CRAFT MUDAH – PUPPET HAIWAN MINI

★ Bekas telur
★ Cat poster atau acrylic
★ Felt atau kertas warna
★ Gam
★ Wiggly eyes

1. Potong bekas telur membentuk bahagian badan dan kertas warna sebagai kaki dan paruh

2. Warnakan bekas telur dengan warna hitam untuk penguin. Biarkan kering. Jika menggunakan cat poster, tinggalkan bahagian tengah untuk diwarnakan putih.

3. Warnakan putih pada bahagian tengah badan penguin.

4. Lekatkan kaki, paruh dan mata penguin.

5. Buat pelbagai haiwan mini lain dengan konsep yang sama, seperti burung, penyu dan lain-lain.

Selamat mencuba!!!

5421_1154908967853710_5722113160411836889_n

12814406_1154908924520381_6954947295156076522_n

12524261_1154908667853740_2802992276710726971_n

12670944_1154908717853735_4477127790623758529_n

12804753_1154908771187063_2387944492462287828_n

12814800_1154908824520391_6836339552516404022_n

9863_1154908871187053_6481561185412052593_n

12794452_1154908894520384_6576512511796937644_n

Advertisements

ART-VENTURE KIDS’ STUDIO DI HARI PENGGUNA MALAYSIA 2015

Thank you to KPDNKK kerana sudi menjemput Art-Venture Kids’ Studio untuk sam-sama memeriahkan Hari Pengguna 2015 di Dataran Merdeka hujung minggu yang lepas.

Kali ini kami share recycle craft yang mudah dibuat. Hanya gunakan botol terpakai, kertas tisu berwarna warni (kertas lutsinar bukan tisu biasa), dawai, lin dan gam. Botol lilin yg dihias dengan kertas tisu ni sesuai dijadikan hiasan taman!

12189158_10153556547962870_1723291301580415496_n

 

12063809_10153556548027870_4660574538383295995_n

 

 

11026195_10153556548412870_4103486849449679576_n

11220483_10153556548187870_47224134771780638_n

12074651_10153556548217870_5040859916583636530_n

 

12187799_10153556548122870_6067588902076465344_n

 

12106783_10153556548057870_7416938510754911894_n

 

12049474_10153556548532870_1163513504813552611_n

12049310_10153556548287870_8331003149391086203_n

12046915_10153556548352870_1795920641528112766_n

Egg Carton Creatures

Egg Carton atau Bekas telur ni boleh dipelbagaikan untuk buat kraf. Antara yang membuatkan kami di studio terbahak-bahak ketawa ialah projek “egg carton creatures” ni!! Semua tergelak tengok rupa creatures masing-masing.. hehehehe

Projek ni cuma perlukan banyak bekas telur (parents/teachers kena tolong potong), pva glue, acrylic, marker dan lain2 bahan untuk menghias. Paling penting daya imaginasi…

Tengoklah budak2 ni, ada yang nak buat tentera, penyanyi rappers, mask rider etc…. 🙂

1-DSC_0017

1-DSC_0025

1-DSC_0032

1-DSC_0037

1-DSC_0045

1-egg carton creatures

2-DSC_0019 2-DSC_0038

2-DSC_0019

T-Shirt Weaving

Kalau di sekolah teknik menganyam ni rasanya topic wajib… hehhee.. tapi di Art-Venture Kids’ Studio, kami buat sedikit kelainan iaitu gunakan kain t-shirt instead of paper. Teknik ni sesuai untuk kanak2 7 tahun ke atas, kami cuba dengan pre-school tapi mereka masih tak boleh tangkap bila disuruh buat secara selang seli mengikut barisan.

Bahan yang digunakan ialah kain t-shirt atau baju2 terpakai, kertas kotak terpakai, tali atau ribbon. Kena siapkan base dgn menggunakan tali yg diikat pada kertas kotak terpakai. Selang dalam 1 cm. Lepas tu baru boleh menganyam. Siap menganyam, boleh guna tape untuk buat border.

01-DSC03118

 

02-DSC03123

 

09-DSC03115

08-DSC03114

 

04-DSC03110

 

 

Row row row your boat..

