T Shirt Painting & Stencil

Aktiviti T- shirt painting ni memerlukan kesabaran sebab paint yang digunakan agak pekat. Walaupun bentuk yang diwarnakan nampak mudah, tapi ambil masa dan kena lebih teliti sebab kena minimizekan kesalahan… jadi aktiviti ni di buat untuk mereka yang dah berpengalaman buat painting. Kalau di Art-Venture Kids’ Studio, kami buat dengan mereka yang berumur 9 tahun ke atas.

Just lukiskan bentuk yang nak diwarnakan di tengah2 t-shirt, bahagian bawah tu jangan lupa dialas dengan cardboard. Make sure permukaan t-shirt tu tegang dan rata. Kalau nak buat border, boleh gunakan tape supaya tak mewarna diluar kawasan.

Alyaa & Hazirah

Selain dari painting, stencil is another technique we tried in Art-Venture Kids’ Studio. Cuma perlu lukiskan gambar yang nak distencil tu guna kertas keras atau beli stencil yang dah siap je kat kedai. Make sure permukaan rata & tegang. Tapekan stencil supaya tak bergerak2. Lepas tu boleh guna sponge atau brush untuk ratakan warna diatas t-shirt. Processnya lebih kurang jer dengan painting, cuma lebih mudah sebab cat tak mudah terkeluar dari kawasan yang nak diwarnakan…

Amin & Ikhwan menggunakan teknik stencil

Bangga dengan t-shirt masing-masing..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s