Teddy bear drawing

I seldom update about drawing activities, coz I have to admit, most of the kids enjoy craft more than drawing.. lagi pun the coloring part agak memenatkan, kadang2 satu jam tak cukup untuk mereka menyiapkan drawing dengan baik, esp the finishing part.. so to motivate them , we always try new ideas.. jadi class taklah super boring dan memenatkan and this is just another attempt. I think it works!!

For drawing session, we brought some real teddy bears for them to draw. As long as ada benda yg digelar “TOYS” tentulah mata mereka  terbuka.. so that day.. senang jer nak mintak mereka melukis dan mewarna;-) FUN!!

Row row row your boat..

Wow!! Pejam celik.. dah nak raya aidiladha!! Sekejapnya terasa.. dan blog ni terbiar since Ramadhan!! Tak patut betull!!
Let me just update certain activities, and I think this one is quite fun to do:

All you need is a plastic bottle, paper, lidi sate, 2 batang aiskrim, gam, gunting, acrylic and just anything to decorate the boat.

Lukis bahagian yang hendak ditebuk dengan marker pen dan gunting – suggest to be done by parent. Yg dah besar boleh buat sendiri. Kami warnakan botol masing2 supaya nampak menarik. Kemudian tampalkan 2 batang aiskrim dibawah boat tadi supaya bila dilayarkan dalam air taklah terbalik. Jika ada masa, hiaskan boat dengan pelbagai cara samaada nak buat painting atau tampalan. Lepas tu tebuk sedikit hujung bahagian atas boat dan masukkan lidi yg dah ditampal dengan kertas sebagai layar- boleh guna kertas biasa atau kertas ringan seperti transparent plastic wrap.

Lepas tu, untuk menerapkan sedikit element drawing, mereka diajak melukis paper puppet – diri sendiri atau bersama family untuk diletak dalam boat tadi..Dah siap..

Kami cuba penuhkan air dalam bekas besar, tambah pewarna biru supaya air nampak macam laut.. dan cuba melayarkan boat2 kami.. Itulah kelainan di Art-Venture Kids ‘ Studio.. for us, art bukan barang yg hanya boleh dipamer atas rak dan tunggu dipuji.. apa yg penting keseronokan buat something with your own bare hand.. itu yg buat kanak2 seronok dan bangga!!

3D GARDEN PROJECT

Lamanya tak berkongsi ideas.. kesuntukan masa yang amat… keadaan  kesihatan pun tak berapa baik, tapi alhamdulillah, cuti rehat ni harap dapat saya guna untuk update blog….

This is among the favorite projects  in Art-Venture Kids’ Studio!!  3D garden.. hanya dengan kertas, pencungkil gigi, tape, acrylic dan styrofoam board, dan beberapa accessori tambahan (ikut apa yg ada disekeliling) , kanak2 ni dah boleh jadi pereka taman!!

Basically, dapatkan styrofoam board dan diwarnakan hijau sebagai rumput. Lepas tu, warnakan pula jalan raya. Sementara board kering, warnakan kertas untuk dibuat pokok, kalau tak pun guna kertas warna hijau. Potong kertas membentuk pokok dan tapekan di pencungkil gigi. Susun pokok2 membentuk taman seperti dalam gambar. Tambah lain-lain item, seperti rumah, kereta, bunga, pagar, etc – guna kreativiti masing2 samaada lukis dan potong atau guna pipe cleaner, gabus2 kecil, cardboard, potong gambar yg sedia ada.. macam2 caralah…

Tengoklah budak2 ni macam2 ada, ada alien, rumah, pokok dah tumbang, kerusi taman, etc.. memang FUN!!!!

 

Butterflies in the garden

I realized I rarely update on the drawing activities instead of craft. So here are some of the products using oil pastel, watercolor and pencil color as the medium. Untuk projek melukis taman ni, saya tambahkan rama-rama diperbuat dari kertas majalah, untuk menambah seri lukisan mereka…

Nak buat rama-rama ni senang je, gunting kertas majalah berwarna-warni menjadi bentuk segiempat sama. Buat 2 bahagian, yang besar sikit untuk kepak bahagian atas, kecik sikit untuk kepak bahagian bawah. Lipat dalam 1cm secara berlapis2 dari bucu ke bucu. Lepas tu lipat dua, jadi kepak kiri dan kanan. Step yang sama untuk kepak kecil. Lepas tu lekatkan kedua2 bahagian kepak. Kalau rajin carilah pipe cleaner, ikat di tengah untuk jadi sesungutnya.

