BENGKEL KRAF KANAK-KANAK – KEMBARA KEBAJIKAN 1 MALAYSIA

Art-Venture Kids’ Studio with 50 packs of kids at Kembara Kebajikan 1 Malaysia. Thank you very much to Jabatan Kebajikan Masyarakat for inviting us to participate in their events.

12523843_10153956256487870_2153302093129687964_n 12938167_10153956256372870_9170416750275515365_n 12961528_10153956256317870_2622705365582473746_n 12974502_10153956256252870_282545544361230772_n 12991118_10153956256017870_4124269415854301617_n 12993332_10153956256652870_6846957266340182532_n 12993335_10153956256137870_1418651965674470811_n 12994396_10153956255847870_7594131627523278591_n 13000216_10153956255722870_5692561725453220707_n (1) 13000216_10153956255722870_5692561725453220707_n 13010776_10153956256432870_1879365945907567985_n 13015216_10153956256562870_7250768007938347367_n

Advertisements

Choco Craft Workshop

Cuti sekolah dah habisss… cepatnya terasa masa berjalan. Alhamdulillah.. cuti sekolah kali ni Art-Venture Kids’ Studio di jemput lagi untuk memeriahkan Choco Craft Workshop di Smartreader Kids Sri Kembangan.

Terima kasih kami ucapkan kepada pelbagai pihak yang menaruh kepercayaan kepada kami untuk berkongsi ilmu dan keseronokan bersama anak-anak syurga anda. Insyaallah, pengalaman kami hampir 6 tahun di bidang ini tidak akan kami sia-siakan.

Masih banyak ruang untuk di perbaiki dalam bidang ini. Kraf dan aktiviti anak-anak juga perlukan inovasi. Insyaallah, kami berjanji akan sentiasa berusah memberikan yang terbaik kepada anak-anak anda!!!

BENGKEL ART & CRAFT CUTI SEKOLAH 2015 (Alor Setar)

Yuuhooooo… Kanak-kanak riang semua!!! Jadual kelas kami untuk Bengkel Art & Craft Cuti Sekolah di Alor Setar dah siap

Cepat-cepat register ya sesayang semua, sebab seats very limited!!

For more info, wa/pm/call:

Athirah @ 012-4324203, Haniza @ 019-3371514 (ALOR SETAR)

Jumpa lagi di Bengkel Art & Craft Cuti Sekolah nanti ya!!

 

Bengkel Art &Craft Cuti Sekolah 2015

ART-VENTURE KIDS’ STUDIO DI HARI PENGGUNA MALAYSIA 2015

Thank you to KPDNKK kerana sudi menjemput Art-Venture Kids’ Studio untuk sam-sama memeriahkan Hari Pengguna 2015 di Dataran Merdeka hujung minggu yang lepas.

Kali ini kami share recycle craft yang mudah dibuat. Hanya gunakan botol terpakai, kertas tisu berwarna warni (kertas lutsinar bukan tisu biasa), dawai, lin dan gam. Botol lilin yg dihias dengan kertas tisu ni sesuai dijadikan hiasan taman!

12189158_10153556547962870_1723291301580415496_n

 

12063809_10153556548027870_4660574538383295995_n

 

 

11026195_10153556548412870_4103486849449679576_n

11220483_10153556548187870_47224134771780638_n

12074651_10153556548217870_5040859916583636530_n

 

12187799_10153556548122870_6067588902076465344_n

 

12106783_10153556548057870_7416938510754911894_n

 

12049474_10153556548532870_1163513504813552611_n

12049310_10153556548287870_8331003149391086203_n

12046915_10153556548352870_1795920641528112766_n

SEKITAR BENGKEL “LET’S GET MESSY” JUN 2015

Alahai.. bercinta nak update gambar.. hehehe. Sebenarnya gambar2 banyak yang kami dah update dalam fb page kami iaitu

https://www.facebook.com/Artventurekids. Tapi kami share juga di sini buat pembaca blog yang setia. Gambar-gambar dari bengkel cuti sekolah Jun lepas di JB yang sold ouuut!! Memang best bengkel kali ni, bercucuk tanam pun ada, makan-makan pun ada..Insyaallah, cuti akan datang kita jumpa lagi!!!

muffin cupflying garden1 flying garden birdcage aiskrim aiskrim1 aiskrim2

Paper Tube Owl

Jom buat simple Owl Craft dengan anak2 di pagi yang indah ni. Inilah salah satu cara saya nak bagi anak2 motivated bangun pagi… adakan aktiviti yang simple tapi menarik, tak mandi lagi pun boleh buat.

