MINI ROCKS GARDEN

Stone painting ni macam-macam style boleh buat tau. Selain sesaja nak main kaler-kaler, projek stone painting boleh buat hiasan taman mini macam yang kami buat di studio ni! Mudah aje.. hanya perlukan batu bersaiz sederhana kecil, pasir, pasu kecil dan paling penting kena guna cat acrylic ya! Bila dah siap cat batu-batu tu dengna pelbagai stail dan corak, tanamkan batu dalam pasu berisi pasir2 putih.lepas tu boleh cari ornament kecil dan hias sekitar pasu. Cantikkan??

stone3 stone2

stone1

SEKITAR BENGKEL “LET’S GET MESSY” JUN 2015

Alahai.. bercinta nak update gambar.. hehehe. Sebenarnya gambar2 banyak yang kami dah update dalam fb page kami iaitu

https://www.facebook.com/Artventurekids. Tapi kami share juga di sini buat pembaca blog yang setia. Gambar-gambar dari bengkel cuti sekolah Jun lepas di JB yang sold ouuut!! Memang best bengkel kali ni, bercucuk tanam pun ada, makan-makan pun ada..Insyaallah, cuti akan datang kita jumpa lagi!!!

muffin cupflying garden1 flying garden birdcage aiskrim aiskrim1 aiskrim2

BENGKEL CUTI SEKOLAH JUNE 2015

Assalamualaikum semua!

Cuti sekolah kembali lagi..mesti seronok sebab this time cuti sekolah datang selepas mid year examkan? Tak lah tension duduk dengan buku je cuti sekolah ni.

Insyaallah cuti sekolah ni kami akan adakan BENGKEL ART & CRAFT – LET’s GET MESSY di JB pada 1hb June hingga 10hb June.

Maaf sangat-sangat, bengkel tak dapat diadakan di Alor Setar sebab nak bagi peluang cikgu Athirah berehat dan berhoney moon… Selamat Pengantin Baru buat Cikgu Athirah!.

Ok, kat bawah ni info tentang bengkel di JB. Macam-macam ada tau, Art & Craft, Gardening, Baking, Cooking, Pengisian Ramadhan pun ada…

Jangan lepaskan peluang bersama kami. Untuk pendaftaran, sila hubungi:

Haniza: 019-3371514

Ina: 013-7510602

may 2015 (3)

 

june 2015

KURSUS ASAS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF KANAK-KANAK – SIRI 2

Art & Craft Class for Kids

Salam semua…

KURSUS ASAS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF KANAK-KANAK  bakal diadakan lagi untuk siri kedua.

Kali ni kami buat di Sg Petani, Kedah bagi memenuhi permintaan mereka yang minta di adakan di sekitar utara.. Orang Perak, Penang, Kedah & Perlis boleh join kelas kali ni.. tapi mereka dari area lain boleh je join..

Tarikh : Ahad 3hb Mei 2015

Masa : 8.30pagi – 5.00petang

Tempat: Sungai Petani, Kedah (akan diberitahu)

Yuran: RM320 seorang

 Siapa yang perlu hadir?

  1. Mereka yang suka & sabar melayan keletah anak2, meminati seni dan kraf, mahu mencari pendapatan tambahan melalui hobi seni & kraf
  2. Mereka yang mencari peluang perniagaan sambilan yang fleksible, modal yang kecil, mudah diselenggara dan berisiko rendah
  3. Pemilik tadika/taska/pusat tuisyen/pusat perkembangan kanak2 yang mencari “value –added” program untuk pusat perniagaan anda

Apa yang anda akan pelajari:

  1. Product planning – product packaging, pricing, etc
  2. Planning & organizing the studio/art room
  3. Marketing plans
  4. Stocks supplies
  5. Administration & Classroom management
  6. Basic idea on how to develop lesson plan

Sedia untuk dibimbing sebab proses pembelajaran ini Insyaallah tidak akan berhenti selepas habis kursus sahaja, tapi akan berterusan hingga kelas pertama anda bermula.. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut, boleh hubungi kami di 019-3371514 (Pn. Haniza)

Paper Tube Owl

Jom buat simple Owl Craft dengan anak2 di pagi yang indah ni. Inilah salah satu cara saya nak bagi anak2 motivated bangun pagi… adakan aktiviti yang simple tapi menarik, tak mandi lagi pun boleh buat.

Guna apa yang ada di sekitar rumah je.. toilet roll, kertas, cat warna, gunting, gam. Tak sampai sejam dah boleh siap..owl

Art-Venture Kid’s di Kelas Kraf Remaja Y Centre

Assalamualaikum semua…

Cuti Sekolah datang lagi…. walaupun singkat.. make sure anak2 isi masa terluang dengan aktiviti santai dan berfaedah…

Untuk remaja di sekitar Alor Setar boleh temui Art-Venture Kids’ Studio di KELAS KRAF REMAJA Y CENTRE. Ada 3 aktiviti berlainan menggunakan pelbagai teknik dan material… dan yang pentingnya.. it’s all FREE!!!

