Choco Craft Workshop

Cuti sekolah dah habisss… cepatnya terasa masa berjalan. Alhamdulillah.. cuti sekolah kali ni Art-Venture Kids’ Studio di jemput lagi untuk memeriahkan Choco Craft Workshop di Smartreader Kids Sri Kembangan.

Terima kasih kami ucapkan kepada pelbagai pihak yang menaruh kepercayaan kepada kami untuk berkongsi ilmu dan keseronokan bersama anak-anak syurga anda. Insyaallah, pengalaman kami hampir 6 tahun di bidang ini tidak akan kami sia-siakan.

Masih banyak ruang untuk di perbaiki dalam bidang ini. Kraf dan aktiviti anak-anak juga perlukan inovasi. Insyaallah, kami berjanji akan sentiasa berusah memberikan yang terbaik kepada anak-anak anda!!!

Advertisements

BERKREATIF SAMBIL BERMAIN

Lumrah kanak-kanak memang suka bermain! Begitulah cara mereka belajar dan mempraktikkan apa yang diajar dalam kelas, buku dan pemerhatian mereka. Sebab itu juga di Art-Venture Kids’ Studio, saya suka buat projek-projek yang membolehkan anak-anak anak menggunakan hasil seni mereka untuk tujuan bermain. Mereka lebih teruja begitu. Apabila di sebut “Lepas ni kita boleh main… ” mereka pun tak sabar-sabar nak buat projek, siapkan cantik-cantik daaaaan MAIN!!! Hehheee

10 AKTIVITI ART & CRAFT CUTI SEKOLAH

Banyak sangat aktiviti berkreatif sambil bermain di Art-Venture Kids’ Studio. Jom tengok 5 entri yang lepas-lepas! Saya share link di bawah ya….

Selamat mencuba

PENGUIN KESEJUKAN

KEMBARA SI PENYU

SUPERHERO

JOM RONDA-RONDA

MR. ROBOT

 

 

 

 

6 ART & CRAFT MUDAH UNTUK KANAK_KANAK 4 TAHUN KE BAWAH

6 aktiviti art & CRAFT mudah untuk bayi

Ramai yang bertanya tentang apakah art & craft yang sesuai dengan kanak-kanak bawah umur 4 tahun?

Umur begini memang tak banyak teknik art & craft yang boleh digunakan tetapi, kalau kita pandai mix & match, Insyaallah, anak-anak akan sentiasa teruja dengan setiap projek yang dilakukan!

Saya kongsikan antara yang pernah kami buat di studio.

  1. Alphabet & Numbers Art
  2. Potato Printing
  3. My Book 
  4. Hand Print
  5. Worm in Your Apple
  6. Cotton Sheep

 

 

 

 

MINI ROCKS GARDEN

Stone painting ni macam-macam style boleh buat tau. Selain sesaja nak main kaler-kaler, projek stone painting boleh buat hiasan taman mini macam yang kami buat di studio ni! Mudah aje.. hanya perlukan batu bersaiz sederhana kecil, pasir, pasu kecil dan paling penting kena guna cat acrylic ya! Bila dah siap cat batu-batu tu dengna pelbagai stail dan corak, tanamkan batu dalam pasu berisi pasir2 putih.lepas tu boleh cari ornament kecil dan hias sekitar pasu. Cantikkan??

stone3 stone2

stone1

ALOR SETAR SCHOOL HOLIDAY WORKSHOP 2014

Registration untuk Art & Craft Workshop di Mergong, Alor Setar sempena cuti sekolah dah dibuka!! Macam2 aktiviti disediakan mengikut tema. This time anda boleh pilih sesi 1 1/2jam atau 3 jam, bermula pukul 10.00 pagi.

Nak tau lebih lanjut, boleh wa/call:

Haniza 019-3371514 or Athirah 012-4234203

p/s: Buat masa ni kami keluarkan jadual November dulu..kami akan berpindah premis Dec ni, once everything settle, Insyaallah kami akan war2kan jadual class untuk DECEMBER nanti! Tungguuuu…..

Art & Craft (2)

Puffy Sea Creature

Banyak sebenarnya projek projek yang tak di update.. kami di Art-Venture Kids’ Studio sentiasa come out dengan project dan tema yang baru sebab budak2 ni naturenya suka benda2 baru..

