T-Shirt Weaving

Kalau di sekolah teknik menganyam ni rasanya topic wajib… hehhee.. tapi di Art-Venture Kids’ Studio, kami buat sedikit kelainan iaitu gunakan kain t-shirt instead of paper. Teknik ni sesuai untuk kanak2 7 tahun ke atas, kami cuba dengan pre-school tapi mereka masih tak boleh tangkap bila disuruh buat secara selang seli mengikut barisan.

Bahan yang digunakan ialah kain t-shirt atau baju2 terpakai, kertas kotak terpakai, tali atau ribbon. Kena siapkan base dgn menggunakan tali yg diikat pada kertas kotak terpakai. Selang dalam 1 cm. Lepas tu baru boleh menganyam. Siap menganyam, boleh guna tape untuk buat border.

01-DSC03118

 

02-DSC03123

 

09-DSC03115

08-DSC03114

 

04-DSC03110

 

 

Advertisements

2013 TOYOTA Dream Car Art Contest

dream-car-art-contest

Toyota Dream Car Art Contest kembali lagi..

Contest ni international tau! selain hadiah peringkat nasional, hadiah utama ialah trip ke Jepun. Kepada anak2 yg berminat, contest ni dibuka kepada 3 kategori :

1. Bawah 10 tahun

2. 10 hingga 12 tahun

3. 13 hingga 15 tahun

Tarikh tutup ialah 15 February 2013. Untuk maklumat lanjut tentang tema, syarat2 & galeri pemenang tahun lepas, boleh layari http://www.toyota.com.my/highlights/dream-car

Kepada Art-Venture kids & mereka di Alor Setar, kalau nak borang peraduan pun boleh hubungi kami , sebab pihak Toyota ada mengedarkan borang peraduan di studio kami di sini.

Selamat mencuba!!

 

Owl Collage

Last holiday, sebelum balik ke JB, kami sempat singgah ke Taman Burung di KL.. lama tak ke sini.. it’s a good place to nurture the love for nature.. yg happy anak2 kecik.. hehehe… yg dah besar tu jadi camera man je lah!  One way to bakar lemak  juga sebab jauh gak berjalan, plus on the way out kena naik bukit sket… penatnye!!!

Salah satu burung yg selalu jadi inspirasi in art & craft  ialah burung hantu.. sempat snap gambar burung2 hantu ni.. waktu siang tidur jelakan kerjanya.. comelkan!!!

20-DSC01495

These are some of the owl collages we did in our workshop and classes. Age varies from 4 yrs to 10yrs old. We use different type of material, some cases guna magazine paper, ada yg guna foam and felt, ada juga teknik jahitan felt untuk mereka yg lebih dewasa..

This slideshow requires JavaScript.

Catching Up!!!

It takes a while to fuel back up after a long holiday!!! Almost a month in 2013 and I’ve so much to catch up!!

The holiday workshop was sooo much fun.. hingga ada penambahan kelas dibuat, susah nak menolak permintaan anak2 ni.. tambah2 pengalaman seperti ini jarang boleh dibuat di rumah, sebab materialnya susah nak dapat & agak mahal juga..

Thank you for those who join us last year, teruskan berkarya!!!!

1-december wkshop

 

Trial Class Available

Dear Readers,

Happy New Year from Art-Venture Kids Studio!!

Alhamdulillah, AVKS  cawangan Alor Setar akan memulakan monthly class seperti biasa bermula Jan 2013. Kepada mereka yang berminat menyertai kami, berikut adalah sessi trial class yang akan diadakan untuk bulan Januari. Sila sms atau hubungi Haniza @ 019-3371514, for booking & confirmation.

Tue: 5.30pm – 7.00pm

Wed: 5.30pm – 7.00pm

Thur: 5.30pm – 7.00pm full

Fri: 10.00am – 11.30am full

Fri: 8.30pm – 10.00pm full

Sat: 10.00am – 11.30am

Sun: 10.00am – 11.30am

Fee: RM25.00

See you there!!