KELAS KRAF REMAJA Y CENTRE

Tarikh: 20 Mac 2015

Masa: 9pg – 5 ptg

Tempat: Y Centre UTC Kedah

Umur : 15 – 18 tahun

Peserta: 30 orang sahaja

Yuran: PERCUMA

Jangan lepaskan peluang ya adik-adik.. terhad kepada 30 orang saja tau.. siapa cepat dia dapat!!

Call Y Centre UTC Kedah di 04-736 0131 sekarang juga!!!

Y Centre, UTC

KURSUS ASAS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF KANAK-KANAK

Art & Craft Class for Kids (2)

5 tahun sudah, Art-Venture Kid’s Studio hanya projek suka- suka saya dan anak2 yang suka melukis dan membuat projek2 kraf yang kami tonton di tv dan internet. Masa tu baru pindah dari KL ke Alor Setar, baru berhenti kerja dan jadi suri rumah sepenuh masa dan baru melahirkan anak yang ke empat… . Saya tak biasa duduk diam, jadi mulalah kembali kepada hobi lama masa belajar dulu. Tambahan pula anak2 memang suka sangat melukis dan cuba projek2 kraf dlm siri2 TV ketika tu.

Dipendekkan cerita.. dari situ saya dapat idea untuk buka art & craft kanak2.. yang menepati status muslim dan konsep belajar dan bermain yang saya terapkan pada anak2 bila mereka melukis dan mereka cipta.

Ia mungkin bukan projek juta juta tapi banyak membantu perbelanjaan keluarga.  Yang paling best, anak2 gembira dan saya pulak, rasa muda sentiasa sebab kembali ceria dan gila2 macam zaman kanak2 saya.. 😉

Kalau nak tahu lebih lanjut.. boleh hubungi saya di 019-3371514

Paper Craft Puppet for Reading Corner

Mood naik sekolah.. Cikgu2 & anak murid dah sibuk nak menghias kelas.. Cer cuba paper craft mudah ni.. Boleh letak kt reading corner kelas, ataupun letak kt sudut belajar anak2 di rumah..

Mudah sangat nak buatnya… cuma perlukan gam, tali & beberapa kertas warna warni – saya guna kertas size A4 yang tebal sikit supaya mudah nak membentuk.

Untuk bahagian badan, lipat sedikit bahagian atas kertas untuk membentuk rambut. Lepas tu, boleh lah bentuk rambut ikut stail masing- masing..

Sediakan bahagian kaki, tangan, mata dan mulut. Boleh juga gunakan teknik melukis dan mewarna untuk bahagian mata dan mulut. Untuk bahagian tangan dan kaki, potong kertas lebih kurang 2-3 cm lebar dan 15 cm panjang. Untuk bahagian kaki, lipatkan kertas berulang-ulang untuk memberi effect “spring”. Kemudian, lekatkan bahagian tangan dan kaki ke badan pupet.

Untuk buku pula, kami wajibkan anak2 Art-Venture Kid’s Studio melukis dan mewarna buku mereka ikut citarasa sendiri.. Dah siap boleh lekatkan buku ke tangan puppet dan ikat tali di bahagian atas puppet…

Mudah kan??

book2

book3

ALOR SETAR SCHOOL HOLIDAY WORKSHOP 2014

Registration untuk Art & Craft Workshop di Mergong, Alor Setar sempena cuti sekolah dah dibuka!! Macam2 aktiviti disediakan mengikut tema. This time anda boleh pilih sesi 1 1/2jam atau 3 jam, bermula pukul 10.00 pagi.

Nak tau lebih lanjut, boleh wa/call:

Haniza 019-3371514 or Athirah 012-4234203

p/s: Buat masa ni kami keluarkan jadual November dulu..kami akan berpindah premis Dec ni, once everything settle, Insyaallah kami akan war2kan jadual class untuk DECEMBER nanti! Tungguuuu…..

Art & Craft (2)

JOHOR BAHRU SCHOOL HOLIDAY WORKSHOP NOV/DEC 2014

Woot woot…. parents in JB, check out our schedule for next school holiday program in JB!!

Macam2 tema ada, pilih yang berkenan and call us / wa  for info & registration:

Ina (013-7510602) or Aini ( 013-7229886)

artventure kids studio (1)

JB SCHEDULE NOV2014

Hi! Readers

Huhuuuuu… lamanya tak update blog!!

But to those yg like our fb pages, hopefully terubat juga dgn several updates kat sana..

