Latihan Melukis – Grid Drawing

Bila ada masa terluang dalam kelas, saya beri tugasan melukis unutk mengisi masa sebelum kelas selesai.

Anak2 memang nampak lebih seronok bila buat craft. Jadi bila saya bagi tugasan untuk buat drawing semua takut … takut tak cantik. Tapi kelas ni bukan tentang cantik tak cantik, so at last they all manage to take up the challenge dan hasilnya, mereka sendiri tak sangka.

Saya pun tak terror melukis, tapi tips yang saya tahu kalau nak belajar melukis antaranya ialah menggunakan grid. So untuk kanak2 berusia 10 tahun ke bawah, saya cari gambar kartun kegemaran dan paling mudah – Spongbob Squarepants, lepas tu letak di tengah grid dan suruh mereka sambung setengah lagi drawing tu. Dengan cara ni, mereka akan fokus melukis mengikut turutan kotak2 grid dan bukan secara keseluruhan.

Gambar di atas untuk mereka berumur 12 tahun. Untuk mereka, saya cuba free template yang saya dapat dari blog ni.  Thanks to the blog owner – Kathy. Mula2 memang mereka tak yakin langsung, tapi bila dah cuba seronok pula!

 

Advertisements

City Scraper – Recycle Art

Saya memang suka mengumpul kotak2 dan bakul etc, sampai husband pun bising banyak sangat kotak tapi tak buat ape puuun.. Dulu masa bekerja pun saya kumpul bakul & bekas, bos pun dah tau kalau hamper sampai, isinya bagilah sesiapa tapi bakul, kotak, saya yang punye.. So bila dah buka studio ni saya memang happy sebab ada tempat untuk saya simpan bahan2 recycle saya ni..

2 mnggu lepas, kami cuba buat recycle art guna kotak2 kesayangan saya.. Lepas 2 sessions, akhirnya siap juga projek City Scrapper dari bahan2 terbuang ni.

Barang2 yang diperlukan ialah mounting board putih (kami guna yang besar sebab ini group projek), kotak2 terpakai seperti kotak susu, cereal, cawan plastic etc.

Mula-mula, buat latarbelakang pemandangan pada board yang nak ditampal. Bahagi kepada 2 bahagian, satu berlatarbelakangkan awan, yang bawahnya berlatarbelakangkan jalan raya.

Lepas tu, bolehlah sediakan kotak2 sebagai bangunan. Projek macam ni selalunya guna teknik papier mache – tampal kertas kat kotak sebelum warnakan kotak-kotak tu. Kami guna cara yang mudah &  cepat sikit –  tapekan je kotak guna masking tape, lepas tu warnakan dengan poster color or plaka.

Sebelum lupa, kalau simpan kotak2 susu or minuman tu, make sure bilas bahagian dalam kotak supaya tak de lebihan susu tertinggal.

Kami mengalami insiden bau susu masam bila start menggunting kotak.. hehhe… My mistake.. lepas ni saya make sure bila nak simpan recycle box, cuci bersih2 dulu.

Lepas mewarna, mulalah lukis tingkap, pintu dan signage. Bila bangunan dah siap, lekatkan ke atas board guna pvc glue atau double sided tape. Tambahkan seri projek ni dengan benda2 lain sebagai hiasan – kami guna awan dari kapas, matahari dari pencungkil gigi.. dan macam-macam lagi.

Projek begini secara tak langsung mengajar anak2 merancang sebelum membuat sesuatu. Dalam projek ni, kalau mereka tak rancang kedudukan bangunan, besar bangunan, timbul pulak masaalah tak muat, kotak terlalu besar, terlalu kecil, etc

Selain daripada itu, mereka juga belajar tentang 3 dimensional subject dan lebih peka pada keadaan sekeliling. Fahmi contohnya, buat pelbagai area untuk hotelnya – ada gymnasium, restaurant dan semestinya kolam renang!!! Berkarya dengan bahan2 terbuang ni juga melatih minda berfikir ”out of the box”. So lepas ni.. kalau nak buang kotak2 tu.. fikirlah dulu, kot2 boleh guna untuk aktiviti craft anak2.

Plaster Modelling

Hari ni saya nak kongsi tentang plaster modelling yang kami buat dalam kelas January lepas. Kalau nak cari kat kedai art supply, nama dalam English ialah – “Plaster of Paris” – saya tak pasti pulak samaada benda ni sama macam plaster yang dijual kat kedai hardware, tapi nampak macam sama..

Sebenarnya ada banyak jenis modelling paste yang digunakan – tanah liat, playdough dan sebagainya, tapi kali ni kami cuba guna plaster powder, sebab dengan cara ni model paling cepat kering, memandangkan kami nak buat coloring dalam session yang sama. Plaster ni ambik masa dalam 5-15 minit je nak kering (ikut kelikatan dan saiz), jemur kt matahari lagi cepat. Kalau guna playdough, tanah liat dan lain-lain tu, kena bakar atau jemur yang ambik masa berhari juga nak keras.

Cara nak mix up plaster ni, senang jer.. macam buat cekodok (Jemput2 kata orang Johor.. ). Ambil air lepas tu letak plaster sikit demi sikit hingga bancuhan agak likat. Kalau cair, model akan jadi kurang mampat dan lambat kering dan sebaliknyalah. Make sure bancuhan tu smooth je, tak bergentil.

