Teddy bear drawing

I seldom update about drawing activities, coz I have to admit, most of the kids enjoy craft more than drawing.. lagi pun the coloring part agak memenatkan, kadang2 satu jam tak cukup untuk mereka menyiapkan drawing dengan baik, esp the finishing part.. so to motivate them , we always try new ideas.. jadi class taklah super boring dan memenatkan and this is just another attempt. I think it works!!

For drawing session, we brought some real teddy bears for them to draw. As long as ada benda yg digelar “TOYS” tentulah mata mereka  terbuka.. so that day.. senang jer nak mintak mereka melukis dan mewarna;-) FUN!!

Row row row your boat..

Wow!! Pejam celik.. dah nak raya aidiladha!! Sekejapnya terasa.. dan blog ni terbiar since Ramadhan!! Tak patut betull!!
Let me just update certain activities, and I think this one is quite fun to do:

All you need is a plastic bottle, paper, lidi sate, 2 batang aiskrim, gam, gunting, acrylic and just anything to decorate the boat.

Lukis bahagian yang hendak ditebuk dengan marker pen dan gunting – suggest to be done by parent. Yg dah besar boleh buat sendiri. Kami warnakan botol masing2 supaya nampak menarik. Kemudian tampalkan 2 batang aiskrim dibawah boat tadi supaya bila dilayarkan dalam air taklah terbalik. Jika ada masa, hiaskan boat dengan pelbagai cara samaada nak buat painting atau tampalan. Lepas tu tebuk sedikit hujung bahagian atas boat dan masukkan lidi yg dah ditampal dengan kertas sebagai layar- boleh guna kertas biasa atau kertas ringan seperti transparent plastic wrap.

Lepas tu, untuk menerapkan sedikit element drawing, mereka diajak melukis paper puppet – diri sendiri atau bersama family untuk diletak dalam boat tadi..Dah siap..

Kami cuba penuhkan air dalam bekas besar, tambah pewarna biru supaya air nampak macam laut.. dan cuba melayarkan boat2 kami.. Itulah kelainan di Art-Venture Kids ‘ Studio.. for us, art bukan barang yg hanya boleh dipamer atas rak dan tunggu dipuji.. apa yg penting keseronokan buat something with your own bare hand.. itu yg buat kanak2 seronok dan bangga!!

OLYMPIC CRAFTS

Okay… memang tajuknya nampak macam salah je…. We’ve done this project for father’s day actually – it’s a father’s day trophy. Biasalah, saya lambat nak update.. hehehe.

Anyway, since kat sekolah sekarang busy with hari sukan, plus Olympic pun nak start, perhaps you could use this idea for those themes instead;-)

Cuma perlukan 2 biji cawan plastic, kertas or asbestos, foam board, acrylic, cardboard. Lekatkan  2 bahagian bawah cawan, membentuk trophy dan cat mengikut warna kegemaran. Lukis tangkai trophy di atas cardboard, potong dan warnakan. Buat lubang di kiri kanan trophy dan selitkan tangkai trophy – gam untuk lebih kukuh. Lekatkan bahagian bawah trophy ke atas foam board berbentuk segiempat sama. Lepas tu boleh lah hiaskan menggunakan pelbagai cara – nak tampal bling2 ke, lukis etc.

Have fun!!!

Image

Image

3D GARDEN PROJECT

Lamanya tak berkongsi ideas.. kesuntukan masa yang amat… keadaan  kesihatan pun tak berapa baik, tapi alhamdulillah, cuti rehat ni harap dapat saya guna untuk update blog….

This is among the favorite projects  in Art-Venture Kids’ Studio!!  3D garden.. hanya dengan kertas, pencungkil gigi, tape, acrylic dan styrofoam board, dan beberapa accessori tambahan (ikut apa yg ada disekeliling) , kanak2 ni dah boleh jadi pereka taman!!

Basically, dapatkan styrofoam board dan diwarnakan hijau sebagai rumput. Lepas tu, warnakan pula jalan raya. Sementara board kering, warnakan kertas untuk dibuat pokok, kalau tak pun guna kertas warna hijau. Potong kertas membentuk pokok dan tapekan di pencungkil gigi. Susun pokok2 membentuk taman seperti dalam gambar. Tambah lain-lain item, seperti rumah, kereta, bunga, pagar, etc – guna kreativiti masing2 samaada lukis dan potong atau guna pipe cleaner, gabus2 kecil, cardboard, potong gambar yg sedia ada.. macam2 caralah…

Tengoklah budak2 ni macam2 ada, ada alien, rumah, pokok dah tumbang, kerusi taman, etc.. memang FUN!!!!

