Paper Craft Puppet for Reading Corner

Mood naik sekolah.. Cikgu2 & anak murid dah sibuk nak menghias kelas.. Cer cuba paper craft mudah ni.. Boleh letak kt reading corner kelas, ataupun letak kt sudut belajar anak2 di rumah..

Mudah sangat nak buatnya… cuma perlukan gam, tali & beberapa kertas warna warni – saya guna kertas size A4 yang tebal sikit supaya mudah nak membentuk.

Untuk bahagian badan, lipat sedikit bahagian atas kertas untuk membentuk rambut. Lepas tu, boleh lah bentuk rambut ikut stail masing- masing..

Sediakan bahagian kaki, tangan, mata dan mulut. Boleh juga gunakan teknik melukis dan mewarna untuk bahagian mata dan mulut. Untuk bahagian tangan dan kaki, potong kertas lebih kurang 2-3 cm lebar dan 15 cm panjang. Untuk bahagian kaki, lipatkan kertas berulang-ulang untuk memberi effect “spring”. Kemudian, lekatkan bahagian tangan dan kaki ke badan pupet.

Untuk buku pula, kami wajibkan anak2 Art-Venture Kid’s Studio melukis dan mewarna buku mereka ikut citarasa sendiri.. Dah siap boleh lekatkan buku ke tangan puppet dan ikat tali di bahagian atas puppet…

Mudah kan??

book2

book3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s