Wow!! Pejam celik.. dah nak raya aidiladha!! Sekejapnya terasa.. dan blog ni terbiar since Ramadhan!! Tak patut betull!!
Let me just update certain activities, and I think this one is quite fun to do:

All you need is a plastic bottle, paper, lidi sate, 2 batang aiskrim, gam, gunting, acrylic and just anything to decorate the boat.

Lukis bahagian yang hendak ditebuk dengan marker pen dan gunting – suggest to be done by parent. Yg dah besar boleh buat sendiri. Kami warnakan botol masing2 supaya nampak menarik. Kemudian tampalkan 2 batang aiskrim dibawah boat tadi supaya bila dilayarkan dalam air taklah terbalik. Jika ada masa, hiaskan boat dengan pelbagai cara samaada nak buat painting atau tampalan. Lepas tu tebuk sedikit hujung bahagian atas boat dan masukkan lidi yg dah ditampal dengan kertas sebagai layar- boleh guna kertas biasa atau kertas ringan seperti transparent plastic wrap.

Lepas tu, untuk menerapkan sedikit element drawing, mereka diajak melukis paper puppet – diri sendiri atau bersama family untuk diletak dalam boat tadi..Dah siap..

Kami cuba penuhkan air dalam bekas besar, tambah pewarna biru supaya air nampak macam laut.. dan cuba melayarkan boat2 kami.. Itulah kelainan di Art-Venture Kids ‘ Studio.. for us, art bukan barang yg hanya boleh dipamer atas rak dan tunggu dipuji.. apa yg penting keseronokan buat something with your own bare hand.. itu yg buat kanak2 seronok dan bangga!!

OLYMPIC CRAFTS

Okay… memang tajuknya nampak macam salah je…. We’ve done this project for father’s day actually – it’s a father’s day trophy. Biasalah, saya lambat nak update.. hehehe.

Anyway, since kat sekolah sekarang busy with hari sukan, plus Olympic pun nak start, perhaps you could use this idea for those themes instead;-)

Cuma perlukan 2 biji cawan plastic, kertas or asbestos, foam board, acrylic, cardboard. Lekatkan  2 bahagian bawah cawan, membentuk trophy dan cat mengikut warna kegemaran. Lukis tangkai trophy di atas cardboard, potong dan warnakan. Buat lubang di kiri kanan trophy dan selitkan tangkai trophy – gam untuk lebih kukuh. Lekatkan bahagian bawah trophy ke atas foam board berbentuk segiempat sama. Lepas tu boleh lah hiaskan menggunakan pelbagai cara – nak tampal bling2 ke, lukis etc.

Have fun!!!

Image

Image

Rafflesia Papier Mache

Bunga Rafflesia ialah antara keunikan hutan hujan di Malaysia. Bagus juga dijadikan bahan untuk projek sebab selain dari buat art, kami terangkan sikit keunikan bunga terbesar di dunia ni!

Saya rasa bunga ni sesuai dibuat menggunakan teknik papier mache. Kalau tengok rancangan2 art & craft di tv sekarang, most of the time mereka guna teknik ni. Budak2 pun selalu minta buat papier mache macam dalam tv!

But what they don’t know is, papier mache takes hours to cut n paste.  Pulak tu, takes days to dry out!! Bila buat projek, part menampal tu mula2 ok, bila dah 15 min masih menampal lagi.. mulalah.. penat, boring, tangan kecut lah etc. Daripada carik2 kecil, ada yg at last tampal tisu paper sebesar2 tidak (talk about creativity!!!^&*$%#) Ada yang merungut apsal abang Qi  (art attack host) buat sekejap je dah boleh pakai!!! hhhmmmm…  nama pun budak2.. kelakar pulak tengok kerenah mereka ni.. Knowing that, kami buat projek ni in group, taklah boring sangat & cepat sket siap – boleh juga belajar bekerjasama!

Dan paling penting,  melalui project ni,  mereka belajar bersabar, berhati-hati untuk dapatkan best result.

Kami guna kertas kotak sebagai kelopak – adults kena tolong potong sebab kertas ni sangat tebal. Untuk yg kecil sikit kami guna cereal box sebagai kelopak. I think cereal box lagi bagus sebab mudah di lentur dan budak2 pun boleh tolong gunting. Bahagian tengah dihasilkan dari gumpalan suratkhabar, membentuk donut. Lepas tu lekatkan kelopak dengan gumpalan suratkhabar menggunakan duck tape.