 

Rafflesia Papier Mache

Bunga Rafflesia ialah antara keunikan hutan hujan di Malaysia. Bagus juga dijadikan bahan untuk projek sebab selain dari buat art, kami terangkan sikit keunikan bunga terbesar di dunia ni!

Saya rasa bunga ni sesuai dibuat menggunakan teknik papier mache. Kalau tengok rancangan2 art & craft di tv sekarang, most of the time mereka guna teknik ni. Budak2 pun selalu minta buat papier mache macam dalam tv!

But what they don’t know is, papier mache takes hours to cut n paste.  Pulak tu, takes days to dry out!! Bila buat projek, part menampal tu mula2 ok, bila dah 15 min masih menampal lagi.. mulalah.. penat, boring, tangan kecut lah etc. Daripada carik2 kecil, ada yg at last tampal tisu paper sebesar2 tidak (talk about creativity!!!^&*$%#) Ada yang merungut apsal abang Qi  (art attack host) buat sekejap je dah boleh pakai!!! hhhmmmm…  nama pun budak2.. kelakar pulak tengok kerenah mereka ni.. Knowing that, kami buat projek ni in group, taklah boring sangat & cepat sket siap – boleh juga belajar bekerjasama!

Dan paling penting,  melalui project ni,  mereka belajar bersabar, berhati-hati untuk dapatkan best result.

Kami guna kertas kotak sebagai kelopak – adults kena tolong potong sebab kertas ni sangat tebal. Untuk yg kecil sikit kami guna cereal box sebagai kelopak. I think cereal box lagi bagus sebab mudah di lentur dan budak2 pun boleh tolong gunting. Bahagian tengah dihasilkan dari gumpalan suratkhabar, membentuk donut. Lepas tu lekatkan kelopak dengan gumpalan suratkhabar menggunakan duck tape.

Kami buat satu lapisan tape untuk menguatkan binaan bunga. Lepas tu baru buat lapisan papier mache menggunakan tisu paper.  Kena tunggu betul2 kering (1-2  hari) lepas tu barulah boleh mula mewarna.

Inilah hasilnya.. menarik kan!!

For mom with love…

Sempena hari ibu this weekend, kami buat recycle craft  sebagai hadiah untuk para ibu. Apa lagi kalau bukan bunga?? kali ni kami buat dari bekas telur yang dipotong – terpulang nak membentuk tulips atau potong ikut kelopak bunga2 lain. Kemudian warnakan bahagian luar dan dalam. Boleh juga gamkan kertas warna atau kapas dibahagian dalam untuk hiasan. Tebukkan bahagian bawah bekas telur dan masukkan lidi atau straw minuman sebagai batang. Kalau sempat boleh tambahkan kertas hijau yang dipotong membentuk daun-daun.

Dah siap..;-)

 

 

Aliens Drawing

Tema Alien ni memang agak jauh dari orang kita… Cuma bila ada kartun Boboboi baru la anak2 ni boleh relate sikit.. Itupun kami minta mereka lukis something different than the Adudu.. puas juga cuba mengorek idea baru..

Menjana creativity kanak2 ni memang memerlukan latihan. Ramai menyangka creativity tu bakat. Sebenarnya idea2 baru tercipta bila kanak2 diberi banyak pendedahan, contohnya melalui pembacaan, tv, travelling, pengalaman, etc.

These were some of their first attempts on alien – with limited time. Keep it up kids… practice make perfect!

Jellyfish from plastic bag & bowl

Kat negara kita ni rasanya penggunaan plastic bowl ni sangat popular.. Kt rumah pun melambak2 plastic bowl tu.. nak buang sayang.. so I got this idea based on internet search. Kebanyakan project jellyfish ni guna mangkuk kertas, di sini, kita diversify sikit;-)

Just need mangkuk plastic, tali, plastic bag merah atau putih, pewarna makanan, gam, market pen atau wiggly eyes, pisau untuk menebuk lubang.

