Fun Coloring Project – Scenery

Anak2 memang suka mewarna dengan pencil color.. tapi aktiviti ni boleh jadi boring juga kalau dibuat selalu, page yg nak diwarnakan pula besar, setengah jalan dah mula warna sambil lewa.

Saya suka gunakan teknik bermain untuk menarik perhatian anak2 menyiapkan task mereka. Jadi aktiviti tu taklah nanpak macam classroom style – kalau tak habis warna kena marah.

Kami cuba projek melukis pemandangan untuk anak2 pre-school. Untuk menggalakkan mereka melukis, kemudian mewarna hingga siap, saya katakan lukisan tu ialah untuk backdrop puppet “wonderpet”, kalau dah siap boleh main.

Barulah beriya2 nak habiskan mewarna. Paper puppet untuk wonderpet tu boleh dicari di website nickelodeon. Saya gunting dan mereka tampal di atas aiskrim stick. Lepas tu bolehla ajak mereka berlakon pulak…

Rafflesia Papier Mache

Bunga Rafflesia ialah antara keunikan hutan hujan di Malaysia. Bagus juga dijadikan bahan untuk projek sebab selain dari buat art, kami terangkan sikit keunikan bunga terbesar di dunia ni!

Saya rasa bunga ni sesuai dibuat menggunakan teknik papier mache. Kalau tengok rancangan2 art & craft di tv sekarang, most of the time mereka guna teknik ni. Budak2 pun selalu minta buat papier mache macam dalam tv!

But what they don’t know is, papier mache takes hours to cut n paste.  Pulak tu, takes days to dry out!! Bila buat projek, part menampal tu mula2 ok, bila dah 15 min masih menampal lagi.. mulalah.. penat, boring, tangan kecut lah etc. Daripada carik2 kecil, ada yg at last tampal tisu paper sebesar2 tidak (talk about creativity!!!^&*$%#) Ada yang merungut apsal abang Qi  (art attack host) buat sekejap je dah boleh pakai!!! hhhmmmm…  nama pun budak2.. kelakar pulak tengok kerenah mereka ni.. Knowing that, kami buat projek ni in group, taklah boring sangat & cepat sket siap – boleh juga belajar bekerjasama!

Dan paling penting,  melalui project ni,  mereka belajar bersabar, berhati-hati untuk dapatkan best result.

Kami guna kertas kotak sebagai kelopak – adults kena tolong potong sebab kertas ni sangat tebal. Untuk yg kecil sikit kami guna cereal box sebagai kelopak. I think cereal box lagi bagus sebab mudah di lentur dan budak2 pun boleh tolong gunting. Bahagian tengah dihasilkan dari gumpalan suratkhabar, membentuk donut. Lepas tu lekatkan kelopak dengan gumpalan suratkhabar menggunakan duck tape.

Kami buat satu lapisan tape untuk menguatkan binaan bunga. Lepas tu baru buat lapisan papier mache menggunakan tisu paper.  Kena tunggu betul2 kering (1-2  hari) lepas tu barulah boleh mula mewarna.

Inilah hasilnya.. menarik kan!!

For mom with love…

Sempena hari ibu this weekend, kami buat recycle craft  sebagai hadiah untuk para ibu. Apa lagi kalau bukan bunga?? kali ni kami buat dari bekas telur yang dipotong – terpulang nak membentuk tulips atau potong ikut kelopak bunga2 lain. Kemudian warnakan bahagian luar dan dalam. Boleh juga gamkan kertas warna atau kapas dibahagian dalam untuk hiasan. Tebukkan bahagian bawah bekas telur dan masukkan lidi atau straw minuman sebagai batang. Kalau sempat boleh tambahkan kertas hijau yang dipotong membentuk daun-daun.

Dah siap..;-)

 

 

Jellyfish from plastic bag & bowl

Kat negara kita ni rasanya penggunaan plastic bowl ni sangat popular.. Kt rumah pun melambak2 plastic bowl tu.. nak buang sayang.. so I got this idea based on internet search. Kebanyakan project jellyfish ni guna mangkuk kertas, di sini, kita diversify sikit;-)

Just need mangkuk plastic, tali, plastic bag merah atau putih, pewarna makanan, gam, market pen atau wiggly eyes, pisau untuk menebuk lubang.

