lain tape ada kat studio, so we all just use whatever we have around us. Lepas tu, untuk lebih mudah kami guna gesso untuk buat satu lapisan sebelum mewarna. Dalam website tu guna teknik papier mache, tapi sebab my son want something yang boleh siap cepat, we all guna gesso je. Kalau buat papier mache ambik masa pulak nak keringkan.

Satu lagi tu, kami sesaja ja buat bentuk pelik.. hehe. Agak -agak apa ya? Yg tu dalamnya kami isi dengan tissue paper (accidently sebab my baby jumpa tissue roll and sepahkan satu rumah, bila kutip nak buang and masuk dalam plastic bag, we thought this could be another model for this project!)

Lepas dah sapu gesso tu, keringkan jap, cuaca kat sini panas sangat so it takes less than 5 minute. Lepas tu boleh start mewarna. Untuk buah labu tu ada 3 warna sebenarnya, dimulakan dengan orange, lepas tu letak color coklat cair dan hijau sikit.

Tada.. dah siap – jgn lupa letak varnish sebagai finishing touch. Yang merah tu, my son decided to make Mr Crab out of it.. kesian sambil tangan menggeletar lukis mata, hidung dan mulut.. tu yang terkeluar sikit tu… My baby buat Mr Crab tu macam bola – it’s durable! baling2 pun tak pecah sebab plastic bagkan.

Macam2 lagi boleh dibuat guna teknik ni.. Can’t wait to try this in the class later!