Art-Venture Kids’ Studio in NLKO

Right before cuti sekolah bermula, pada 18th Nov lepas, kami telah dijemput oleh pihak Nasi Lemak Kopi O di TV9 untuk bercerita sedikit tentang program art & craft cuti sekolah yang kami sediakan. Tak sempat nak update awal-awal. Terima Kasih buat team NLKO kerana sudi memberi kami kesempatan mempromosikan program kami. Alhamdulillah…

Kepada mereka yang masih mencari2 aktiviti musim cuti sekolah untuk anak2, jomlah datang ke Art-venture Kids’ Studio!

 

Sessi temubual

Irfan sedang buat contoh craft.. pucat je.. hehehe

Dengan craft yang dah disiapkan..

Cutelah si Farah ni!!

 

Wood painting – door sign

Lukisan self-potret tidak semestinya di atas kertas sahaja. Kita boleh pelbagaikan medium walaupun topicnya sama.. Kali ni, kami melukis self-potret di atas kayu – door sign menggunakan acrylic. Door sign ni menunjukkan 2 situasi -tidur dan bangun.

Bila tanya mereka pasal door sign, semua relate kepada hotel.. hehehehe. Kali ni kita gunakan door sign ni di rumah untuk beritahu parent bila kita dah bangun atau dah tidur – sangat berguna bila tiba musim cuti sekolah nanti – kata salah seorang student!

Michelle - 5

Xi Zhe & Sarah - 6

Ikhwan - 7

Aiman - 7

Hazirah - 8

Alyaa - 8

Irfan - 10

You’ve got worm in your apple!!!

This is a simple project inspired from a very nice blog named FEM MANUALS. Yups it’s Spanish but art has no boundaries😉, just translate into English, no problemo.

Kami guna kertas2 dari kotak dan buat 2 warna apple, merah dan hijau (depan dan belakang). Untuk ulat pula, kami guna foam lepas tu gunting dengan gunting yang bercorak zigzag, letak wiggly eyes dan masukkan ke lubang yang ditebuk kat apple tu… cute

Project ni sangat sesuai untuk toddler – mudah, murah dan cepat.

Sunflower Paper Plate

Ohhh.. I just have to write this right away after the class coz these flower girls are just too cute!!! Heheeee..

These girls are just 4 years olds. So the project is quite simple. Untuk kanak2 yang dah sekolah, maybe boleh variasikan kelopak bunga dengan mengunakan pelbagai cara dan bahan2 lain.

Bahan utama project ni ialah kertas. Mula-mula warnakan pinggan kertas depan dan belakang dengan warna kuning. Keringkan, kemudian potong tepi2nya untuk dijadikan kelopak bunga. Untuk bahagian tengah bunga, crumple kertas warna hitam seakan akan bulat dan lekatkan ditengah bunga. Bahagian batang juga dibuat dari kertas, tapi gunakan kertas warna hijau yang agak keras (80gsm) bersaiz A3. Gulungkan memanjang dan lekatkan belakang bunga tadi.

Ohh.. jangan lupa letakkan butterfly atau lebah sebagai hiasan.. Kami tak sempat nak buat guna kertas so guna yang ready made butterfly jer…

Aluminium Foil Craft

Barang2 kat dapur ni sebenarnya banyak yang boleh diguna untuk buat craft. Salah satu yang paling mudah didapati ialah aluminum foil. Kertas aloy yang biasa mak kita guna untuk bakar ikan contohnya…

For craft purpose, tak payah beli yang mahal2. Kali ni kita guna aluminium foil ni untuk buat name plate atau corak. Selain aluminium foil, bahan lain ialah mounting board atau kertas dari box yang lebih2 tu, tali, tape, gam dan acrylic atau marker pen.