Mula2, adunkan gam dan pewarna makanan (saya guna warna pink) – resepi murah untuk mewarna glass atau plasticware. Lepastu, mula warnakan mangkuk plastic dibahagian luarnya je. Sementara tunggu kering, potong plastic bag jadi ekor jellyfish.  Bila mangkuk dah kering, gamkan ekor jellyfish disekeliling mangkuk plastic tadi. Tebuk lubang kat atas mangkuk untuk dimasukkan tali (orang dewasa yg buat ye…). Lepas tu, lukislah muka jellyfish tadi dengan marker pen.

Dah siap, bleh gantung tepi tingkap, atau buat banyak2 untuk jadikan jellyfish mobile!! Boleh guna mangkuk plastic yg kecik untuk anak2 jellyfish;-)

Anaklah ayam….

Lama dah kami buat projek ni.. lupa dah sourcenya..

Memang kiutkan? Nampak mudah, tapi susah juga nak buat especially nak membalancekan kaki anak ayam nih.. hehehhe, so this craft lebih sesuai untuk 7 years and above, provided bab lekatkan kaki tu teachers/parentslah kena tolong..

Cuma perlukan cawan plastic atau kertas, kertas kotak, 2 batang straw minuman, acrylic, pva glue dan clear tape.

Mulakan dengan mengecat cawan menggunakan warna acrylic kuning. Sementara ia kering, buat bentuk kaki, paruh, mata, sayap, jambul dan tapak kaki anak ayam  – catkan samaada warna merah atau kuning, terpulanglah.. nak warna-warni pun tak pa..  ( teringat zaman kecik2 dulu arwah abah bawa balik anak2 ayam berwarna-warni… tak taula camna they all buat..)

Sementara tunggu bahagian badan kering, potong straw mengikut tinggi anak ayam yang dikehendaki dan catkan (jika perlu, buat 2 coat). Bila semua bahan dah kering, prosess mencantum bahagian badan pun bermula.. Gunakan pva glue untuk lekatkan mata. Untuk paruh, sayap dan jambul, kena guna clear tape. Part kaki ni yang susah sikit… Kena potong sikit hujung straw kepada 4 bahagian kecil dan lipatkan ke atas sikit (tengok gambar), lepas tu baru tapekan ke atas tapak kaki tadi.

Kalau nak betul2 stabil, boleh la gunakan glue gun… tapi kenalah orang dewasa yang buat ya! Last step, lekatkan straw tadi ke dalam bahagian dalam cawan, tapekan. Di sinilah kita kena perlu hati-hati – kena balance kedua2 kaki supaya anak ayam tu boleh berdiri..

Boleh variasikan lagi anak ayam ni.. kalau ada bulu ayam, bolehla ganti kertas kotak tu menjadi jambulnya. Kalau takde kertas kotak pun boleh guna kertas lukisan biasa jer, tapi untuk tapak kaki memang kena guna kertas yg tebal supaya stabil.

Selamat mencuba!!

Butterflies in the garden

I realized I rarely update on the drawing activities instead of craft. So here are some of the products using oil pastel, watercolor and pencil color as the medium. Untuk projek melukis taman ni, saya tambahkan rama-rama diperbuat dari kertas majalah, untuk menambah seri lukisan mereka…

Nak buat rama-rama ni senang je, gunting kertas majalah berwarna-warni menjadi bentuk segiempat sama. Buat 2 bahagian, yang besar sikit untuk kepak bahagian atas, kecik sikit untuk kepak bahagian bawah. Lipat dalam 1cm secara berlapis2 dari bucu ke bucu. Lepas tu lipat dua, jadi kepak kiri dan kanan. Step yang sama untuk kepak kecil. Lepas tu lekatkan kedua2 bahagian kepak. Kalau rajin carilah pipe cleaner, ikat di tengah untuk jadi sesungutnya.