Mula2, adunkan gam dan pewarna makanan (saya guna warna pink) – resepi murah untuk mewarna glass atau plasticware. Lepastu, mula warnakan mangkuk plastic dibahagian luarnya je. Sementara tunggu kering, potong plastic bag jadi ekor jellyfish.  Bila mangkuk dah kering, gamkan ekor jellyfish disekeliling mangkuk plastic tadi. Tebuk lubang kat atas mangkuk untuk dimasukkan tali (orang dewasa yg buat ye…). Lepas tu, lukislah muka jellyfish tadi dengan marker pen.

Dah siap, bleh gantung tepi tingkap, atau buat banyak2 untuk jadikan jellyfish mobile!! Boleh guna mangkuk plastic yg kecik untuk anak2 jellyfish;-)

Anaklah ayam….

Lama dah kami buat projek ni.. lupa dah sourcenya..

Memang kiutkan? Nampak mudah, tapi susah juga nak buat especially nak membalancekan kaki anak ayam nih.. hehehhe, so this craft lebih sesuai untuk 7 years and above, provided bab lekatkan kaki tu teachers/parentslah kena tolong..

Cuma perlukan cawan plastic atau kertas, kertas kotak, 2 batang straw minuman, acrylic, pva glue dan clear tape.

Mulakan dengan mengecat cawan menggunakan warna acrylic kuning. Sementara ia kering, buat bentuk kaki, paruh, mata, sayap, jambul dan tapak kaki anak ayam  – catkan samaada warna merah atau kuning, terpulanglah.. nak warna-warni pun tak pa..  ( teringat zaman kecik2 dulu arwah abah bawa balik anak2 ayam berwarna-warni… tak taula camna they all buat..)

Sementara tunggu bahagian badan kering, potong straw mengikut tinggi anak ayam yang dikehendaki dan catkan (jika perlu, buat 2 coat). Bila semua bahan dah kering, prosess mencantum bahagian badan pun bermula.. Gunakan pva glue untuk lekatkan mata. Untuk paruh, sayap dan jambul, kena guna clear tape. Part kaki ni yang susah sikit… Kena potong sikit hujung straw kepada 4 bahagian kecil dan lipatkan ke atas sikit (tengok gambar), lepas tu baru tapekan ke atas tapak kaki tadi.

Kalau nak betul2 stabil, boleh la gunakan glue gun… tapi kenalah orang dewasa yang buat ya! Last step, lekatkan straw tadi ke dalam bahagian dalam cawan, tapekan. Di sinilah kita kena perlu hati-hati – kena balance kedua2 kaki supaya anak ayam tu boleh berdiri..

Boleh variasikan lagi anak ayam ni.. kalau ada bulu ayam, bolehla ganti kertas kotak tu menjadi jambulnya. Kalau takde kertas kotak pun boleh guna kertas lukisan biasa jer, tapi untuk tapak kaki memang kena guna kertas yg tebal supaya stabil.

Selamat mencuba!!

Butterflies in the garden

I realized I rarely update on the drawing activities instead of craft. So here are some of the products using oil pastel, watercolor and pencil color as the medium. Untuk projek melukis taman ni, saya tambahkan rama-rama diperbuat dari kertas majalah, untuk menambah seri lukisan mereka…

Nak buat rama-rama ni senang je, gunting kertas majalah berwarna-warni menjadi bentuk segiempat sama. Buat 2 bahagian, yang besar sikit untuk kepak bahagian atas, kecik sikit untuk kepak bahagian bawah. Lipat dalam 1cm secara berlapis2 dari bucu ke bucu. Lepas tu lipat dua, jadi kepak kiri dan kanan. Step yang sama untuk kepak kecil. Lepas tu lekatkan kedua2 bahagian kepak. Kalau rajin carilah pipe cleaner, ikat di tengah untuk jadi sesungutnya.

Drawing using computer

Alhamdulillah, finally, today I manage to force myself to write… walaupun frust sikit sebab banyak photo projek2 yg dibuat hilang macam tu jer due to memory card problem..  membuatkan saya kurang semangat nak update blog;-(

Anyway, I think i just want to drop a note about drawing using a computer.. sadly, di Art-Venture Kids’ Studio, kami tak provide activity ni…  tapi kepada parents yg punya anak2 yg gemar melukis tu.. why not let your kids try melukis di computer..  rather than just main game or fb jer kan…

This is actually good for their hand.. yg saya perasan anak2 saya lebih mudah melukis di computer berbanding saya.. padahal baru berusia 5-6 tahun. Bila dah menigkat usia, tangan dah keras agaknya, rasa susah sangat nak melentur garisan hanya menggunakan jari!! Tapi untuk anak2 saya, mereka boleh melukis dengan cepat sekali!