Dah siap bolehlah masuk dalam acuan yang disukai. Kami guna acuan plastic  yang saya beli kat kedai art supply. Kalau tak de kedai art supply, cari jer acuan2 kat kedai baking supply, pun boleh guna. Tak pun, boleh guna acuan ice cube, bahulu ke.. ape2 yang adelah kat dapur tu..

Lepas dah siap, warnakan je dengan acrylic dan layerkan dengan varnish sebagai finishing. Kalau tak de, poster color pun boleh tapi bila guna poster color tu, comot sikit nak varnish sebab warna dia akan terkeluar sikit. Yang ikan dan bunga kat atas nih kami gamkan magnet kat belakang tu dan jadilah fridge magnet.

Takpun, bila dah kering boleh tebuk lubang (drill) untuk letak tali dan sangkutlah kat memana. Hati-hati sebab plaster nih agak fragile, kalau terlangar sikit, jatuh sikit dah melecet. But overall, it’s fun and messy.. hehe. Lepas tu penatlah sikit nak bersihkan tools yang dah melekat dengan plaster tu, tapi itu sikit je.. hilang penat  bila tengok anak2 sangat teruja dan bangga dengan hasil kerja mereka!!

Bunga Plastik / Gasing – Recycle Art

Hi all!!

Banyak betul projek yang menggunakan recycle product. Untuk kali nih, apa kata cuba yang mudah dulu dengan menggunakan botol plastik. Memang senang dan cepat, tapi hasilnya cute! Cuma perlukan gunting, color dan botol plasticlah kan… yang mudah botol air mineral.. lembut sikit, besar, kecil tak kisah.

Mula -mula potong botol mineral ikut tinggi kelopak bunga yang dikehendaki – bahagian yang digunakan ialah yang dengan mulut botol. Lepas tu, potong pula kelopak-kelopak bunga, ikut sukalah nak pelbagaikan rupa kelopak bunga tu, nak hujungnya bulat ke, runcing ke, kelopak kecik-kecik atau besar.

Ada 2 cara untuk mewarna, bagi saya untuk kelopak kecil tu, lebih mudah kalau diwarnakan dulu sebelum potong. Untuk kelopak besar, nak warnakan sebelum atau selepas pun tak apa. Saya gunakan permanent market pelbagai warna untuk projek ni, yang color merah tu, saya guna acrylic. Kalau nak pakai glass paint pun boleh, tapi saya suka gunakan permanent marker sebab warna lebih naik dan berseri.

Lepas mewarna, bolehlah kembangkan kelopak bunga dengan menekan dihujung setiap kelopak (yang dekat dengan mulut botol). Dah siap, boleh tebuk lubang di penutup botol, lepas tu masukkan tali dan buat simpulan di bawah penutup botol dan gantung.

Masa saya cuba projek ni dengan anak ketiga Ikhwan –  7 tahun, dia diam je bila saya kata nak buat bunga. Lama dia tengok contoh yang saya buat,  lepas dia main dengan bunga tu, tiba-tiba dia cakap “Mummy, ini boleh jadi gasing!”

So gasing it is dan dia excited nak buat versi gasing pula.. Yang gambar macam kelopak spinning around tu gasinglah tu.. Nak buat spinning effect –  lipatkan sikit setiap kelopak ke satu arah je seperti sedang berpusing!!

Selamat mencuba!

Little hands

What to draw ya??

This is my 2 years old baby Irsyad. He’s been chasing his brothers for pencils colors and pens so I guess it’s time to let him express his creativity on paper.. hehe..

He keep on shouting "more.. more.. more.."

I’m giving him a giant crayon as a start for easy grip and you can tape the paper if you want so it won’t move around easily. I’m quite surprise he managed to stay put on paper and made no attempt to try it on the wall or even the floor!!

Tada...

Self Portrait

Self portrait ni saya kira tajuk wajib untuk art class..

Yang seronoknya, kita boleh buat dalam pelbagai cara tak kiralah drawing ke, collage ke, with all sorts of coloring medium, water color, crayon, oil pastel etc..

Untuk class 2 minggu lepas kami cuba gabungan drawing dan collage untuk tapak tangan sebagai signature.. so mereka bukan saja melukis tapi juga menekap, melukis ikut acuan tangan masing-masing. Inilah antara hasilnya…

Multi-Hand Drawing

Melukis tangan boleh jadi satu aktiviti yang penuh dengan warna warni!

Mula-mula kenalkan anak2 dengan tanan kiri dan kanan, cerita perbezaan dan kegunaannya. Lepas tu suruhlah mereka letak tangan atas kertas dan mula melukis. Beri anak-anak kebebasan untuk tentukan design, nak yang overlapping atau tidak, yang penting setiap bahagian yang terhasil dari corak tangan tu diisi dengan warna. Kalau nak selitkan Math, bolehlah suruh anak2 kira berapa banyak jari ada dalam lukisan mereka.

Yang ni dibuat oleh kanak2 berusia 10 tahun menggunakan oil pastel dan pensil color. Yang bawah ni pula oleh kanak2 berusia 7 tahun menggunakan pensil color. Coloring nih agak memenatkan untuk kanak2. Ikut pengalaman saya dengan anak2, susah betul nak suruh mereka habiskan mewarna at the same time. Salah satu cara nak bagi they all finish up their work is by giving them tokenlah.. or else, buatlah sikit-sikit, asal siap kan..