Mula2 guna tali untuk buat bentuk nama di atas mounting board dan tapekan elok2. Tape kesemua tali, jangan sampai nampak rupa tali tu..

Lepas tu, sapukan gam pada plate tersebut dan gamkan alumnimium foil dan bentuk ikut bentuk yang terhasil dari tali tadi. Hati-hati dengan proses ni, takut aluminium foil tu terkoyak pulak. Kalau terkoyak, tampal dengan aluminium foil lain, tak perlu buang semuanya.

Bila dah siap bolehlah warnakan, samaada guna acrylic ataupun market pen je…

Kemudian bolehlah ngantungkan name palte ni kat pintu bilik… senang jer.. yang lama cuma proses taping tali tu..

Selamat mencuba!!

Lantern Painting

 

Pesta Tanglung di Malaysia baru sahaja berakhir. Sebagai Malaysian, kita sepatutnya bersyukur sebab dapat melihat kepelbagaian adat resam kaum2 lain tanpa perlu berhabis beli tiket terbang ke China mahupun India…

Kami pun ambil kesempatan ni untuk menghias tanglung di studio. Tanglung ni asalnya putih je. Kembangkan tanglung tu dulu sebelum mengecat menggunakan acrylic. Mudah je.. cuma kena hati hati sebab tanglung ni very fragile, silap sikit terkoyak pulak kertas tanglung tu..

Sessi mengecat tanglung ni ialah untuk budak2 5 -6 tahun. Just let them paint the lantern berdasarkan warna- warna yang mereka suka.  Boleh juga guna kesempatan ni untuk belajar mixing up colors i.e. merah campur kuning = orange, merah campur biru = ungu dan sebagainya.

Somehow, kanak2 memang suka betul bila dapat project dengan paints!!! tengoklah mereka ni.. happy betul!!!

Tiger rawwwwww!!!!

In the spirit of Harimau Malaya… (walaupun kalah😦 ) hhehehee…

This is another project by pre-schoolers – tiger mask. Cuma gunakan plastic/paper plates, paints, penutup botol dan getah. Kami tak tebuk untuk buat mata sebab kami guna plastic plate – takut tajam pulak.. jadi saya gantikan mata dengan penutup botol yang diwarnakan hitam…

Mudah je projek ni sebab dah selalu buat di sekolahkan.. cuma bezanya di Art-venturekids’ Studio, mereka boleh gunakan paint walaupun baru berumur 4 tahun.  Bukan  cantik jadi ukuran tapi pendedahan kepada kepelbagaian medium2, itu yang cuba saya tekankan..

Art-venture kids’ studio rocks!!!

Fun! Fun!Fun!

Rock painting for kids is another happy moment at Art-venturekids Studio!

Projek untuk kanak2 7 tahun ke atas ni hanya menggunakan simple design since they all ni first timer. For kids, rock painting design paling mudah ialah design haiwan2 comel. Since diaorang tak pernah tengok rock painting, saya bagi contoh2 yang dah siap as well as some info and pictures from books and internet.

Batu2 yang digunakan ni ada jual jual kat nursery – saya guna yang besar tapak tangan. Basuh dulu batu tu, lepas tu apply gesso. Then, startlah proses melukis – kat sini saya nasihatkan kalau guna pencil jgn terlalu tekan sebab kita tak nak nampak kesan pensil bila mewarna nanti.

Bila dah siap design yang kita nak, mulalah mewarna guna acrylic. Apply paint sekurang2nya 2 kali supaya paint nampak rata dan naik warnanya. Sebgai finishing touch letaklah varnish supaya nampak kilat & tahan lama.

Macam2 yang boleh dibincangkan semasa projek ni. Talks about pets and rock, sungai, berkelah,  etc…

Tengoklah hasil kerja mereka… cute🙂

Ladybirds, Fish, Birdy, Bees

Najla prefers flowers..

Husna with the heaviest strawberry in Artventurekids Studio!