Saya mula  beri mereka peluang melukis guna computer seawal umur 5-6 tahun. Bukan guna program canggih pun, cuma guna “paint” program je. Mula -mula setakat main-main guna warna, lines etc. Bila dah terror they all mula lukis comic character.. Kebanyakan lukisan mereka dilukis di computer lain, so saya tak de copy. But I managed to find one of my eldest’s  drawing back in 2007  just to give some ideas of what they can draw using simple “paint” program.

Try them out.. bila dah siap boleh print for them and let them use it as book cover.. mesti mereka bangga dan bersemangat nak practice untuk tajamkan lagi kemahiran mereka!

2007 - waktu ni Syauqi darjah 2. Cuma guna simple lines and colors.

This is his computer drawing using the same program just recently - now Syauqi dah Form 1.

This is the "Natsu" in pencil..

Another example by Irfan, time ni darjah 4.

Featured Crafts in Berita Harian

Alhamdulillah, Selasa lepas, 27th March, salah satu kraf kami disiarkan di ruangan sisipan RATU, di Berita Harian. Harap-harap, info yang dikongsi memberi manfaat kepada pembaca! Insyaallah.

Sebenarnya idea timbul bila selalu tengok blog mat salleh yang selalu features daun2 kering pelbagai warna di musim luruh.. Tentu ada sesuatu yang boleh disesuaikan dengan cuaca kita di Malaysia..

Kalau tengok betul2 digambar tu saya siap lekatkan pokok padi yang kebetulan sedang menguning kat belakang umah.. heheh… Lain2 pokok tu ialah pokok buluh, rumput carpet, bunga rubiah yang dah kering, daun keladi dan lain2 daun dari pokok liar yang tumbuh kat depan rumah..

Kami dah cuba kraf ni di studio  tapi menggunakan pinggan plastik je – untuk kanak2 pre school, kami suruh cat je burung tu, tapi untuk yang dah bersekolah, kami guna teknik collage.. simple tapi memang menarik!!….dan bersepah;-)

Jar Cap – Paper Mache Bear

Project menghias penutup balang ni pernah disiarkan dalam Art-Zooka kat tv, satu masa dulu. Dalam episode tu dia buat kucing menggunakan sisa2 dari washing machine, as wll as paper mache technique untuk bahagian muka.

The girls prefer a bear instead. Tekniknya sama, guna newspaper, tapes, acrylic dan sedikit cardboard untuk membentuk bahagian telinga bear. Ooops, jangan lupa balang – boleh beli kat kedai – RM1 – 2, tak pun recycle je lah balang kuih yang kita selalu guna time hari raya tu..

Firstly, buat gumpalan membentuk separa bulat  dengan suratkhabar lama, lepas tu lekat kat bahagian atas penutup balang. Potong cardboard membentuk telinga bear & lekat kat tempat sepatutnye.  Balut dengan tapes elok2 atau kalau boleh sabar, buatlah tampalan guna tisue paper  – tapi kena tunggu kering baru boleh go on to the next step.

Dah siap, lukislah rupabentuk muka bear – mata, hidung mulut dan mula mewarna. Kalau susah nak mewarna, bahagian mata – maklumlah permukaan tu mungkin tak rata, lukis cardboard berbentuk mata, tampal kat bahagian berkenaan. Hidung dan mulut tu boleh guna permanent marker je..

Siap dah, varnishkan dia.. supaya lebih comel..

Apa kata raya tahun ni kita buat fesyen macam ni pulak untuk balang kuih raya??? Asyik ropol2 jer.. tukarla style.. hehehehe…

SEA TURTLE FROM PAPER PLATE

Nothing can go wrong with paper/plastic plate.. all you need is a bit of imagination…

The project is inspired from an article in a daily,  about a group of traveler whom while travelling, manage to do some “save the environment” activities with the local people at places they visited. Among the project is teaching the local kids about saving the turtle – and to make it interesting, they made a sea turtle from  paper plate.. I decided to adopt the project, but in the studio instead.. so no real sand and sea as the background:-(

All you need is a paper/plastic plate, acrylic (if you use plastic plate) or watercolor, glue, scissor, wiggly eyes and drawing paper or cardboard. Just draw a random design of the turtle back on the plate. Draw the head, tail, hands and legs on the drawing paper and cut them out. Paint them with green and a bit of brown. Once dried, glue the body parts accordingly. Don’t forget the wiggly eyes!