Drawing using computer

Alhamdulillah, finally, today I manage to force myself to write… walaupun frust sikit sebab banyak photo projek2 yg dibuat hilang macam tu jer due to memory card problem..  membuatkan saya kurang semangat nak update blog;-(

Anyway, I think i just want to drop a note about drawing using a computer.. sadly, di Art-Venture Kids’ Studio, kami tak provide activity ni…  tapi kepada parents yg punya anak2 yg gemar melukis tu.. why not let your kids try melukis di computer..  rather than just main game or fb jer kan…

This is actually good for their hand.. yg saya perasan anak2 saya lebih mudah melukis di computer berbanding saya.. padahal baru berusia 5-6 tahun. Bila dah menigkat usia, tangan dah keras agaknya, rasa susah sangat nak melentur garisan hanya menggunakan jari!! Tapi untuk anak2 saya, mereka boleh melukis dengan cepat sekali!

Saya mula  beri mereka peluang melukis guna computer seawal umur 5-6 tahun. Bukan guna program canggih pun, cuma guna “paint” program je. Mula -mula setakat main-main guna warna, lines etc. Bila dah terror they all mula lukis comic character.. Kebanyakan lukisan mereka dilukis di computer lain, so saya tak de copy. But I managed to find one of my eldest’s  drawing back in 2007  just to give some ideas of what they can draw using simple “paint” program.

Try them out.. bila dah siap boleh print for them and let them use it as book cover.. mesti mereka bangga dan bersemangat nak practice untuk tajamkan lagi kemahiran mereka!

2007 - waktu ni Syauqi darjah 2. Cuma guna simple lines and colors.

This is his computer drawing using the same program just recently - now Syauqi dah Form 1.

This is the "Natsu" in pencil..

Another example by Irfan, time ni darjah 4.

Featured Crafts in Berita Harian

Alhamdulillah, Selasa lepas, 27th March, salah satu kraf kami disiarkan di ruangan sisipan RATU, di Berita Harian. Harap-harap, info yang dikongsi memberi manfaat kepada pembaca! Insyaallah.

Sebenarnya idea timbul bila selalu tengok blog mat salleh yang selalu features daun2 kering pelbagai warna di musim luruh.. Tentu ada sesuatu yang boleh disesuaikan dengan cuaca kita di Malaysia..

Kalau tengok betul2 digambar tu saya siap lekatkan pokok padi yang kebetulan sedang menguning kat belakang umah.. heheh… Lain2 pokok tu ialah pokok buluh, rumput carpet, bunga rubiah yang dah kering, daun keladi dan lain2 daun dari pokok liar yang tumbuh kat depan rumah..

Kami dah cuba kraf ni di studio  tapi menggunakan pinggan plastik je – untuk kanak2 pre school, kami suruh cat je burung tu, tapi untuk yang dah bersekolah, kami guna teknik collage.. simple tapi memang menarik!!….dan bersepah;-)

artventure kids challenge with recycle corrugated paper

This is another project done when we have another 15 min left in the studio. Saya beri kanak2 ni strip of corrugated box paper yang direcycle dari kotak2 lama dan suruh mereka buat simple art using what ever they can grab around them.  It’s just something for them to relate with tv programs that they used to watch – Artzooka, Art Attack and Finger Tips, semua program tu mesti ada sessi art/craft challenge..

It’s another uniqueness of Art-Venture Kids’ Studio – we are flexible, we don’t just do it according to book, we always try to relate with what the kids love to watch, what they want to learn more coz sometime they see crafts on tv and want to try but they can’t do it at home, so if time permit, I’ll do my best to let them try it in our studio – even if it means extra usage of materials and my time but.. my motherly instinct just can’t let them go without trying!!. After all, it’s a FUN THING TO DO 😉 If the project takes time and additional material, we’ll put it in proposal list of next projects.

Alyaa came up with an idea dari Art-attack or Artzooka (can’t recall) – A long bunny frame to put up several photos . Hazirah decided to draw comic strip… “It’s a teenage love story” She said.. hehehhe too much of Disney teenage dramalah ni….

And the boys as usual, only thought of things yg boleh diguna untuk bermain.. Tali pinggang berkuasa Kabuto, or was it  Agito? some kind of Mask Rider..whatever…. and they just grabbed apa yg sempat untuk jadi accessories tambahan – pedang from kitchen tissue roll and mask yg pernah dibuat dulu..