Yang ni projek menjahit yang simple untuk budak budak umur 12 ke bawah..  Untuk budak2 ni, kita kena pre cut felt dulu, jadi tak lah mereka pening kepala nak mengukur, memotong etc.

5-IMG-20131215-WA0063

4-IMG-20131215-WA00591-puffy sea creature

 

 

 

Just another paper plate day…

Banyak projek boleh buat dengan paper plate nih.. anything possible.. this is the most popular I guess.. buat mask using paper plate;-)

1-mask

Topi Comel

Cute tak topi-topi ni??

Senang je nak buat, guna pinggan dan mangkuk kertas/polisterine. Lepas tu ikut suka camna nak mencantikkannye. Boleh guna paint or guna teknik kolaj – Tips* Guna bekas cupcake untuk warna yg menarik, create bunga etc.

Tapi topi ni tak bleh pakai la.. buat hiasan je..

1-IMG-20130428-WA0001

Haha… yg sorang ni memang suka buat lain dari yang lain… Bila tengok teringat Slash in Gun’s N Roses 🙂

1-IMG-20130428-WA0011

 

1-IMG-20130428-WA0014

 

1-IMG-20130428-WA0010

 

1-IMG-20130428-WA0007

1-IMG-20130428-WA0006

 

T-Shirt Weaving

Kalau di sekolah teknik menganyam ni rasanya topic wajib… hehhee.. tapi di Art-Venture Kids’ Studio, kami buat sedikit kelainan iaitu gunakan kain t-shirt instead of paper. Teknik ni sesuai untuk kanak2 7 tahun ke atas, kami cuba dengan pre-school tapi mereka masih tak boleh tangkap bila disuruh buat secara selang seli mengikut barisan.

Bahan yang digunakan ialah kain t-shirt atau baju2 terpakai, kertas kotak terpakai, tali atau ribbon. Kena siapkan base dgn menggunakan tali yg diikat pada kertas kotak terpakai. Selang dalam 1 cm. Lepas tu baru boleh menganyam. Siap menganyam, boleh guna tape untuk buat border.

01-DSC03118

 

02-DSC03123

 

09-DSC03115

08-DSC03114

 

04-DSC03110

 

 

Fun Coloring Project – Scenery

Anak2 memang suka mewarna dengan pencil color.. tapi aktiviti ni boleh jadi boring juga kalau dibuat selalu, page yg nak diwarnakan pula besar, setengah jalan dah mula warna sambil lewa.

Saya suka gunakan teknik bermain untuk menarik perhatian anak2 menyiapkan task mereka. Jadi aktiviti tu taklah nanpak macam classroom style – kalau tak habis warna kena marah.

Kami cuba projek melukis pemandangan untuk anak2 pre-school. Untuk menggalakkan mereka melukis, kemudian mewarna hingga siap, saya katakan lukisan tu ialah untuk backdrop puppet “wonderpet”, kalau dah siap boleh main.

Barulah beriya2 nak habiskan mewarna. Paper puppet untuk wonderpet tu boleh dicari di website nickelodeon. Saya gunting dan mereka tampal di atas aiskrim stick. Lepas tu bolehla ajak mereka berlakon pulak…

Drawing using computer

Alhamdulillah, finally, today I manage to force myself to write… walaupun frust sikit sebab banyak photo projek2 yg dibuat hilang macam tu jer due to memory card problem..  membuatkan saya kurang semangat nak update blog;-(

Anyway, I think i just want to drop a note about drawing using a computer.. sadly, di Art-Venture Kids’ Studio, kami tak provide activity ni…  tapi kepada parents yg punya anak2 yg gemar melukis tu.. why not let your kids try melukis di computer..  rather than just main game or fb jer kan…

This is actually good for their hand.. yg saya perasan anak2 saya lebih mudah melukis di computer berbanding saya.. padahal baru berusia 5-6 tahun. Bila dah menigkat usia, tangan dah keras agaknya, rasa susah sangat nak melentur garisan hanya menggunakan jari!! Tapi untuk anak2 saya, mereka boleh melukis dengan cepat sekali!

