Here comes the dragon

3 days to Chinese New Year! Hmmm… hopefully tak lambat sangat nak update our CNY project yang kami buat last week.Simple je.. inspired from the dragon year, buat apa lagi.. tentulah dragon kan? Apa yang diperlukan cuma kertas untuk melukis dan tampal,warna (anything – magic color, crayon etc) dan lidi sate.

Senang je nak buat puppet dragon ni.. lukiskan gambar kepala dragon dan ekor sisi tepi dan warnakan. Kalau agak2 susah untuk kanak2 bayangkan dragon tu, carilah gambar dari internet atau buku2 cerita sebagai contoh. Untuk budak2 pre-school bolehlah guna teknik tekap. Untuk yang lebih dewasa, saya suka tengok mereka berimaginasi tentang dragon masing2 walaupun tak perfect seperti teknik menekap. Gunting kepala dan ekor tadi.

Lepas tu, ambil kertas yang agak panjang untuk bahagian badan dragon dan lipatkan secara berlapis untuk buat kesan macam puppet dalam lion dance tu..  Kalau rajin boleh hiaskan badan tu dengan corak badan dragon. Tampal kepala dan ekor di badan yang berlipat lepat tu. Lepas tu tapekan lidi pada bekas lipatan yang dibuat – dalam 2 atau tiga dan satu untuk kepala dan ekor…

Dah siap.. bolehlah berdragon dance chinese new year ni… To those who celebrate Chinese New Year, Happy New Year from Art-Venture Kids’ Studio!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s