Ramadhan & Aidilfitri Arts

Assalamualaikum…

Semuga semua pembaca yang sudi singgah berada dalam barakah dan rahmat Allah!

Sempena Ramadhan Al-Mubarak, kami pun ambil kesempatan ni untuk buat arts bermotifkan Islamic… antara project yang sempat di buat ialah motif khat ALLAH – sambil buat boleh berbincang tentang kekuasaan Allah, belajar Jawi, Ramadhan etc.. Alhamdulillah.. budak2 ni dah kenal huruf dan tau nak mengeja Allah dalam jawi.

Projek ni tak susah, kami gunakan kertas kotak yang dipotong ikut huruf khat (parent kene tolong potong), lepas tu lekat atas kertas keras. Lekatkan selapis kertas tissue supaya dapat permukaan yang sewarna dan sebagai effect. Kemudian warnakan dengan acrylic dan varnish ikut kreativiti masing masing.  Mudah je kan?

1-Khat

Satu lagi art yang kami buat ialah kolaj/lukisan masjid… sempat juga berkongsi cerita tentang pengalaman berterawih ikut parent masing- masing… penat kata mereka tapi bab paling seronok time moreh ler… ­čśë

Masjid

Watercolor painting

the older kids at Art-Venture Kids’ Studio tried on watercolor painting. For intro, teacher Athirah tunjuk skillnyer mewarna.. memang namapk senang tapi ada teknik rupanya…

Teacher Athirah siap bawak buku zaman U nyer lagi.. hehehe.. saya pun tumpang belajar, for hobby i suppose, masih belum terlewat.. hehehe..

Jom Pancing Ikan!

Satu lagi craft dari Art-Venture Kids’ Studio yang disumbangkan kepada segment Ratu – Berita Harian minggu ini…

Yang ni, bukan anak-anak je yang leka main, parents pun boleh join sekali… ketika di studio, memang havoc macam pesta memancing, sampai nak angkat muka berposing pun tak sempat!

  • Di studio, kami guna kotak pizza untuk dijadikan kolam. Lagi best guna kolam yang dah terisi bola2, campak je ikan-ikan untuk dipancing..
  • Buatlah bentuk ikan tu banyak-banyak dan mulakan pertandingan memancing dengan anak-anak. Kalau rajin boleh letakkan pelbagai benda lain didalam kolam seperti bola atau lain-lain mainan supaya lebih challenge sikit nak dapat ikan.
  • Kalau suka boleh letakkan markah di badan ikan atau ikut warna – contoh ikan merah 50 markah, ikan biru 10 markah, siapa paling banyak markah dia menang.
  • Permainan ni tak banyak rule.. cuma dilarang menggunakan tangan untuk mengumpan ikan dan dilarang memancing ikan yang sudah berada di pancing lawan… eheehehehe..

Have fun!!

T Shirt Painting & Stencil

Aktiviti T- shirt painting ni memerlukan kesabaran sebab paint yang digunakan agak pekat. Walaupun bentuk yang diwarnakan nampak mudah, tapi ambil masa dan kena lebih teliti sebab kena minimizekan kesalahan… jadi aktiviti ni di buat untuk mereka yang dah berpengalaman buat painting. Kalau di Art-Venture Kids’ Studio, kami buat dengan mereka yang berumur 9 tahun ke atas.

Just lukiskan bentuk yang nak diwarnakan di tengah2 t-shirt, bahagian bawah tu jangan lupa dialas dengan cardboard. Make sure permukaan t-shirt tu tegang dan rata. Kalau nak buat border, boleh gunakan tape supaya tak mewarna diluar kawasan.

Alyaa & Hazirah

Selain dari painting, stencil is another technique we tried in Art-Venture Kids’ Studio. Cuma perlu lukiskan gambar yang nak distencil tu guna kertas keras atau beli stencil yang dah siap je kat kedai. Make sure permukaan rata & tegang. Tapekan stencil supaya tak bergerak2. Lepas tu boleh guna sponge atau brush untuk ratakan warna diatas t-shirt. Processnya lebih kurang jer dengan painting, cuma lebih mudah sebab cat tak mudah terkeluar dari kawasan yang nak diwarnakan…

Amin & Ikhwan menggunakan teknik stencil

Bangga dengan t-shirt masing-masing..

SEA TURTLE FROM PAPER PLATE

Nothing can go wrong with paper/plastic plate.. all you need is a bit of imagination…

The project is inspired from an article in a daily, ┬áabout a group of┬átraveler whom while travelling, manage to do some “save the environment” activities with the local people at places they visited. Among the project is teaching the local kids about saving the turtle – and to make it interesting, they made a sea┬áturtle┬áfrom┬á┬ápaper plate.. I decided to adopt the project, but in the studio instead.. so no real sand and sea as the background:-(

All you need is a paper/plastic plate, acrylic (if you use plastic plate) or watercolor, glue, scissor, wiggly┬áeyes and drawing paper or cardboard. Just draw a random design of the turtle back on the plate. Draw the head, tail, hands and legs on the drawing paper and cut them out. Paint them with green and a bit of brown. Once dried, glue the body parts accordingly. Don’t forget the wiggly eyes!