Here comes the dragon

3 days to Chinese New Year! Hmmm… hopefully tak lambat sangat nak update our CNY project yang kami buat last week.Simple je.. inspired from the dragon year, buat apa lagi.. tentulah dragon kan? Apa yang diperlukan cuma kertas untuk melukis dan tampal,warna (anything – magic color, crayon etc) dan lidi sate.

Senang je nak buat puppet dragon ni.. lukiskan gambar kepala dragon dan ekor sisi tepi dan warnakan. Kalau agak2 susah untuk kanak2 bayangkan dragon tu, carilah gambar dari internet atau buku2 cerita sebagai contoh. Untuk budak2 pre-school bolehlah guna teknik tekap. Untuk yang lebih dewasa, saya suka tengok mereka berimaginasi tentang dragon masing2 walaupun tak perfect seperti teknik menekap. Gunting kepala dan ekor tadi.

Lepas tu, ambil kertas yang agak panjang untuk bahagian badan dragon dan lipatkan secara berlapis untuk buat kesan macam puppet dalam lion dance tu..  Kalau rajin boleh hiaskan badan tu dengan corak badan dragon. Tampal kepala dan ekor di badan yang berlipat lepat tu. Lepas tu tapekan lidi pada bekas lipatan yang dibuat – dalam 2 atau tiga dan satu untuk kepala dan ekor…

Dah siap.. bolehlah berdragon dance chinese new year ni… To those who celebrate Chinese New Year, Happy New Year from Art-Venture Kids’ Studio!!!

PROGRAM ARTS & CRAFTS CUTI SEKOLAH NOV – DEC 2011

Cuti sekolah bakal tiba…  Kami di Art-venture Kids’ Studio tidak ketinggalan untuk memeriahkan cuti sekolah kali ini dengan pelbagai aktiviti arts & crafts cuti sekolah, khasnya untuk mereka yang berada di sekitar Alor Setar, Kedah!!

1. Drop In Arts & Crafts ( Choose, Pay & Stay)
 Tempat: Art-Venture Kids’ Studio (Bersebelahan TESCO Mergong)
Hari: Setiap Isnin Hingga Jumaat bermula dari 21hb Nov – 15hb Dec
Masa: Diantara 10.00 pagi hingga 1.00 tgh
Sessi: 1 1/2 jam 
Umur: 4 hingga 15 tahun
Aktiviti: Pelbagai
Yuran: Dari RM30 (mengikut aktiviti yang dipilih)
Sila klik di sini untuk maklumat lanjut!
 
2. Holiday Special Class with Guest Artist (Canvas Nite Out)
Tempat: Art-Venture Kids’ Studio (Bersebelahan TESCO Mergong)
Hari: Setiap  Ahad, Isnin & Rabu
Masa: 8.00 malam hingga 10.00 malam
Sessi: 3 sessi (2 jam 1 sessi)
Umur: 10 hingga 18 tahun
Aktiviti: Basic canvas drawing & painting with acrylic
Yuran: RM120
Sila klik di sini untuk maklumat lanjut!
 
3. Holiday Special Class with Guest Artist (Drawing Day Out)
Tempat: Art-Venture Kids’ Studio (Bersebelahan TESCO Mergong)
Hari: Setiap  Isnin, Selasa & Rabu
Masa: 3.00 petang hingga 5.00 petang
Sessi: 3 sessi (2 jam 1 sessi)
Umur: 10 hingga 15 tahun
Aktiviti: Basic drawing technique
Yuran: RM90
Sila klik di sini untuk maklumat lanjut!
 
Sebarang pertanyaan dan urusan pendaftaran, sila hubungi: 
Tel: Pn Haniza 019-3371514
Email: artventurekids@gmail.com

Wood painting – door sign

Lukisan self-potret tidak semestinya di atas kertas sahaja. Kita boleh pelbagaikan medium walaupun topicnya sama.. Kali ni, kami melukis self-potret di atas kayu – door sign menggunakan acrylic. Door sign ni menunjukkan 2 situasi -tidur dan bangun.

Bila tanya mereka pasal door sign, semua relate kepada hotel.. hehehehe. Kali ni kita gunakan door sign ni di rumah untuk beritahu parent bila kita dah bangun atau dah tidur – sangat berguna bila tiba musim cuti sekolah nanti – kata salah seorang student!

