Sunflower Paper Plate

Ohhh.. I just have to write this right away after the class coz these flower girls are just too cute!!! Heheeee..

These girls are just 4 years olds. So the project is quite simple. Untuk kanak2 yang dah sekolah, maybe boleh variasikan kelopak bunga dengan mengunakan pelbagai cara dan bahan2 lain.

Bahan utama project ni ialah kertas. Mula-mula warnakan pinggan kertas depan dan belakang dengan warna kuning. Keringkan, kemudian potong tepi2nya untuk dijadikan kelopak bunga. Untuk bahagian tengah bunga, crumple kertas warna hitam seakan akan bulat dan lekatkan ditengah bunga. Bahagian batang juga dibuat dari kertas, tapi gunakan kertas warna hijau yang agak keras (80gsm) bersaiz A3. Gulungkan memanjang dan lekatkan belakang bunga tadi.

Ohh.. jangan lupa letakkan butterfly atau lebah sebagai hiasan.. Kami tak sempat nak buat guna kertas so guna yang ready made butterfly jer…

Advertisements

Aluminium Foil Craft

Barang2 kat dapur ni sebenarnya banyak yang boleh diguna untuk buat craft. Salah satu yang paling mudah didapati ialah aluminum foil. Kertas aloy yang biasa mak kita guna untuk bakar ikan contohnya…

For craft purpose, tak payah beli yang mahal2. Kali ni kita guna aluminium foil ni untuk buat name plate atau corak. Selain aluminium foil, bahan lain ialah mounting board atau kertas dari box yang lebih2 tu, tali, tape, gam dan acrylic atau marker pen.

Mula2 guna tali untuk buat bentuk nama di atas mounting board dan tapekan elok2. Tape kesemua tali, jangan sampai nampak rupa tali tu..

Lepas tu, sapukan gam pada plate tersebut dan gamkan alumnimium foil dan bentuk ikut bentuk yang terhasil dari tali tadi. Hati-hati dengan proses ni, takut aluminium foil tu terkoyak pulak. Kalau terkoyak, tampal dengan aluminium foil lain, tak perlu buang semuanya.

Bila dah siap bolehlah warnakan, samaada guna acrylic ataupun market pen je…

Kemudian bolehlah ngantungkan name palte ni kat pintu bilik… senang jer.. yang lama cuma proses taping tali tu..

Selamat mencuba!!

Lantern Painting

 

Pesta Tanglung di Malaysia baru sahaja berakhir. Sebagai Malaysian, kita sepatutnya bersyukur sebab dapat melihat kepelbagaian adat resam kaum2 lain tanpa perlu berhabis beli tiket terbang ke China mahupun India…

Kami pun ambil kesempatan ni untuk menghias tanglung di studio. Tanglung ni asalnya putih je. Kembangkan tanglung tu dulu sebelum mengecat menggunakan acrylic. Mudah je.. cuma kena hati hati sebab tanglung ni very fragile, silap sikit terkoyak pulak kertas tanglung tu..

Sessi mengecat tanglung ni ialah untuk budak2 5 -6 tahun. Just let them paint the lantern berdasarkan warna- warna yang mereka suka.  Boleh juga guna kesempatan ni untuk belajar mixing up colors i.e. merah campur kuning = orange, merah campur biru = ungu dan sebagainya.

Somehow, kanak2 memang suka betul bila dapat project dengan paints!!! tengoklah mereka ni.. happy betul!!!

Happy Merdeka Day Malaysia!!!

I know.. I know.. it a bit late for a merdeka wish but, hey.. we still have 16 Sept to celebrate kan? Hehe..

And that didn’t mean Artventure Kid’s Studio pun lepak jer.. a week before merdeka we had this simple puzzle to commemorate the Merdeka day. Using foam, we just cut 14  red and white lines,  a blue rectangle and a yellow crescent and star.

Show the kids a Malaysian flag for a sample and let them figure out how to assemble the puzzle – put on a patriotic song while doing this, it would add more fun;-)

Happy Merdeka Day Malaysia!