Strawberry and flowers from afternoon class

I wanted to join the fun too - so I thought Patrick Star would fit in🙂

Simple Abstract Using Paint

Few weeks ago saya cuba explore simple abstract dengan preschoolers ( 4-6 years). Paling mudah tapi penuh keseronokan – dengan menggunakan paint dan teknik lipatan kertas. I bet semua orang pernah buat benda ni… rasanya inilah benda yang first sekali saya belajar bila dikenalkan dengan water colour!!

Yang buat projek ni seronok ialah the surprise element yang ada bila tiba masa nak buka lipatan dan tengok hasilnya.. Semua come up with their own interpretation apa yang they all nampak pada lukisan tu.. and believe me.. they are amazing!! ada benda yang saya tak nampak tapi budak2 ni boleh nampak sekali tengok je… Macam2 – burung pakai cerminmata, dua ekor rusa, transformer, clown, katak, princess dancing, elephant… the list goes on….

Be prepared.. budak2 bila dah keluar macam2 idea tu.. sibuk nak mempertahankan idea siapa yang betul.. hehehe…

p/s : kami tambah wiggly eyes pada abstract yang nampak macam haiwan – just to add more fun!!

Submarine – undersea view

Oleh sebab anak anak dalam lingkungan umur pre-school ni masih tak berapa pandai melukis, aktiviti yang mudah ialah tampal & lekat. Kalau asyik guna kertas boring juga bebudak ni kan. Jadi apa kata kali ni kita guna lain-lain medium seperti plastic plate & foam.

Tittle kali ni macam menarik je kan.. hmm.. projek ni memang best tau!! Kami cuba dengan anak2 berumur 4 tahun, jadi prosess menggunting kenalah cikgu yang buat. Kalau cuba dengan anak2 lebih dewasa boleh suruh mereka lukis dan gunting sendiri.

Bahan-bahan untuk undersea view atau aquarium ni tak banyak – 2 plastic plate, foam pelbagai warna, gam, gunting dan acrylic paint .

Mula-mula catkan base plastic plate pertama dengan warna biru – ini untuk gambar laut. Untuk plastic plate kedua, potong bahagian tengahnya untuk membuat tingkap. Telangkupkan plastic plate tu dan cat dengan warna kegemaran – sebagai bingkai tingkap.

Sementara tunggu cat kering,  lukis beberapa gambar hidupan laut dalam seperti ikan, tapak sulaiman, ketam, rumpai laut, batu-batuan  di atas foam mengikut warna yang sesuai. Ingat, lukis kecik2 je sebab window yang kita nak buat ni bukan besar sangat. Lepas tu, gunting semua yang dah dilukis untuk di tampal atas plastic plate pertama yang dah dicat biru tadi.

Susun semua hidupan laut ikut daya imaginasi masing-masing. Siap menampal foam2 tersebut, tampal pula plastic plate kedua ke atas plastic plate pertama…

Dah siap pun.. nampak macam tingkap kapal selam dan pemandangan dari dalam kapal selam kan??

Hadif, 4 – Yang paling skima…
Marini, 4 – paling garang…
Dania, 4 – paling sweet..
Umaira, 4 – Paling manja..
The Art-venture Kids Juniors…

p/s: Bila buat craft ni jangan lupa bercerita tentang hidupan laut.. pengalaman mandi laut etc.. barulah tak terasa penatnya..

Printing – Potato Printing

Menghasilkan projek seni untuk kanak-kanak tak perlukan barang2 yang canggih mangih sebenarnya. Untuk mereka keseronokan lebih utama. Nak2 anak2 kecil dalam lingkungan 3-6 tahun tu, projek simple pun boleh jadi menyeronokkan bila buat bersama2 kawan, adik beradik atau ibubapa sendiri!

Satu lagi projek mudah untuk kanak2 yang tak perlukan kemahiran melukis, atau mewarna. Projek printing menggunakan kentang! Ha… bila saya mengukir kentang2 ni teringat pulak saya zaman sekolah2 dulu. Bila ada projek ni sibuklah mak2 kita ambik kentang buat ukiran, pelepah pisanglah, kacang botol, bawang dan macam2 benda kat dapur tu yang mereka guna..  Sebenarnya mak2 kita ni kreatif orangnya..