Michelle - 5

Xi Zhe & Sarah - 6

Ikhwan - 7

Aiman - 7

Hazirah - 8

Alyaa - 8

Irfan - 10

Water Color Painting

Menggunakan water color, walaupun menyeronokkan, adakala membuatkan kanak-kanak frustrated bila hasilnya tidak memuaskan. Keseronokan nak cuba sesuatu yang baru kadang2 membuatkan mereka tidak berhati2 semasa gunakan water color.

Untuk pengenalan, saya selalu syorkan mereka menggunakan crayon untuk membuat garisan tepi subjek yang nak diwarnakan, supaya kita boleh minimizekan kesilapan mewarna diluar kawasan. Perkara kedua saya selalu tekankan ialah make sure, warna yang bersebelahan dengan kawasan yang nak diwarnakan tu kering, kalau tak pun warnakan bahagian yang berjauhan dulu untuk elakkan masaalah warna bercampur. Satu lagi kesilapan yang sering dilakukan ialah tidak membasuh brush sebelum menukar warna.

Apa pun painting memang memerlukan practise. So untuk yang ibu-ibu dirumah tu, apa kata belikan anak anda water color sebagai alternatif untuk mewarna coloring book mereka? Kalau bimbang bersepah, lakukan diluar rumah – tapi perlulah pengawasan orang dewasa..

Amin Arief - 7

Najlaa - 7

Ikhwan - 7

You’ve got worm in your apple!!!

This is a simple project inspired from a very nice blog named FEM MANUALS. Yups it’s Spanish but art has no boundaries ;-), just translate into English, no problemo.

Kami guna kertas2 dari kotak dan buat 2 warna apple, merah dan hijau (depan dan belakang). Untuk ulat pula, kami guna foam lepas tu gunting dengan gunting yang bercorak zigzag, letak wiggly eyes dan masukkan ke lubang yang ditebuk kat apple tu… cute

Project ni sangat sesuai untuk toddler – mudah, murah dan cepat.

Rumah dari Kotak Terpakai

Sebelum ni saya pernah tulis tentang line drawing yang menggunakan rumah sebagai subject. That is considered as 2D, so yang ini ialah versi rumah in 3D.

Mudah je, gunakan mana2 kotak, salah satu dari lidnya kita gunakan sebagai bumbung. Kalau lid tak cukup tinggi untuk buat bumbung, gunalah seperate cardboard, bentukkan mengikut lebar kotak dan lipat dua seperti bentuk bumbung. Tampalkan bumbung dengan menggunakan tape.

Lepas tu tapekan kesemua bahagian kotak supaya semua bahagian nampak kemas dan mempunyai base yang sama. Kalau suka boleh juga buat satu lapisan warna putih atau gesso. Terpulanglah samaada nak guna watercolor atau acrylic. Untuk lebih kemas, kami paint kotak tu dengan 2-3 lapisan, tapi tunggu setiap lapisan kering sebelum buat buat lapisan baru. Kalau guna acrylic lepas tu boleh apply varnish untuk nampak berkilat.

Untuk kanak2 4 tahun, aktiviti buat rumah ni lebih berasakan taping & painting. Untuk tingkap, saya potongkan lebihan cardboard kepada bentuk 4 segi dan mereka tampal je, sebab kanak2 4 tahun ni kalau painting masih banyak keluar line. Nak lukis gambar tingkap, buatlah titik2 dan suruh mereka sambungkan satu titik ke titik lain supaya garisan yang mereka lukis tu taklah ke laut 😉 Kalau rajin, potong pintu guna pisau, kalau tak, tampal jelah…

Walaubagaimanapun, untuk kanak2 5-7 tahun, saya lebih suka kalau mereka buat sendiri gambar tingkap dan pintu. Walaupun rupanya tak sekemas yang dipotong dan tampal, inilah salah satu cara untuk mereka berlatih melukis dan merealisasikan lukisan mereka kepada 3D object.

Sunflower Paper Plate

Ohhh.. I just have to write this right away after the class coz these flower girls are just too cute!!! Heheeee..