But at Art-Venture Kids’ Studio, that not all…

We’ve done a bit more by painting an undersea view on a big paper. Just paint them blue with some plants and other sea creatures. We use a special roller to create the wavy pattern, and the kids looooove the roller sponge! Once finish, just let the kids play with their turtle – swimming around the sea.. whoosh! whoosh! whoosh!

Alphabet & Numbers Arts

Masuk new year ni saya berazam nak update blog lebih kerap.. tapi awal2 lagi dah cukup busy dengan pembukaan branch Art-Venture Kids’ Studio di Kota Damansara, PJ Selangor. Tup tup dah masuk 20hb.. hape lagi.. hari ni ingat nak share seberapa banyak projects yang kami cuba di Art-Venture Kids’ Studio..

Awal2 persekolahan ni rasanya elok juga buat alphabet art especially untuk pre-school yang baru masuk tadika tu… tulah yang menariknya art & craft ni, boleh masukkan pelbagai element acadamic, social, religion etc secara halus so budak2 tak lah rasa macam kena duduk dalam kelas di sekolah lagi…

Macam2 style boleh cuba – kami buat dalam beberapa session. Paling mudah guna crayon – ajak mereka tulis huruf atau nombor pada kertas. Terpulanglah nak buat flash card atau printing atas sehelai kertas je. Lepas tu guna watercolor atau tempura untuk paint atas crayon yg ditulis ┬átadi.

Ada pulak yang terbalik... biasalah tu budak2..

Flashcard 1,2,3...

Satu lagi cara ialah menggunakan teknik collage. Sekarang dah ada macam2 alphabet & numbers jual kat kedai – stickers, foam, felt etc. Kami guna alphabet & number yang dibuat dari foam. Tampal je kat kertas. Boleh combine dengan projek lain. Contohnya, di Art-Venture Kids’ Studio, kami buat latar belakang gunakan hand print dulu. Baru nampak menarik, tertarik.. Kat studio, ada hasil seni yang lama2 tu saya guna jadikan background untuk budak2 tampal huruf2 tu..

Marini, 5 years

Emran, 5 years

Berlatar-belakangkan hand print

Berlatar-belakangkan straw blowing art

Antara projek lain, kami buat buku 1,2,3 menggunakan foam, felt, drawing etc.. senang je, tampal number kt satu page dan buat beberapa shape (guna paper, felt, wiggley eyes etc) dan lekat ikut jumlah kat page sebelahnya..  secara tak langsung boleh juga belajar tentang shape!

Emran bangga dengan self-made booknye.. heheh

First page - no 1 & square shape

Wood painting – door sign

Lukisan self-potret tidak semestinya di atas kertas sahaja. Kita boleh pelbagaikan medium walaupun topicnya sama.. Kali ni, kami melukis self-potret di atas kayu – door sign menggunakan acrylic. Door sign ni menunjukkan 2 situasi -tidur dan bangun.

Bila tanya mereka pasal door sign, semua relate kepada hotel.. hehehehe. Kali ni kita gunakan door sign ni di rumah untuk beritahu parent bila kita dah bangun atau dah tidur – sangat berguna bila tiba musim cuti sekolah nanti – kata salah seorang student!

Michelle - 5

Xi Zhe & Sarah - 6

Ikhwan - 7

Aiman - 7

Hazirah - 8

Alyaa - 8

Irfan - 10

Water Color Painting

Menggunakan water color, walaupun menyeronokkan, adakala membuatkan kanak-kanak frustrated bila hasilnya tidak memuaskan. Keseronokan nak cuba sesuatu yang baru kadang2 membuatkan mereka tidak berhati2 semasa gunakan water color.

Untuk pengenalan, saya selalu syorkan mereka menggunakan crayon untuk membuat garisan tepi subjek yang nak diwarnakan, supaya kita boleh minimizekan kesilapan mewarna diluar kawasan. Perkara kedua saya selalu tekankan ialah make sure, warna yang bersebelahan dengan kawasan yang nak diwarnakan tu kering, kalau tak pun warnakan bahagian yang berjauhan dulu untuk elakkan masaalah warna bercampur. Satu lagi kesilapan yang sering dilakukan ialah tidak membasuh brush sebelum menukar warna.

Apa pun painting memang memerlukan practise. So untuk yang ibu-ibu dirumah tu, apa kata belikan anak anda water color sebagai alternatif untuk mewarna coloring book mereka? Kalau bimbang bersepah, lakukan diluar rumah – tapi perlulah pengawasan orang dewasa..

Amin Arief - 7

Najlaa - 7

Ikhwan - 7

Sunflower Paper Plate

Ohhh.. I just have to write this right away after the class coz these flower girls are just too cute!!! Heheeee..