Saya mula  beri mereka peluang melukis guna computer seawal umur 5-6 tahun. Bukan guna program canggih pun, cuma guna “paint” program je. Mula -mula setakat main-main guna warna, lines etc. Bila dah terror they all mula lukis comic character.. Kebanyakan lukisan mereka dilukis di computer lain, so saya tak de copy. But I managed to find one of my eldest’s  drawing back in 2007  just to give some ideas of what they can draw using simple “paint” program.

Try them out.. bila dah siap boleh print for them and let them use it as book cover.. mesti mereka bangga dan bersemangat nak practice untuk tajamkan lagi kemahiran mereka!

2007 - waktu ni Syauqi darjah 2. Cuma guna simple lines and colors.

This is his computer drawing using the same program just recently - now Syauqi dah Form 1.

This is the "Natsu" in pencil..

Another example by Irfan, time ni darjah 4.

Jom Pancing Ikan!

Satu lagi craft dari Art-Venture Kids’ Studio yang disumbangkan kepada segment Ratu – Berita Harian minggu ini…

Yang ni, bukan anak-anak je yang leka main, parents pun boleh join sekali… ketika di studio, memang havoc macam pesta memancing, sampai nak angkat muka berposing pun tak sempat!

  • Di studio, kami guna kotak pizza untuk dijadikan kolam. Lagi best guna kolam yang dah terisi bola2, campak je ikan-ikan untuk dipancing..
  • Buatlah bentuk ikan tu banyak-banyak dan mulakan pertandingan memancing dengan anak-anak. Kalau rajin boleh letakkan pelbagai benda lain didalam kolam seperti bola atau lain-lain mainan supaya lebih challenge sikit nak dapat ikan.
  • Kalau suka boleh letakkan markah di badan ikan atau ikut warna – contoh ikan merah 50 markah, ikan biru 10 markah, siapa paling banyak markah dia menang.
  • Permainan ni tak banyak rule.. cuma dilarang menggunakan tangan untuk mengumpan ikan dan dilarang memancing ikan yang sudah berada di pancing lawan… eheehehehe..

Have fun!!

T Shirt Painting & Stencil

Aktiviti T- shirt painting ni memerlukan kesabaran sebab paint yang digunakan agak pekat. Walaupun bentuk yang diwarnakan nampak mudah, tapi ambil masa dan kena lebih teliti sebab kena minimizekan kesalahan… jadi aktiviti ni di buat untuk mereka yang dah berpengalaman buat painting. Kalau di Art-Venture Kids’ Studio, kami buat dengan mereka yang berumur 9 tahun ke atas.

Just lukiskan bentuk yang nak diwarnakan di tengah2 t-shirt, bahagian bawah tu jangan lupa dialas dengan cardboard. Make sure permukaan t-shirt tu tegang dan rata. Kalau nak buat border, boleh gunakan tape supaya tak mewarna diluar kawasan.

Alyaa & Hazirah

Selain dari painting, stencil is another technique we tried in Art-Venture Kids’ Studio. Cuma perlu lukiskan gambar yang nak distencil tu guna kertas keras atau beli stencil yang dah siap je kat kedai. Make sure permukaan rata & tegang. Tapekan stencil supaya tak bergerak2. Lepas tu boleh guna sponge atau brush untuk ratakan warna diatas t-shirt. Processnya lebih kurang jer dengan painting, cuma lebih mudah sebab cat tak mudah terkeluar dari kawasan yang nak diwarnakan…

Amin & Ikhwan menggunakan teknik stencil

Bangga dengan t-shirt masing-masing..

artventure kids challenge with recycle corrugated paper

This is another project done when we have another 15 min left in the studio. Saya beri kanak2 ni strip of corrugated box paper yang direcycle dari kotak2 lama dan suruh mereka buat simple art using what ever they can grab around them.  It’s just something for them to relate with tv programs that they used to watch – Artzooka, Art Attack and Finger Tips, semua program tu mesti ada sessi art/craft challenge..

It’s another uniqueness of Art-Venture Kids’ Studio – we are flexible, we don’t just do it according to book, we always try to relate with what the kids love to watch, what they want to learn more coz sometime they see crafts on tv and want to try but they can’t do it at home, so if time permit, I’ll do my best to let them try it in our studio – even if it means extra usage of materials and my time but.. my motherly instinct just can’t let them go without trying!!. After all, it’s a FUN THING TO DO 😉 If the project takes time and additional material, we’ll put it in proposal list of next projects.