Kami buat satu lapisan tape untuk menguatkan binaan bunga. Lepas tu baru buat lapisan papier mache menggunakan tisu paper.  Kena tunggu betul2 kering (1-2  hari) lepas tu barulah boleh mula mewarna.

Inilah hasilnya.. menarik kan!!

For mom with love…

Sempena hari ibu this weekend, kami buat recycle craft  sebagai hadiah untuk para ibu. Apa lagi kalau bukan bunga?? kali ni kami buat dari bekas telur yang dipotong – terpulang nak membentuk tulips atau potong ikut kelopak bunga2 lain. Kemudian warnakan bahagian luar dan dalam. Boleh juga gamkan kertas warna atau kapas dibahagian dalam untuk hiasan. Tebukkan bahagian bawah bekas telur dan masukkan lidi atau straw minuman sebagai batang. Kalau sempat boleh tambahkan kertas hijau yang dipotong membentuk daun-daun.

Dah siap..;-)

 

 

Jellyfish from plastic bag & bowl

Kat negara kita ni rasanya penggunaan plastic bowl ni sangat popular.. Kt rumah pun melambak2 plastic bowl tu.. nak buang sayang.. so I got this idea based on internet search. Kebanyakan project jellyfish ni guna mangkuk kertas, di sini, kita diversify sikit;-)

Just need mangkuk plastic, tali, plastic bag merah atau putih, pewarna makanan, gam, market pen atau wiggly eyes, pisau untuk menebuk lubang.

Mula2, adunkan gam dan pewarna makanan (saya guna warna pink) – resepi murah untuk mewarna glass atau plasticware. Lepastu, mula warnakan mangkuk plastic dibahagian luarnya je. Sementara tunggu kering, potong plastic bag jadi ekor jellyfish.  Bila mangkuk dah kering, gamkan ekor jellyfish disekeliling mangkuk plastic tadi. Tebuk lubang kat atas mangkuk untuk dimasukkan tali (orang dewasa yg buat ye…). Lepas tu, lukislah muka jellyfish tadi dengan marker pen.

Dah siap, bleh gantung tepi tingkap, atau buat banyak2 untuk jadikan jellyfish mobile!! Boleh guna mangkuk plastic yg kecik untuk anak2 jellyfish;-)

Anaklah ayam….

Lama dah kami buat projek ni.. lupa dah sourcenya..

Memang kiutkan? Nampak mudah, tapi susah juga nak buat especially nak membalancekan kaki anak ayam nih.. hehehhe, so this craft lebih sesuai untuk 7 years and above, provided bab lekatkan kaki tu teachers/parentslah kena tolong..

Cuma perlukan cawan plastic atau kertas, kertas kotak, 2 batang straw minuman, acrylic, pva glue dan clear tape.

Mulakan dengan mengecat cawan menggunakan warna acrylic kuning. Sementara ia kering, buat bentuk kaki, paruh, mata, sayap, jambul dan tapak kaki anak ayam  – catkan samaada warna merah atau kuning, terpulanglah.. nak warna-warni pun tak pa..  ( teringat zaman kecik2 dulu arwah abah bawa balik anak2 ayam berwarna-warni… tak taula camna they all buat..)

Sementara tunggu bahagian badan kering, potong straw mengikut tinggi anak ayam yang dikehendaki dan catkan (jika perlu, buat 2 coat). Bila semua bahan dah kering, prosess mencantum bahagian badan pun bermula.. Gunakan pva glue untuk lekatkan mata. Untuk paruh, sayap dan jambul, kena guna clear tape. Part kaki ni yang susah sikit… Kena potong sikit hujung straw kepada 4 bahagian kecil dan lipatkan ke atas sikit (tengok gambar), lepas tu baru tapekan ke atas tapak kaki tadi.

Kalau nak betul2 stabil, boleh la gunakan glue gun… tapi kenalah orang dewasa yang buat ya! Last step, lekatkan straw tadi ke dalam bahagian dalam cawan, tapekan. Di sinilah kita kena perlu hati-hati – kena balance kedua2 kaki supaya anak ayam tu boleh berdiri..