These girls are just 4 years olds. So the project is quite simple. Untuk kanak2 yang dah sekolah, maybe boleh variasikan kelopak bunga dengan mengunakan pelbagai cara dan bahan2 lain.

Bahan utama project ni ialah kertas. Mula-mula warnakan pinggan kertas depan dan belakang dengan warna kuning. Keringkan, kemudian potong tepi2nya untuk dijadikan kelopak bunga. Untuk bahagian tengah bunga, crumple kertas warna hitam seakan akan bulat dan lekatkan ditengah bunga. Bahagian batang juga dibuat dari kertas, tapi gunakan kertas warna hijau yang agak keras (80gsm) bersaiz A3. Gulungkan memanjang dan lekatkan belakang bunga tadi.

Ohh.. jangan lupa letakkan butterfly atau lebah sebagai hiasan.. Kami tak sempat nak buat guna kertas so guna yang ready made butterfly jer…

Lantern Painting

 

Pesta Tanglung di Malaysia baru sahaja berakhir. Sebagai Malaysian, kita sepatutnya bersyukur sebab dapat melihat kepelbagaian adat resam kaum2 lain tanpa perlu berhabis beli tiket terbang ke China mahupun India…

Kami pun ambil kesempatan ni untuk menghias tanglung di studio. Tanglung ni asalnya putih je. Kembangkan tanglung tu dulu sebelum mengecat menggunakan acrylic. Mudah je.. cuma kena hati hati sebab tanglung ni very fragile, silap sikit terkoyak pulak kertas tanglung tu..

Sessi mengecat tanglung ni ialah untuk budak2 5 -6 tahun. Just let them paint the lantern berdasarkan warna- warna yang mereka suka.  Boleh juga guna kesempatan ni untuk belajar mixing up colors i.e. merah campur kuning = orange, merah campur biru = ungu dan sebagainya.

Somehow, kanak2 memang suka betul bila dapat project dengan paints!!! tengoklah mereka ni.. happy betul!!!

Tiger rawwwwww!!!!

In the spirit of Harimau Malaya… (walaupun kalah ­čśŽ ) hhehehee…

This is another project by pre-schoolers – tiger mask. Cuma gunakan plastic/paper plates, paints, penutup botol dan getah. Kami tak tebuk untuk buat mata sebab kami guna plastic plate – takut tajam pulak.. jadi saya gantikan mata dengan penutup botol yang diwarnakan hitam…

Mudah je projek ni sebab dah selalu buat di sekolahkan.. cuma bezanya di Art-venturekids’ Studio, mereka boleh gunakan paint walaupun baru berumur 4 tahun. ┬áBukan ┬ácantik jadi ukuran tapi pendedahan kepada kepelbagaian medium2, itu yang cuba saya tekankan..

Art-venture kids’ studio rocks!!!

Fun! Fun!Fun!

Rock painting for kids is another happy moment at Art-venturekids Studio!

Projek untuk kanak2 7 tahun ke atas ni hanya menggunakan simple design since they all ni first timer. For kids, rock painting design paling mudah ialah design haiwan2 comel. Since diaorang tak pernah tengok rock painting, saya bagi contoh2 yang dah siap as well as some info and pictures from books and internet.

Batu2 yang digunakan ni ada jual jual kat nursery – saya guna yang besar tapak tangan. Basuh dulu batu tu, lepas tu apply gesso. Then, startlah proses melukis – kat sini saya nasihatkan kalau guna pencil jgn terlalu tekan sebab kita tak nak nampak kesan pensil bila mewarna nanti.

Bila dah siap design yang kita nak, mulalah mewarna guna acrylic. Apply paint sekurang2nya 2 kali supaya paint nampak rata dan naik warnanya. Sebgai finishing touch letaklah varnish supaya nampak kilat & tahan lama.

Macam2 yang boleh dibincangkan semasa projek ni. Talks about pets and┬árock, sungai, berkelah, ┬áetc…

Tengoklah hasil kerja mereka… cute ­čÖé

Ladybirds, Fish, Birdy, Bees

Najla prefers flowers..

Husna with the heaviest strawberry in Artventurekids Studio!

Strawberry and flowers from afternoon class

I wanted to join the fun too - so I thought Patrick Star would fit in ­čÖé

Painting – Plaster of Paris

Plaster modelling ni dah pernah cerita before. Cuma nak kongsi gambar budak2 ni. Mereka ni memang suka painting sebab most of them tak berkesempatan nak cuba di rumah mahupun di sekolah – apalagi penggunaan acrylic yang agak mahal. Itulah salah satu sebab adanya Art-Venture Kids’ Studio ni.. nak beri peluang pada kanak2 menggunakan pelbagai media selain dari tempat yang sesuai untuk aktiviti macam ni..

Hemm.. sebut tentang tempat yang sesuai.. dah beberapa kali gak insident paint & air tumpah ke lantai!!!! Nama pun budak2….