But at Art-Venture Kids’ Studio, that not all…

We’ve done a bit more by painting an undersea view on a big paper. Just paint them blue with some plants and other sea creatures. We use a special roller to create the wavy pattern, and the kids looooove the roller sponge! Once finish, just let the kids play with their turtle – swimming around the sea.. whoosh! whoosh! whoosh!

Alphabet & Numbers Arts

Masuk new year ni saya berazam nak update blog lebih kerap.. tapi awal2 lagi dah cukup busy dengan pembukaan branch Art-Venture Kids’ Studio di Kota Damansara, PJ Selangor. Tup tup dah masuk 20hb.. hape lagi.. hari ni ingat nak share seberapa banyak projects yang kami cuba di Art-Venture Kids’ Studio..

Awal2 persekolahan ni rasanya elok juga buat alphabet art especially untuk pre-school yang baru masuk tadika tu… tulah yang menariknya art & craft ni, boleh masukkan pelbagai element acadamic, social, religion etc secara halus so budak2 tak lah rasa macam kena duduk dalam kelas di sekolah lagi…

Macam2 style boleh cuba – kami buat dalam beberapa session. Paling mudah guna crayon – ajak mereka tulis huruf atau nombor pada kertas. Terpulanglah nak buat flash card atau printing atas sehelai kertas je. Lepas tu guna watercolor atau tempura untuk paint atas crayon yg ditulis  tadi.

Ada pulak yang terbalik... biasalah tu budak2..

Flashcard 1,2,3...

Satu lagi cara ialah menggunakan teknik collage. Sekarang dah ada macam2 alphabet & numbers jual kat kedai – stickers, foam, felt etc. Kami guna alphabet & number yang dibuat dari foam. Tampal je kat kertas. Boleh combine dengan projek lain. Contohnya, di Art-Venture Kids’ Studio, kami buat latar belakang gunakan hand print dulu. Baru nampak menarik, tertarik.. Kat studio, ada hasil seni yang lama2 tu saya guna jadikan background untuk budak2 tampal huruf2 tu..

Marini, 5 years

Emran, 5 years

Berlatar-belakangkan hand print

Berlatar-belakangkan straw blowing art

Antara projek lain, kami buat buku 1,2,3 menggunakan foam, felt, drawing etc.. senang je, tampal number kt satu page dan buat beberapa shape (guna paper, felt, wiggley eyes etc) dan lekat ikut jumlah kat page sebelahnya..  secara tak langsung boleh juga belajar tentang shape!

Emran bangga dengan self-made booknye.. heheh

First page - no 1 & square shape

New Schedule for 2012 Classes (ALOR SETAR BRANCH)

Di bawah ialah jadual kelas2 bagi sessi 2012. Jika anda berminat tetapi jadual kelas tidak menepati masa yang dikehendaki, boleh hubungi kami di talian 019-3371514, dan kami akan usahakan  mana-mana slot yang sesuai, Insyaallah.

Pihak Art-Venture Kids berhak membuat rombakan jika perlu, tanpa notis.

Art-Venture Kids’ Studio in NLKO

Right before cuti sekolah bermula, pada 18th Nov lepas, kami telah dijemput oleh pihak Nasi Lemak Kopi O di TV9 untuk bercerita sedikit tentang program art & craft cuti sekolah yang kami sediakan. Tak sempat nak update awal-awal. Terima Kasih buat team NLKO kerana sudi memberi kami kesempatan mempromosikan program kami. Alhamdulillah…

Kepada mereka yang masih mencari2 aktiviti musim cuti sekolah untuk anak2, jomlah datang ke Art-venture Kids’ Studio!

 

Sessi temubual

Irfan sedang buat contoh craft.. pucat je.. hehehe

Dengan craft yang dah disiapkan..

Cutelah si Farah ni!!

 

Bowling for Beginner

School holiday is just around the corner!! I’ve got a mix reaction on this.. I’m a mother of 4 boys so I bet you can imagine why??? hehehehe..

Sebenarnya, since end of the year exam habis pun, saya dah mula busy cari aktiviti yang boleh mereka buat dirumah selain games and tv, games, games, tv..