Guna apa yang ada di sekitar rumah je.. toilet roll, kertas, cat warna, gunting, gam. Tak sampai sejam dah boleh siap..owl

Art-Venture Kid’s di Kelas Kraf Remaja Y Centre

Assalamualaikum semua…

Cuti Sekolah datang lagi…. walaupun singkat.. make sure anak2 isi masa terluang dengan aktiviti santai dan berfaedah…

Untuk remaja di sekitar Alor Setar boleh temui Art-Venture Kids’ Studio di KELAS KRAF REMAJA Y CENTRE. Ada 3 aktiviti berlainan menggunakan pelbagai teknik dan material… dan yang pentingnya.. it’s all FREE!!!

KELAS KRAF REMAJA Y CENTRE

Tarikh: 20 Mac 2015

Masa: 9pg – 5 ptg

Tempat: Y Centre UTC Kedah

Umur : 15 – 18 tahun

Peserta: 30 orang sahaja

Yuran: PERCUMA

Jangan lepaskan peluang ya adik-adik.. terhad kepada 30 orang saja tau.. siapa cepat dia dapat!!

Call Y Centre UTC Kedah di 04-736 0131 sekarang juga!!!

Y Centre, UTC

Puffy Sea Creature

Banyak sebenarnya projek projek yang tak di update.. kami di Art-Venture Kids’ Studio sentiasa come out dengan project dan tema yang baru sebab budak2 ni naturenya suka benda2 baru..

Yang ni projek menjahit yang simple untuk budak budak umur 12 ke bawah..  Untuk budak2 ni, kita kena pre cut felt dulu, jadi tak lah mereka pening kepala nak mengukur, memotong etc.

5-IMG-20131215-WA0063

4-IMG-20131215-WA00591-puffy sea creature

 

 

 

Just another paper plate day…

Banyak projek boleh buat dengan paper plate nih.. anything possible.. this is the most popular I guess.. buat mask using paper plate;-)

1-mask

Topi Comel

Cute tak topi-topi ni??

Senang je nak buat, guna pinggan dan mangkuk kertas/polisterine. Lepas tu ikut suka camna nak mencantikkannye. Boleh guna paint or guna teknik kolaj – Tips* Guna bekas cupcake untuk warna yg menarik, create bunga etc.

Tapi topi ni tak bleh pakai la.. buat hiasan je..

1-IMG-20130428-WA0001

Haha… yg sorang ni memang suka buat lain dari yang lain… Bila tengok teringat Slash in Gun’s N Roses 🙂

1-IMG-20130428-WA0011

 

1-IMG-20130428-WA0014

 

1-IMG-20130428-WA0010

 

1-IMG-20130428-WA0007

1-IMG-20130428-WA0006

 

2013 TOYOTA Dream Car Art Contest

dream-car-art-contest

Toyota Dream Car Art Contest kembali lagi..

Contest ni international tau! selain hadiah peringkat nasional, hadiah utama ialah trip ke Jepun. Kepada anak2 yg berminat, contest ni dibuka kepada 3 kategori :

1. Bawah 10 tahun

2. 10 hingga 12 tahun

3. 13 hingga 15 tahun

Tarikh tutup ialah 15 February 2013. Untuk maklumat lanjut tentang tema, syarat2 & galeri pemenang tahun lepas, boleh layari http://www.toyota.com.my/highlights/dream-car

Kepada Art-Venture kids & mereka di Alor Setar, kalau nak borang peraduan pun boleh hubungi kami , sebab pihak Toyota ada mengedarkan borang peraduan di studio kami di sini.

Selamat mencuba!!

 

Mmmbeekkk

Masih belum terlewat nak ucap Selamat Hari Raya Aidil-Adha kepada semua pembaca;-)

I guess this project boleh relate dengan Hari Raya Qurban yang baru selesai, walaupun actually dah lama kami buat di studio..

Untuk projek ni mulakan dengan mengajak mereka melukis scenery sebagai latar belakang.. suka hati nak guna material apa untuk mewarna.  Lepas tu, ambil kertas lain, lukis bentuk kambing biri2 dan potong. Tampalkan kapas untuk 2D effect… dah tu tampal je kat lukisan scenery yg dah siap diwarnakan tadi.. siap dah..

This is quite easy for toddler too bagus untuk mengajar mereka tentang deria rasa.. infact kalau tak nak lekat kt lukisan pun boleh.. can serve as puppet instead;-)

 

 

 

 

NOV & DEC 2012 SCHOOL HOLIDAY PROGRAMS

Hi all!!

Here’s our Nov-Dec 2012 school holiday programs for your kids!

