KURSUS ASAS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF KANAK-KANAK

Art & Craft Class for Kids (2)

5 tahun sudah, Art-Venture Kid’s Studio hanya projek suka- suka saya dan anak2 yang suka melukis dan membuat projek2 kraf yang kami tonton di tv dan internet. Masa tu baru pindah dari KL ke Alor Setar, baru berhenti kerja dan jadi suri rumah sepenuh masa dan baru melahirkan anak yang ke empat… . Saya tak biasa duduk diam, jadi mulalah kembali kepada hobi lama masa belajar dulu. Tambahan pula anak2 memang suka sangat melukis dan cuba projek2 kraf dlm siri2 TV ketika tu.

Dipendekkan cerita.. dari situ saya dapat idea untuk buka art & craft kanak2.. yang menepati status muslim dan konsep belajar dan bermain yang saya terapkan pada anak2 bila mereka melukis dan mereka cipta.

Ia mungkin bukan projek juta juta tapi banyak membantu perbelanjaan keluarga.  Yang paling best, anak2 gembira dan saya pulak, rasa muda sentiasa sebab kembali ceria dan gila2 macam zaman kanak2 saya.. 😉

Kalau nak tahu lebih lanjut.. boleh hubungi saya di 019-3371514

Advertisements

Paper Craft Puppet for Reading Corner

Mood naik sekolah.. Cikgu2 & anak murid dah sibuk nak menghias kelas.. Cer cuba paper craft mudah ni.. Boleh letak kt reading corner kelas, ataupun letak kt sudut belajar anak2 di rumah..

Mudah sangat nak buatnya… cuma perlukan gam, tali & beberapa kertas warna warni – saya guna kertas size A4 yang tebal sikit supaya mudah nak membentuk.

Untuk bahagian badan, lipat sedikit bahagian atas kertas untuk membentuk rambut. Lepas tu, boleh lah bentuk rambut ikut stail masing- masing..

Sediakan bahagian kaki, tangan, mata dan mulut. Boleh juga gunakan teknik melukis dan mewarna untuk bahagian mata dan mulut. Untuk bahagian tangan dan kaki, potong kertas lebih kurang 2-3 cm lebar dan 15 cm panjang. Untuk bahagian kaki, lipatkan kertas berulang-ulang untuk memberi effect “spring”. Kemudian, lekatkan bahagian tangan dan kaki ke badan pupet.

Untuk buku pula, kami wajibkan anak2 Art-Venture Kid’s Studio melukis dan mewarna buku mereka ikut citarasa sendiri.. Dah siap boleh lekatkan buku ke tangan puppet dan ikat tali di bahagian atas puppet…

Mudah kan??

book2

book3

KURSUS ASAS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF UNTUK KANAK-KANAK

 

kursus asas memulakan kelas seni & kraf (2)

Assalamualaikum…

Alhamdulillah.. bertemu juga dengan 2015!!! Dengan izin Allah, suka saya nak buka tirai 2015 ni dengan kursus untuk mereka yang berminat nak buka art & craft class kanak2 secara sambilan…

Dah lama tertunda projek ni, tapi hati saya meruntun nak kongsi pengalaman dan ilmu yang sedikit ni.. sebab tak sanggup lagi angkat call yg bertanyakan Art-Venture Kid’s Studio di lokasi2 selain dari Alor Setar.. huhuhu…

Jadi, saya menjemput para pembaca yang berminat dan berhajat nak cuba buat sesuatu yang anda suka dan pada masa yang sama boleh juga tampung belanja dapur, raya, anak sekolah… Jom sertai kursus yang julung2 kali saya adakan ni!! Sedia untuk dibimbing sebab proses pembelajaran ini Insyaallah tidak akan berhenti selepas habis kursus sahaja, tapi akan berterusan hingga kelas pertama anda bermula..

KURSUS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF UNTUK KANAK2 SECARA SAMBILAN

Tarikh : Sabtu 7hb Feb 2015

Masa : 9.00pagi – 6.00petang

Tempat: KL (akan diberitahu)

Yuran: RM380 seorang

 Siapa yang perlu hadir?

  1. Mereka yang suka & sabar melayan keletah anak2, meminati seni dan kraf, mahu mencari pendapatan tambahan melalui hobi seni & kraf
  2. Mereka yang mencari peluang perniagaan sambilan yang fleksible, modal yang kecil, mudah diselenggara dan berisiko rendah
  3. Pemilik tadika/taska/pusat tuisyen/pusat perkembangan kanak2 yang mencari “value –added” program untuk pusat perniagaan anda

Apa yang anda akan pelajari:

  1. Product planning – product packaging, pricing, etc
  2. Planning & organizing the studio/art room
  3. Marketing plans
  4. Stocks supplies
  5. Administration & Classroom management
  6. Basic idea on how to develop lesson plan

Berminat? Sila whatsapp ke Pn Haniza di talian 019-3371514 untuk pendaftaran. Cepat bertindak kerana peluang ini sangat terhad..