Boleh variasikan lagi anak ayam ni.. kalau ada bulu ayam, bolehla ganti kertas kotak tu menjadi jambulnya. Kalau takde kertas kotak pun boleh guna kertas lukisan biasa jer, tapi untuk tapak kaki memang kena guna kertas yg tebal supaya stabil.

Selamat mencuba!!

Jom Pancing Ikan!

Satu lagi craft dari Art-Venture Kids’ Studio yang disumbangkan kepada segment Ratu – Berita Harian minggu ini…

Yang ni, bukan anak-anak je yang leka main, parents pun boleh join sekali… ketika di studio, memang havoc macam pesta memancing, sampai nak angkat muka berposing pun tak sempat!

  • Di studio, kami guna kotak pizza untuk dijadikan kolam. Lagi best guna kolam yang dah terisi bola2, campak je ikan-ikan untuk dipancing..
  • Buatlah bentuk ikan tu banyak-banyak dan mulakan pertandingan memancing dengan anak-anak. Kalau rajin boleh letakkan pelbagai benda lain didalam kolam seperti bola atau lain-lain mainan supaya lebih challenge sikit nak dapat ikan.
  • Kalau suka boleh letakkan markah di badan ikan atau ikut warna – contoh ikan merah 50 markah, ikan biru 10 markah, siapa paling banyak markah dia menang.
  • Permainan ni tak banyak rule.. cuma dilarang menggunakan tangan untuk mengumpan ikan dan dilarang memancing ikan yang sudah berada di pancing lawan… eheehehehe..

Have fun!!

artventure kids challenge with recycle corrugated paper

This is another project done when we have another 15 min left in the studio. Saya beri kanak2 ni strip of corrugated box paper yang direcycle dari kotak2 lama dan suruh mereka buat simple art using what ever they can grab around them.  It’s just something for them to relate with tv programs that they used to watch – Artzooka, Art Attack and Finger Tips, semua program tu mesti ada sessi art/craft challenge..

It’s another uniqueness of Art-Venture Kids’ Studio – we are flexible, we don’t just do it according to book, we always try to relate with what the kids love to watch, what they want to learn more coz sometime they see crafts on tv and want to try but they can’t do it at home, so if time permit, I’ll do my best to let them try it in our studio – even if it means extra usage of materials and my time but.. my motherly instinct just can’t let them go without trying!!. After all, it’s a FUN THING TO DO 😉 If the project takes time and additional material, we’ll put it in proposal list of next projects.

Alyaa came up with an idea dari Art-attack or Artzooka (can’t recall) – A long bunny frame to put up several photos . Hazirah decided to draw comic strip… “It’s a teenage love story” She said.. hehehhe too much of Disney teenage dramalah ni….

And the boys as usual, only thought of things yg boleh diguna untuk bermain.. Tali pinggang berkuasa Kabuto, or was it  Agito? some kind of Mask Rider..whatever…. and they just grabbed apa yg sempat untuk jadi accessories tambahan – pedang from kitchen tissue roll and mask yg pernah dibuat dulu..

Bowling for Beginner

School holiday is just around the corner!! I’ve got a mix reaction on this.. I’m a mother of 4 boys so I bet you can imagine why??? hehehehe..

Sebenarnya, since end of the year exam habis pun, saya dah mula busy cari aktiviti yang boleh mereka buat dirumah selain games and tv, games, games, tv..

This is something we prepared in the class dalam masa yang singkat. Puncanya, semasa buat art dan berborak dengan kanak2 ni saya tanya apa aktiviti mereka lepas habis exam. Seperti biasa, jawapannya sama – games and tv. So saya bagi cadangan untuk buat simple games yang boleh dibuat di rumah.

Bagus juga ada benda ni kat studio, as a motivation for them, sampai one time I need to sorokkan bowling nih sebab mereka tak sabar2 nak main.. hahahha!!! Now, after class, or kalau nak relaxkan muscle2 tangan mereka ataupun sementara nak tunggu parent datang pick up, they all boleh main bowling yang simple nih..

Apa yang diperlukan ialah 10 biji botol plastic – kalau boleh bentuk yg sama, acrylic paint, kacang hijau. Untuk bola boleh guna old newspaper, plastic bag dan tape.