Many times, during the classes some of the kids mistakenly call me mama, ibu, mummy.. So I guess this time, I include some sessions where mommies can learn some simple arts & tips to make your kids busy at home!!

And yup!! with moms getting messy together??? They’ll think that you are THE COOLEST MOM IN THE WORLD;-)

Oh ya… light refreshment juga disediakan..

Semua material disediakan, so just come, learn & have fun!!

 


Teddy bear drawing

I seldom update about drawing activities, coz I have to admit, most of the kids enjoy craft more than drawing.. lagi pun the coloring part agak memenatkan, kadang2 satu jam tak cukup untuk mereka menyiapkan drawing dengan baik, esp the finishing part.. so to motivate them , we always try new ideas.. jadi class taklah super boring dan memenatkan and this is just another attempt. I think it works!!

For drawing session, we brought some real teddy bears for them to draw. As long as ada benda yg digelar “TOYS” tentulah mata mereka  terbuka.. so that day.. senang jer nak mintak mereka melukis dan mewarna;-) FUN!!

Row row row your boat..

Wow!! Pejam celik.. dah nak raya aidiladha!! Sekejapnya terasa.. dan blog ni terbiar since Ramadhan!! Tak patut betull!!
Let me just update certain activities, and I think this one is quite fun to do:

All you need is a plastic bottle, paper, lidi sate, 2 batang aiskrim, gam, gunting, acrylic and just anything to decorate the boat.

Lukis bahagian yang hendak ditebuk dengan marker pen dan gunting – suggest to be done by parent. Yg dah besar boleh buat sendiri. Kami warnakan botol masing2 supaya nampak menarik. Kemudian tampalkan 2 batang aiskrim dibawah boat tadi supaya bila dilayarkan dalam air taklah terbalik. Jika ada masa, hiaskan boat dengan pelbagai cara samaada nak buat painting atau tampalan. Lepas tu tebuk sedikit hujung bahagian atas boat dan masukkan lidi yg dah ditampal dengan kertas sebagai layar- boleh guna kertas biasa atau kertas ringan seperti transparent plastic wrap.

Lepas tu, untuk menerapkan sedikit element drawing, mereka diajak melukis paper puppet – diri sendiri atau bersama family untuk diletak dalam boat tadi..Dah siap..

Kami cuba penuhkan air dalam bekas besar, tambah pewarna biru supaya air nampak macam laut.. dan cuba melayarkan boat2 kami.. Itulah kelainan di Art-Venture Kids ‘ Studio.. for us, art bukan barang yg hanya boleh dipamer atas rak dan tunggu dipuji.. apa yg penting keseronokan buat something with your own bare hand.. itu yg buat kanak2 seronok dan bangga!!

OLYMPIC CRAFTS

Okay… memang tajuknya nampak macam salah je…. We’ve done this project for father’s day actually – it’s a father’s day trophy. Biasalah, saya lambat nak update.. hehehe.

Anyway, since kat sekolah sekarang busy with hari sukan, plus Olympic pun nak start, perhaps you could use this idea for those themes instead;-)

Cuma perlukan 2 biji cawan plastic, kertas or asbestos, foam board, acrylic, cardboard. Lekatkan  2 bahagian bawah cawan, membentuk trophy dan cat mengikut warna kegemaran. Lukis tangkai trophy di atas cardboard, potong dan warnakan. Buat lubang di kiri kanan trophy dan selitkan tangkai trophy – gam untuk lebih kukuh. Lekatkan bahagian bawah trophy ke atas foam board berbentuk segiempat sama. Lepas tu boleh lah hiaskan menggunakan pelbagai cara – nak tampal bling2 ke, lukis etc.

Have fun!!!

Image

Image

Rafflesia Papier Mache

Bunga Rafflesia ialah antara keunikan hutan hujan di Malaysia. Bagus juga dijadikan bahan untuk projek sebab selain dari buat art, kami terangkan sikit keunikan bunga terbesar di dunia ni!

Saya rasa bunga ni sesuai dibuat menggunakan teknik papier mache. Kalau tengok rancangan2 art & craft di tv sekarang, most of the time mereka guna teknik ni. Budak2 pun selalu minta buat papier mache macam dalam tv!

But what they don’t know is, papier mache takes hours to cut n paste.  Pulak tu, takes days to dry out!! Bila buat projek, part menampal tu mula2 ok, bila dah 15 min masih menampal lagi.. mulalah.. penat, boring, tangan kecut lah etc. Daripada carik2 kecil, ada yg at last tampal tisu paper sebesar2 tidak (talk about creativity!!!^&*$%#) Ada yang merungut apsal abang Qi  (art attack host) buat sekejap je dah boleh pakai!!! hhhmmmm…  nama pun budak2.. kelakar pulak tengok kerenah mereka ni.. Knowing that, kami buat projek ni in group, taklah boring sangat & cepat sket siap – boleh juga belajar bekerjasama!

