Drawing using computer

Alhamdulillah, finally, today I manage to force myself to write… walaupun frust sikit sebab banyak photo projek2 yg dibuat hilang macam tu jer due to memory card problem..  membuatkan saya kurang semangat nak update blog;-(

Anyway, I think i just want to drop a note about drawing using a computer.. sadly, di Art-Venture Kids’ Studio, kami tak provide activity ni…  tapi kepada parents yg punya anak2 yg gemar melukis tu.. why not let your kids try melukis di computer..  rather than just main game or fb jer kan…

This is actually good for their hand.. yg saya perasan anak2 saya lebih mudah melukis di computer berbanding saya.. padahal baru berusia 5-6 tahun. Bila dah menigkat usia, tangan dah keras agaknya, rasa susah sangat nak melentur garisan hanya menggunakan jari!! Tapi untuk anak2 saya, mereka boleh melukis dengan cepat sekali!

Saya mula  beri mereka peluang melukis guna computer seawal umur 5-6 tahun. Bukan guna program canggih pun, cuma guna “paint” program je. Mula -mula setakat main-main guna warna, lines etc. Bila dah terror they all mula lukis comic character.. Kebanyakan lukisan mereka dilukis di computer lain, so saya tak de copy. But I managed to find one of my eldest’s  drawing back in 2007  just to give some ideas of what they can draw using simple “paint” program.

Try them out.. bila dah siap boleh print for them and let them use it as book cover.. mesti mereka bangga dan bersemangat nak practice untuk tajamkan lagi kemahiran mereka!

2007 - waktu ni Syauqi darjah 2. Cuma guna simple lines and colors.

This is his computer drawing using the same program just recently - now Syauqi dah Form 1.

This is the "Natsu" in pencil..

Another example by Irfan, time ni darjah 4.

2 thoughts on “Drawing using computer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s