Apa lagi, mulalah warnakan botol2 tu dengan pelbagai warna supaya nampak meriah. Perlu buat 2-3 kali coat supaya nampak rata. Kalau rajin, varnishlah botol2 tu.. in my case, tak sempat sebab budak2 dah tak sabar nak main. Masa mengecat botol tu, boleh buat pelbagai corak seperti polka dot ke, belang2 ke, stars etc. Kami buat projek ni selepas ada sedikit masa terluang about 15 min dan saya pun sayang tengok warna2 yang lebih jadi kami buat apa yg cepat iaitu, cat satu warna untuk setiap botol. Saya paint nombor 1 hingga 10 sebagai salah satu learning process – berguna juga untuk pre-schooler nanti.

Nak tambah seronok, kami masukkan sedikit kacang hijau dalam botol supaya bila dibaling dan botol jatuh, keluarlah bunyi yang havoc sikit.. hehehehe. Satu lagi untuk jadikan botol tu sedikit berat, kalau senang sangat nak jatuh tak challenging lah pulak…

Untuk bola, terpulang. Boleh beli bola kat kedai je.. Kami tak ada bola jadi kami buat sendiri guna kertas surat khabar yang di balut berlapis2 plastic bag. Oh ya, kami letak  sebiji keratan paip  yg kami jumpa dalam kotak recycle kami dan masukkan dalam suratkhabar tu (masukkan kat tengah2 bola tu dan balut)  supaya bola tu berat dan mudah bergolek. Lepas tu tapekan saja plastic tu supaya membentuk bulat macam bola. Hiaslah bola tu, guna permanent marker.

Banyak yang kanak2 ni belajar masa buat project ni. Disebabkan project ni dibuat dalam masa 15 minute je, mereka perlu cepat fikirkan idea untuk jadikan permainan lebih menarik (i.e. tambah bunyi, pilihan warna) dan solve problem (macammana nak buat bola guna apa yang ada disekeliling, macammana nak jadikan bola tu berat).

Dah siap pun.. cikgu pun tumpang sekaki seronok bermain!!!

You’ve got worm in your apple!!!

This is a simple project inspired from a very nice blog named FEM MANUALS. Yups it’s Spanish but art has no boundaries ;-), just translate into English, no problemo.

Kami guna kertas2 dari kotak dan buat 2 warna apple, merah dan hijau (depan dan belakang). Untuk ulat pula, kami guna foam lepas tu gunting dengan gunting yang bercorak zigzag, letak wiggly eyes dan masukkan ke lubang yang ditebuk kat apple tu… cute

Project ni sangat sesuai untuk toddler – mudah, murah dan cepat.

Rumah dari Kotak Terpakai

Sebelum ni saya pernah tulis tentang line drawing yang menggunakan rumah sebagai subject. That is considered as 2D, so yang ini ialah versi rumah in 3D.

Mudah je, gunakan mana2 kotak, salah satu dari lidnya kita gunakan sebagai bumbung. Kalau lid tak cukup tinggi untuk buat bumbung, gunalah seperate cardboard, bentukkan mengikut lebar kotak dan lipat dua seperti bentuk bumbung. Tampalkan bumbung dengan menggunakan tape.

Lepas tu tapekan kesemua bahagian kotak supaya semua bahagian nampak kemas dan mempunyai base yang sama. Kalau suka boleh juga buat satu lapisan warna putih atau gesso. Terpulanglah samaada nak guna watercolor atau acrylic. Untuk lebih kemas, kami paint kotak tu dengan 2-3 lapisan, tapi tunggu setiap lapisan kering sebelum buat buat lapisan baru. Kalau guna acrylic lepas tu boleh apply varnish untuk nampak berkilat.

Untuk kanak2 4 tahun, aktiviti buat rumah ni lebih berasakan taping & painting. Untuk tingkap, saya potongkan lebihan cardboard kepada bentuk 4 segi dan mereka tampal je, sebab kanak2 4 tahun ni kalau painting masih banyak keluar line. Nak lukis gambar tingkap, buatlah titik2 dan suruh mereka sambungkan satu titik ke titik lain supaya garisan yang mereka lukis tu taklah ke laut 😉 Kalau rajin, potong pintu guna pisau, kalau tak, tampal jelah…

Walaubagaimanapun, untuk kanak2 5-7 tahun, saya lebih suka kalau mereka buat sendiri gambar tingkap dan pintu. Walaupun rupanya tak sekemas yang dipotong dan tampal, inilah salah satu cara untuk mereka berlatih melukis dan merealisasikan lukisan mereka kepada 3D object.