Senyap sunyi bukan bermakna tiada activities tapi macam2 kerja nak buat, nak tempek gambar punyalah malas..

Okay..this entry is just to let you guys know that we are mobile! Sooo, if you are  interested to have an art & craft workshop at your workplace, school, kindergarden etc, just wa/sms/pm us at 019-3371514  and let us know your details. We’ll try our best to meet your expectation, Insyaallah…

Below are some of what we’ve done in Ecoworld Open House in JB and Kementerian Komunikasi & Multimedia Malaysia. Yuppp… we do cater for adults too!!!

And next workshop should be in Kota Bahru, Insyaallah! Thank you all for your support!

KKMM

 

ECOWORLD

JOHOR BAHRU – ARTS & CRAFTS PLAYGROUP

Going back to JB this school holiday will be a double happiness for me!!

I’m organizing several ARTS & CRAFTS PLAYGROUP SESSIONS at my sis place in Tmn Pulai Perdana.. Insyaallah!

It’s a long due project for Art-Venture Kids’ Studio  Can’t wait to have FUN with the Southern Cubs!!!!!

To register, just sms or wa to Haniza (019-3371514) or Khurainah (013-7510602):

Kid’s name:
Age :
Parent’s name :
Chosen date: (1st June or 2nd June)

See ya!!!

Jom (2)

 

Stencil on paper

Ohhhhhh.. sekejapnya terasa cuti sekolah kali ni. Hajat nak menulis awal terbantut, busy membaca all sorts of theories n news about MH370 😦

Rasanya pernah sekali cerita tentang stencil nih.. but on t-shirt. Kali ni.. stencil mudah on paper. Sesuai untuk budak baru belajar.. Boleh guna paper keras atau plastik lutsinar yg selalu kita guna untuk letak kt muka depan folio tu..

Carilah ape2 corak or drawing yg berkenan, tekap then potong guna pisau yg tajam. Tape stencil pada kertas, lepas tu guna sponge (kecik jer) with watercolor dan mula mewarna satu per satu bahagian.

Hati-hati.. make sure warna pekat utk elakkan warna terkeluar dari celah2 stencil..

Stencil -Art-Venture Kids' Studio

3D Paper Doll

Paper craft can be interesting, if you let your imagination runs wild..

Combinasi corrugated paper pelbagai warna, wiggly eyes dan pva glue or glue gun. Hanya balutkan paper tu beberapa lapisan untuk membentuk kepala, badan etc dan attachkan bahagian2 tersebut dgn pva glue atau glue gun.

Simply addorable!!!

1-IMG-20140113-WA0013 1-IMG-20140113-WA0016 1-IMG-20140113-WA0012

 

2014 Personalized Calendar

Dah almost a month into 2014!! Cepatnya masa berlalu… tup-tup dah nak sambut chinese new year!

For our 2013 kids, kami sempat sediakan personalized 2014 Calendar – setiap student diberi calendar berupa collection gambar2 mereka sendiri, bersama hasil seni yang mereka buat last year..

Teruja mereka dapat calendar ni..

Welcome back Art-Venture Kids! and for those who have yet to join us, you’re more than welcome to join the fun anytime! FYI, studio kami dibuka pada waktu kelas sahaja, so just call us, kalau nak buat appointment for trial class or check out the studio!

Contact: Haniza 019-3371514    or   Athirah 012-4324203

IMG-20131215-WA0014

2014 Registration

Happy New Year everyone!!

Our 2014 classes will start on 04th Jan 2014. As a start, here are the latest schedules:

Wednesday: 5.30pm – 7.00pm

Thursday: 5.30pm – 7.00pm

Friday: 10.00am – 11.30am

Saturday: 10.00am – 11.30am

Sunday: 8.30pm – 10.00pm

To register, just select the preferred session and call Pn. Haniza @ 019-3371514 to confirm the seating.

 

Bengkel kraf kreatif untuk guru tadika/taska

Sebenarnya bengkel ni dah lama berlangsung, cuma tak update dalam blog je. But since musim cuti sekolah tiba lagi, perhaps saya patut war-war kan juga service kami ni..

Art-Venture Kids Studio bukan saja mengajar kanak2 berkreatif, tapi juga cikgu2 baik dari Tadika atau Taska.

Mana2 Tadika atau Taska yang berminat untuk program train the teacher ni, bolehlah hubungi kami di talian 019-3371514 (Pn. Haniza) untuk setkan class mengikut waktu yang sesuai, almaklum cikgu2 ni busy selalu!

Kt bawah ni sessi train the teacher dari Tadika Tasneem Bestari yang beroperasi di beberapa kawasan sekitar Alor Setar & Jitra.

1-Bengkel guru tadika