Alyaa came up with an idea dari Art-attack or Artzooka (can’t recall) – A long bunny frame to put up several photos . Hazirah decided to draw comic strip… “It’s a teenage love story” She said.. hehehhe too much of Disney teenage dramalah ni….

And the boys as usual, only thought of things yg boleh diguna untuk bermain.. Tali pinggang berkuasa Kabuto, or was it  Agito? some kind of Mask Rider..whatever…. and they just grabbed apa yg sempat untuk jadi accessories tambahan – pedang from kitchen tissue roll and mask yg pernah dibuat dulu..

Art-Venture Kids’ Studio in NLKO

Right before cuti sekolah bermula, pada 18th Nov lepas, kami telah dijemput oleh pihak Nasi Lemak Kopi O di TV9 untuk bercerita sedikit tentang program art & craft cuti sekolah yang kami sediakan. Tak sempat nak update awal-awal. Terima Kasih buat team NLKO kerana sudi memberi kami kesempatan mempromosikan program kami. Alhamdulillah…

Kepada mereka yang masih mencari2 aktiviti musim cuti sekolah untuk anak2, jomlah datang ke Art-venture Kids’ Studio!

 

Sessi temubual

Irfan sedang buat contoh craft.. pucat je.. hehehe

Dengan craft yang dah disiapkan..

Cutelah si Farah ni!!

 

Bowling for Beginner

School holiday is just around the corner!! I’ve got a mix reaction on this.. I’m a mother of 4 boys so I bet you can imagine why??? hehehehe..

Sebenarnya, since end of the year exam habis pun, saya dah mula busy cari aktiviti yang boleh mereka buat dirumah selain games and tv, games, games, tv..

This is something we prepared in the class dalam masa yang singkat. Puncanya, semasa buat art dan berborak dengan kanak2 ni saya tanya apa aktiviti mereka lepas habis exam. Seperti biasa, jawapannya sama – games and tv. So saya bagi cadangan untuk buat simple games yang boleh dibuat di rumah.

Bagus juga ada benda ni kat studio, as a motivation for them, sampai one time I need to sorokkan bowling nih sebab mereka tak sabar2 nak main.. hahahha!!! Now, after class, or kalau nak relaxkan muscle2 tangan mereka ataupun sementara nak tunggu parent datang pick up, they all boleh main bowling yang simple nih..

Apa yang diperlukan ialah 10 biji botol plastic – kalau boleh bentuk yg sama, acrylic paint, kacang hijau. Untuk bola boleh guna old newspaper, plastic bag dan tape.

Apa lagi, mulalah warnakan botol2 tu dengan pelbagai warna supaya nampak meriah. Perlu buat 2-3 kali coat supaya nampak rata. Kalau rajin, varnishlah botol2 tu.. in my case, tak sempat sebab budak2 dah tak sabar nak main. Masa mengecat botol tu, boleh buat pelbagai corak seperti polka dot ke, belang2 ke, stars etc. Kami buat projek ni selepas ada sedikit masa terluang about 15 min dan saya pun sayang tengok warna2 yang lebih jadi kami buat apa yg cepat iaitu, cat satu warna untuk setiap botol. Saya paint nombor 1 hingga 10 sebagai salah satu learning process – berguna juga untuk pre-schooler nanti.

Nak tambah seronok, kami masukkan sedikit kacang hijau dalam botol supaya bila dibaling dan botol jatuh, keluarlah bunyi yang havoc sikit.. hehehehe. Satu lagi untuk jadikan botol tu sedikit berat, kalau senang sangat nak jatuh tak challenging lah pulak…

Untuk bola, terpulang. Boleh beli bola kat kedai je.. Kami tak ada bola jadi kami buat sendiri guna kertas surat khabar yang di balut berlapis2 plastic bag. Oh ya, kami letak  sebiji keratan paip  yg kami jumpa dalam kotak recycle kami dan masukkan dalam suratkhabar tu (masukkan kat tengah2 bola tu dan balut)  supaya bola tu berat dan mudah bergolek. Lepas tu tapekan saja plastic tu supaya membentuk bulat macam bola. Hiaslah bola tu, guna permanent marker.