This is something we prepared in the class dalam masa yang singkat. Puncanya, semasa buat art dan berborak dengan kanak2 ni saya tanya apa aktiviti mereka lepas habis exam. Seperti biasa, jawapannya sama – games and tv. So saya bagi cadangan untuk buat simple games yang boleh dibuat di rumah.

Bagus juga ada benda ni kat studio, as a motivation for them, sampai one time I need to sorokkan bowling nih sebab mereka tak sabar2 nak main.. hahahha!!! Now, after class, or kalau nak relaxkan muscle2 tangan mereka ataupun sementara nak tunggu parent datang pick up, they all boleh main bowling yang simple nih..

Apa yang diperlukan ialah 10 biji botol plastic – kalau boleh bentuk yg sama, acrylic paint, kacang hijau. Untuk bola boleh guna old newspaper, plastic bag dan tape.

Apa lagi, mulalah warnakan botol2 tu dengan pelbagai warna supaya nampak meriah. Perlu buat 2-3 kali coat supaya nampak rata. Kalau rajin, varnishlah botol2 tu.. in my case, tak sempat sebab budak2 dah tak sabar nak main. Masa mengecat botol tu, boleh buat pelbagai corak seperti polka dot ke, belang2 ke, stars etc. Kami buat projek ni selepas ada sedikit masa terluang about 15 min dan saya pun sayang tengok warna2 yang lebih jadi kami buat apa yg cepat iaitu, cat satu warna untuk setiap botol. Saya paint nombor 1 hingga 10 sebagai salah satu learning process – berguna juga untuk pre-schooler nanti.

Nak tambah seronok, kami masukkan sedikit kacang hijau dalam botol supaya bila dibaling dan botol jatuh, keluarlah bunyi yang havoc sikit.. hehehehe. Satu lagi untuk jadikan botol tu sedikit berat, kalau senang sangat nak jatuh tak challenging lah pulak…

Untuk bola, terpulang. Boleh beli bola kat kedai je.. Kami tak ada bola jadi kami buat sendiri guna kertas surat khabar yang di balut berlapis2 plastic bag. Oh ya, kami letak  sebiji keratan paip  yg kami jumpa dalam kotak recycle kami dan masukkan dalam suratkhabar tu (masukkan kat tengah2 bola tu dan balut)  supaya bola tu berat dan mudah bergolek. Lepas tu tapekan saja plastic tu supaya membentuk bulat macam bola. Hiaslah bola tu, guna permanent marker.

Banyak yang kanak2 ni belajar masa buat project ni. Disebabkan project ni dibuat dalam masa 15 minute je, mereka perlu cepat fikirkan idea untuk jadikan permainan lebih menarik (i.e. tambah bunyi, pilihan warna) dan solve problem (macammana nak buat bola guna apa yang ada disekeliling, macammana nak jadikan bola tu berat).

Dah siap pun.. cikgu pun tumpang sekaki seronok bermain!!!

Bling Bling Eye Mask

Manik2 pelbagai warna memang mudah menarik minat kanak2, apalagi kalau digabungkan dengan bulu2 ayam!!! Bila keluarkan dua benda ni muka budak2 tu pun berubah jadi exited!

Projek kali ni mudah je, sesuai untuk anak2 pra sekolah. Hanya perlukan kertas kotak terpakai atau cardboard, gam, bulu ayam, manik pelbagai warna dan lidi sate.

Potongkan cardboard berbentuk rectangle, tebuk lubang untuk 2 mata. Lepas tu, sapukan gam yang banyak ke atas cardboard tersebut. Tuangkan manik2 ke dalam pinggan dan telangkupkan cardboard yang bergam tadi ke dalam pinggan. Tekan dan make sure banyak manik2 terlekat di cardboard. Lepas tu, bolehlah kemaskan manik2 yang terlekat tu, kalau patut ditambah, tambahlah supaya keseluruhan cardboard dipenuhi manik2.

Keringkan cardboard tadi supaya mudah untuk tampalkan bulu2 ayam disekelilingnya. Saya tak jumpa bulu ayam yang loose, yang ada cuma yang sudah dijadikan tali, jadi proses nak lekatkan tali tu agak susah untuk kanak2 pra-sekolah. Kalau guna bulu ayam yang loose lebih mudah kot….

Bila dah siap, tapekan lidi sate dibahagian tepi cardboard. Kami guna kertas kotak, jadi hanya perlu cucuk lidi sate tersebut.

Dah siap pun.. tengoklah budak2 ni bergaya…