Dan paling penting,  melalui project ni,  mereka belajar bersabar, berhati-hati untuk dapatkan best result.

Kami guna kertas kotak sebagai kelopak – adults kena tolong potong sebab kertas ni sangat tebal. Untuk yg kecil sikit kami guna cereal box sebagai kelopak. I think cereal box lagi bagus sebab mudah di lentur dan budak2 pun boleh tolong gunting. Bahagian tengah dihasilkan dari gumpalan suratkhabar, membentuk donut. Lepas tu lekatkan kelopak dengan gumpalan suratkhabar menggunakan duck tape.

Kami buat satu lapisan tape untuk menguatkan binaan bunga. Lepas tu baru buat lapisan papier mache menggunakan tisu paper.  Kena tunggu betul2 kering (1-2  hari) lepas tu barulah boleh mula mewarna.

Inilah hasilnya.. menarik kan!!

PROGRAM ART & CRAFT CUTI SEKOLAH

CALLING ALL PARENTS!!!

Kepada ibubapa yang masih tercari2 aktiviti untuk anak2 dimusim cuti sekolah akan datang, jom sertai aktiviti art & craft yang kami sediakan!! 

Cepat! Tempat adalah terhad. Untuk maklumat lanjut dan urusan pendaftaran,  sila hubungi:

019-3371514 (Haniza for Kota Damansara & Alor Setar)

012- 3070397 (Aira for Kota Damansara)

Email: artventurekids@gmail.com

Workshop di KOTA DAMANSARA adalah seperti berikut: 

Workshop di ALOR SETAR adalah seperti berikut: 

Aliens Drawing

Tema Alien ni memang agak jauh dari orang kita… Cuma bila ada kartun Boboboi baru la anak2 ni boleh relate sikit.. Itupun kami minta mereka lukis something different than the Adudu.. puas juga cuba mengorek idea baru..

Menjana creativity kanak2 ni memang memerlukan latihan. Ramai menyangka creativity tu bakat. Sebenarnya idea2 baru tercipta bila kanak2 diberi banyak pendedahan, contohnya melalui pembacaan, tv, travelling, pengalaman, etc.

These were some of their first attempts on alien – with limited time. Keep it up kids… practice make perfect!

Anaklah ayam….

Lama dah kami buat projek ni.. lupa dah sourcenya..

Memang kiutkan? Nampak mudah, tapi susah juga nak buat especially nak membalancekan kaki anak ayam nih.. hehehhe, so this craft lebih sesuai untuk 7 years and above, provided bab lekatkan kaki tu teachers/parentslah kena tolong..

Cuma perlukan cawan plastic atau kertas, kertas kotak, 2 batang straw minuman, acrylic, pva glue dan clear tape.

Mulakan dengan mengecat cawan menggunakan warna acrylic kuning. Sementara ia kering, buat bentuk kaki, paruh, mata, sayap, jambul dan tapak kaki anak ayam  – catkan samaada warna merah atau kuning, terpulanglah.. nak warna-warni pun tak pa..  ( teringat zaman kecik2 dulu arwah abah bawa balik anak2 ayam berwarna-warni… tak taula camna they all buat..)

Sementara tunggu bahagian badan kering, potong straw mengikut tinggi anak ayam yang dikehendaki dan catkan (jika perlu, buat 2 coat). Bila semua bahan dah kering, prosess mencantum bahagian badan pun bermula.. Gunakan pva glue untuk lekatkan mata. Untuk paruh, sayap dan jambul, kena guna clear tape. Part kaki ni yang susah sikit… Kena potong sikit hujung straw kepada 4 bahagian kecil dan lipatkan ke atas sikit (tengok gambar), lepas tu baru tapekan ke atas tapak kaki tadi.

Kalau nak betul2 stabil, boleh la gunakan glue gun… tapi kenalah orang dewasa yang buat ya! Last step, lekatkan straw tadi ke dalam bahagian dalam cawan, tapekan. Di sinilah kita kena perlu hati-hati – kena balance kedua2 kaki supaya anak ayam tu boleh berdiri..

Boleh variasikan lagi anak ayam ni.. kalau ada bulu ayam, bolehla ganti kertas kotak tu menjadi jambulnya. Kalau takde kertas kotak pun boleh guna kertas lukisan biasa jer, tapi untuk tapak kaki memang kena guna kertas yg tebal supaya stabil.

Selamat mencuba!!