Tiger rawwwwww!!!!

In the spirit of Harimau Malaya… (walaupun kalah 😦 ) hhehehee…

This is another project by pre-schoolers – tiger mask. Cuma gunakan plastic/paper plates, paints, penutup botol dan getah. Kami tak tebuk untuk buat mata sebab kami guna plastic plate – takut tajam pulak.. jadi saya gantikan mata dengan penutup botol yang diwarnakan hitam…

Mudah je projek ni sebab dah selalu buat di sekolahkan.. cuma bezanya di Art-venturekids’ Studio, mereka boleh gunakan paint walaupun baru berumur 4 tahun.  Bukan  cantik jadi ukuran tapi pendedahan kepada kepelbagaian medium2, itu yang cuba saya tekankan..

Recycle craft – Penguin from used bottle

It’s snowy here in Artventure Kid’s Studio!!

Penguin memang seekor binatang yang kiut.. budak-budak sure suka tengok jalannya yang terkedek2 tu.. apalagi bila dapat buat penguin craft ni memang seronok. Memang creative budak-budak ni.. lepas semua siap mereka ambik styrofoam yang lebih-lebih, ramas kecik2 dan jadi salji!! ….. bersepah studio jadinya… but that’s the purpose anyway!! kalau tak sepah bukan studiolah namanye kan 🙂

Bahan-bahan untuk craft ni – paling utama ialah botol – saya pilih botol Coke sebab reka bentuk botol tu sesuai dengan badan penguin. Lain-lain bahan ialah marker pen, used corrugated box atau cardboard  untuk kaki dan flippers, wiggly eyes, foam berwarna oren atau cardboard untuk paruh, styrofoam berbentuk bola atau telur untuk kepala, acrylic paints dan varnish.

Mula mula bersihkan botol dan lukis 2 bahagian pada botol – bahagian putih dan hitam badan penguin, menggunakan permanent marker. Lepas tu, catkan bahagian putih dan hitam, nak tambah warna kuning atau oren sikit pun boleh. Jangan lupa varnishkan botol tersebut. Kemudian, lukiskan bentuk flippers dan kaki penguin (2 bahagian) dan guntingkan cardboard tersebut. Lepas tu catkan flippers dan kaki dengan warna hitam dan varnishkan.

Langkah seterusnya, ambil styrofoam dan buatkan lubang dibahagian tengah yang boleh memuatkan hujung botol – untuk dibuat kepala. Ukur baik2 sebelum buat lubang, supaya mudah disumbat pada mulut botol nanti. Lepas tu, catkan dan varnish styrofoam dengan warna hitam sebagai kepala. Bila dah kering, gunakan pisau dan buat belahan untuk memuatkan paruh penguin yang diperbuat dari foam atau cardboard (digunting segitiga kecil). Atas paruh tu, boleh lekatkan wiggly eyes – kalau tak de boleh lukus je..

Dah siap semua bahagian, bolehlah dilekatkan pada botol – kena guna plastic gum (yang berpistol tu.. ) supaya lebih kuat.

Hati-hati, untuk penggunaan pisau dan plastic gum tu kenalah parent tolong buatkan..

Dah siap pun.. Pengguin ni boleh dihias macam tu je. Boleh tambah topi ataupun selendang kat tengkuk penguin, kalau suka. Kalau nak  jadikan penyandang buku – boleh isikan pasir dalam botol tu supaya botol jadi berat, so buku pun tak jatuh..

Have fun!!

Submarine – undersea view

Oleh sebab anak anak dalam lingkungan umur pre-school ni masih tak berapa pandai melukis, aktiviti yang mudah ialah tampal & lekat. Kalau asyik guna kertas boring juga bebudak ni kan. Jadi apa kata kali ni kita guna lain-lain medium seperti plastic plate & foam.