These girls are just 4 years olds. So the project is quite simple. Untuk kanak2 yang dah sekolah, maybe boleh variasikan kelopak bunga dengan mengunakan pelbagai cara dan bahan2 lain.

Bahan utama project ni ialah kertas. Mula-mula warnakan pinggan kertas depan dan belakang dengan warna kuning. Keringkan, kemudian potong tepi2nya untuk dijadikan kelopak bunga. Untuk bahagian tengah bunga, crumple kertas warna hitam seakan akan bulat dan lekatkan ditengah bunga. Bahagian batang juga dibuat dari kertas, tapi gunakan kertas warna hijau yang agak keras (80gsm) bersaiz A3. Gulungkan memanjang dan lekatkan belakang bunga tadi.

Ohh.. jangan lupa letakkan butterfly atau lebah sebagai hiasan.. Kami tak sempat nak buat guna kertas so guna yang ready made butterfly jer…

Aluminium Foil Craft

Barang2 kat dapur ni sebenarnya banyak yang boleh diguna untuk buat craft. Salah satu yang paling mudah didapati ialah aluminum foil. Kertas aloy yang biasa mak kita guna untuk bakar ikan contohnya…

For craft purpose, tak payah beli yang mahal2. Kali ni kita guna aluminium foil ni untuk buat name plate atau corak. Selain aluminium foil, bahan lain ialah mounting board atau kertas dari box yang lebih2 tu, tali, tape, gam dan acrylic atau marker pen.

Mula2 guna tali untuk buat bentuk nama di atas mounting board dan tapekan elok2. Tape kesemua tali, jangan sampai nampak rupa tali tu..

Lepas tu, sapukan gam pada plate tersebut dan gamkan alumnimium foil dan bentuk ikut bentuk yang terhasil dari tali tadi. Hati-hati dengan proses ni, takut aluminium foil tu terkoyak pulak. Kalau terkoyak, tampal dengan aluminium foil lain, tak perlu buang semuanya.

Bila dah siap bolehlah warnakan, samaada guna acrylic ataupun market pen je…

Kemudian bolehlah ngantungkan name palte ni kat pintu bilik… senang jer.. yang lama cuma proses taping tali tu..

Selamat mencuba!!

Lantern Painting

 

Pesta Tanglung di Malaysia baru sahaja berakhir. Sebagai Malaysian, kita sepatutnya bersyukur sebab dapat melihat kepelbagaian adat resam kaum2 lain tanpa perlu berhabis beli tiket terbang ke China mahupun India…

Kami pun ambil kesempatan ni untuk menghias tanglung di studio. Tanglung ni asalnya putih je. Kembangkan tanglung tu dulu sebelum mengecat menggunakan acrylic. Mudah je.. cuma kena hati hati sebab tanglung ni very fragile, silap sikit terkoyak pulak kertas tanglung tu..

Sessi mengecat tanglung ni ialah untuk budak2 5 -6 tahun. Just let them paint the lantern berdasarkan warna- warna yang mereka suka.  Boleh juga guna kesempatan ni untuk belajar mixing up colors i.e. merah campur kuning = orange, merah campur biru = ungu dan sebagainya.

Somehow, kanak2 memang suka betul bila dapat project dengan paints!!! tengoklah mereka ni.. happy betul!!!

Happy Merdeka Day Malaysia!!!

I know.. I know.. it a bit late for a merdeka wish but, hey.. we still have 16 Sept to celebrate kan? Hehe..

And that didn’t mean Artventure Kid’s Studio pun lepak jer.. a week before merdeka we had this simple puzzle to commemorate the Merdeka day. Using foam, we just cut 14  red and white lines,  a blue rectangle and a yellow crescent and star.

Show the kids a Malaysian flag for a sample and let them figure out how to assemble the puzzle – put on a patriotic song while doing this, it would add more fun;-)

Happy Merdeka Day Malaysia!

 

Simple Abstract – Straw Blowing

Satu lagi simple abstract yang wajib dicuba ialah menggunakan teknik tiupan straw! I don’t think I need to explain more! Just enjoy hasil kerja budak2 4 -5 tahun ni.. not bad for first timers!

Setelah berbincang, budak2 ni bersatu hati namakan projek ni “firework” hehehe..