Banyak yang kanak2 ni belajar masa buat project ni. Disebabkan project ni dibuat dalam masa 15 minute je, mereka perlu cepat fikirkan idea untuk jadikan permainan lebih menarik (i.e. tambah bunyi, pilihan warna) dan solve problem (macammana nak buat bola guna apa yang ada disekeliling, macammana nak jadikan bola tu berat).

Dah siap pun.. cikgu pun tumpang sekaki seronok bermain!!!

Water Color Painting

Menggunakan water color, walaupun menyeronokkan, adakala membuatkan kanak-kanak frustrated bila hasilnya tidak memuaskan. Keseronokan nak cuba sesuatu yang baru kadang2 membuatkan mereka tidak berhati2 semasa gunakan water color.

Untuk pengenalan, saya selalu syorkan mereka menggunakan crayon untuk membuat garisan tepi subjek yang nak diwarnakan, supaya kita boleh minimizekan kesilapan mewarna diluar kawasan. Perkara kedua saya selalu tekankan ialah make sure, warna yang bersebelahan dengan kawasan yang nak diwarnakan tu kering, kalau tak pun warnakan bahagian yang berjauhan dulu untuk elakkan masaalah warna bercampur. Satu lagi kesilapan yang sering dilakukan ialah tidak membasuh brush sebelum menukar warna.

Apa pun painting memang memerlukan practise. So untuk yang ibu-ibu dirumah tu, apa kata belikan anak anda water color sebagai alternatif untuk mewarna coloring book mereka? Kalau bimbang bersepah, lakukan diluar rumah – tapi perlulah pengawasan orang dewasa..

Amin Arief - 7

Najlaa - 7

Ikhwan - 7

Aluminium Foil Craft

Barang2 kat dapur ni sebenarnya banyak yang boleh diguna untuk buat craft. Salah satu yang paling mudah didapati ialah aluminum foil. Kertas aloy yang biasa mak kita guna untuk bakar ikan contohnya…

For craft purpose, tak payah beli yang mahal2. Kali ni kita guna aluminium foil ni untuk buat name plate atau corak. Selain aluminium foil, bahan lain ialah mounting board atau kertas dari box yang lebih2 tu, tali, tape, gam dan acrylic atau marker pen.

Mula2 guna tali untuk buat bentuk nama di atas mounting board dan tapekan elok2. Tape kesemua tali, jangan sampai nampak rupa tali tu..

Lepas tu, sapukan gam pada plate tersebut dan gamkan alumnimium foil dan bentuk ikut bentuk yang terhasil dari tali tadi. Hati-hati dengan proses ni, takut aluminium foil tu terkoyak pulak. Kalau terkoyak, tampal dengan aluminium foil lain, tak perlu buang semuanya.

Bila dah siap bolehlah warnakan, samaada guna acrylic ataupun market pen je…

Kemudian bolehlah ngantungkan name palte ni kat pintu bilik… senang jer.. yang lama cuma proses taping tali tu..

Selamat mencuba!!

Lantern Painting

 

Pesta Tanglung di Malaysia baru sahaja berakhir. Sebagai Malaysian, kita sepatutnya bersyukur sebab dapat melihat kepelbagaian adat resam kaum2 lain tanpa perlu berhabis beli tiket terbang ke China mahupun India…

Kami pun ambil kesempatan ni untuk menghias tanglung di studio. Tanglung ni asalnya putih je. Kembangkan tanglung tu dulu sebelum mengecat menggunakan acrylic. Mudah je.. cuma kena hati hati sebab tanglung ni very fragile, silap sikit terkoyak pulak kertas tanglung tu..

Sessi mengecat tanglung ni ialah untuk budak2 5 -6 tahun. Just let them paint the lantern berdasarkan warna- warna yang mereka suka.  Boleh juga guna kesempatan ni untuk belajar mixing up colors i.e. merah campur kuning = orange, merah campur biru = ungu dan sebagainya.

Somehow, kanak2 memang suka betul bila dapat project dengan paints!!! tengoklah mereka ni.. happy betul!!!