Tittle kali ni macam menarik je kan.. hmm.. projek ni memang best tau!! Kami cuba dengan anak2 berumur 4 tahun, jadi prosess menggunting kenalah cikgu yang buat. Kalau cuba dengan anak2 lebih dewasa boleh suruh mereka lukis dan gunting sendiri.

Bahan-bahan untuk undersea view atau aquarium ni tak banyak – 2 plastic plate, foam pelbagai warna, gam, gunting dan acrylic paint .

Mula-mula catkan base plastic plate pertama dengan warna biru – ini untuk gambar laut. Untuk plastic plate kedua, potong bahagian tengahnya untuk membuat tingkap. Telangkupkan plastic plate tu dan cat dengan warna kegemaran – sebagai bingkai tingkap.

Sementara tunggu cat kering,  lukis beberapa gambar hidupan laut dalam seperti ikan, tapak sulaiman, ketam, rumpai laut, batu-batuan  di atas foam mengikut warna yang sesuai. Ingat, lukis kecik2 je sebab window yang kita nak buat ni bukan besar sangat. Lepas tu, gunting semua yang dah dilukis untuk di tampal atas plastic plate pertama yang dah dicat biru tadi.

Susun semua hidupan laut ikut daya imaginasi masing-masing. Siap menampal foam2 tersebut, tampal pula plastic plate kedua ke atas plastic plate pertama…

Dah siap pun.. nampak macam tingkap kapal selam dan pemandangan dari dalam kapal selam kan??

Hadif, 4 – Yang paling skima…
Marini, 4 – paling garang…
Dania, 4 – paling sweet..
Umaira, 4 – Paling manja..
The Art-venture Kids Juniors…

p/s: Bila buat craft ni jangan lupa bercerita tentang hidupan laut.. pengalaman mandi laut etc.. barulah tak terasa penatnya..

Recycle Arts – Boxes

Wow!! Lama betul tak update blog. Sibuk dengan bengkel cuti sekolah terbawa-bawa kemalasan sampai lepas cuti sekolah. Anyway, banyak projek yang nak dikongsi, saya mulakan dengan projek lori/bus/kereta menggunakan kotak2 terpakai.

Mudah je.. hanya perlukan beberapa kotak pelbagai size, gam, kertas warna dan marker. Pilih kotak bersesuaian untuk dibuat bus, lori atau kereta. Untuk kereta, kita perlukan 2 kotak berlainan size. Untuk bus dan lori, cukup dengan kotak rectangle yang panjang – saya gunakan kotak susu segar. Balutkan kotak dengan kertas warna, buat roda menggunakan lebihan kertas2 kotak atau cardboard (saya guna kotak cereal). Warnakan roda dan tampalkan ke kotak yang dah dibalut tadi. Kemudian lukiskan tingkap, pintu, lampu dan meriahkan dengan gambar driver dan passenger!

Mudah je kan…

Recycle craft – Caterpillar from egg-carton

Saya suka tengok kanak2 kecil  berumur 6 tahun ke bawah buat art dan craft. Mereka ni jarang buat perbandingan sesama kawan, tak seperti kanak2 yang dah bersekolah. They all akan buat je projek ikut imaginasi sendiri, cantik ke tidak belakang kira. Interpretasi mereka juga lain. Saya pernah tanya Karl yang berusia 3 tahun:

Saya: Ulat suka makan apa?

Karl: Makan durian….

Saya: Hahahaha.. betul jugaa…..

Memang kadang2 kita yang dewasa tak terfikir tentang jawapan yang mereka beri ni.. tapi memang betul pun, jawapannya jujur, apa yang dia nampak itu yang dia jawab!!

Gambar di atas ni ialah Umairah, Izzah & Tasnim dengan projek caterpillar mereka. Projek ulat dari bekas telur ni mudah je, hanya potongkan bekas telur tu ikut alurnya lepas tu suruh anak2 warnakan menggunakan poster color atau tempera. Kat bahagian depan tu buatlah muka – mata, mulut hidung dan letakkan sesungut dari dawai kecil (kalau ada). Lepas tu saya ajak mereka lukis daun dan kami buat role play – ulat yang sedang seronok makan daun yang besar dan hijau!!

Yum, yum, yum……