Buah Labu – Recycle Plastic Bag

Semalam my 2nd son on mc. Lepas dah rasa sihat sikit, dia ajak buat something arty, so we check out internet for some small & easy project. We decided to try out this project we found in this GREAT website called “Art Projects for Kids”. (Klik kat nama untuk tengok website tu..) Thanks a lot Kathy!

Simple je project ni, tapi hasilnya nampak WOW. Mula-mula ambil beberapa plastic bag – we all buat kecik je, dalam 6 plastic bag. Lepas tu buat simpulan kat atas untuk ketatkan dia. Next, ambil rubber band dan ikat accross the bag untuk jadikan bentuk buah labu.

Lepas tu, kami tapekan buah labu ni guna clear tape, sebab tu je yang ada kat rumah, lain-lain tape ada kat studio, so we all just use whatever we have around us. Lepas tu, untuk lebih mudah kami guna gesso untuk buat satu lapisan sebelum mewarna. Dalam website tu guna teknik papier mache, tapi sebab my son want something yang boleh siap cepat, we all guna gesso je. Kalau buat papier mache ambik masa pulak nak keringkan.

Satu lagi tu, kami sesaja ja buat bentuk pelik.. hehe. Agak -agak apa ya? Yg tu dalamnya kami isi dengan tissue paper (accidently sebab my baby jumpa tissue roll and sepahkan satu rumah, bila kutip nak buang and masuk dalam plastic bag, we thought this could be another model for this project!)

Lepas dah sapu gesso tu, keringkan jap, cuaca kat sini panas sangat so it takes less than 5 minute. Lepas tu boleh start mewarna. Untuk buah labu tu ada 3 warna sebenarnya, dimulakan dengan orange, lepas tu letak color coklat cair dan hijau sikit.

Tada.. dah siap – jgn lupa letak varnish sebagai finishing touch. Yang merah tu, my son decided to make Mr Crab out of it.. kesian sambil tangan menggeletar lukis mata, hidung dan mulut.. tu yang terkeluar sikit tu… My baby buat Mr Crab tu macam bola – it’s durable! baling2 pun tak pecah sebab plastic bagkan.

Macam2 lagi boleh dibuat guna teknik ni.. Can’t wait to try this in the class later!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s