Projek ni saya buat dengan kanak2 3 – 6 tahun. Untuk mengukir, saya guna cookie cutter je, lebih cepat dan kemas. Sebab projek ni agak mudah, saya cuba pula dengan anak saya yang kecil, Irsyad 2 tahun 4 bulan. Tapi next time kena sediakan paper yang besar sikit, sebab dia sibuk nak cop kat dinding & lantai… nasib baik buat kat luar rumah!

Painting – Plaster of Paris

Plaster modelling ni dah pernah cerita before. Cuma nak kongsi gambar budak2 ni. Mereka ni memang suka painting sebab most of them tak berkesempatan nak cuba di rumah mahupun di sekolah – apalagi penggunaan acrylic yang agak mahal. Itulah salah satu sebab adanya Art-Venture Kids’ Studio ni.. nak beri peluang pada kanak2 menggunakan pelbagai media selain dari tempat yang sesuai untuk aktiviti macam ni..

Hemm.. sebut tentang tempat yang sesuai.. dah beberapa kali gak insident paint & air tumpah ke lantai!!!! Nama pun budak2….

Landscape Drawing – Sawah Padi

Ingat tak masa kecik2 dulu bila lukis pemandangan rata2 semua lukis gambar sawah padi berlatar belakangkan gunung. Saya pun sama. Lepas tu adala matahari kat celah gunung… rumah kampung, tepi tu ada pokok kelapa..hehe.. walhal saya tak pernah tengok the real sawah sampaila umur 18 tahun – masa ikut kawan sebilik balik kampong dia di Gurun, Kedah. Exited bukan main.. snap gambar sawah padi kat tepi highway..  tup2 kawin dengan Kedahan.. sekarang rumah saya betul2 bersebelahan sawah padi.

Di Alor Setar ni sawah padi masih banyak lagi. Jadi saya rasa topic landscape – sawah padi ni bukan sesuatu yang asing buat kanak2 kat sini. Sebagai permulaan saya suruh mereka buat garisan di tengah kertas sebagai pembahagi ruang – antara sawah dan latar belakang. Saya beri guideline macammana nak lukis sawah padi, Tapi untuk latar belakangnya, terpulang pada creativity masing-masing.

Saya tak menitik beratkan sangat cantik atau tidak lukisan kanak2 ni. Pada saya apa yang lebih penting ialah proses perbincangan tentang subjek yang dilukis tu. Sessi berceritalah masanya kita nak latih minda kanak2 ni menjadi lebih kreatif. Kadang-kadang lukisan anak2 kita nampak simple je, tapi bila suruh mereka bercerita tentang apa yang dilukis tu, macam2 kisah keluar! Kat bawah ni hasil kerja tangan kanak2 7 hingga 10 tahun. Mereka cuma ada masa selama 1 1/2 jam je nak habiskan melukis dan mewarna. Kalau dapat masa lebih tentu banyak lagi idea mereka yang boleh direalisasikan dalam lukisan ni!!

Aiman - 7 thn

Madiha - 7 thn

Alyaa - 8 thn

Hazirah - 8 thn

Aisyah - 9 thn

Irfan - 10 thn

Hand Drawing with Toddler

Kelas untuk 3-6 tahun dah pun bermula March lepas.

Untuk kanak-kanak dalam lingkungan umur begini memang perlu banyak perhatian dari orang dewasa. Walaupun projek nampak simple, challenge sebenarnya lebih kepada bagaimana nak take care dan berinteraksi dengan anak2 ni supaya mereka boleh tumpukan perhatian pada projek. Projek pun ambik masa sekejap je tapi sesi berceritanya yang lama…

Ini projek yang boleh dicuba dengan anak2 seawal 3 tahun. Kami buat hand print drawing, Since they all ni baru nak kenal pencil dan belum boleh melukis lagi, saya gunakan benda2 lain sebagai cara nak tarik minat they all.

Setakat ni, benda yang paling popular dengan anak2 ialah “wiggly eyes”. Memang they all cukup seronok bila tengok benda tu sampai semua tempat nk ditempel dengan wiggly eyes. So lepas buat hand drawing tu, kami tempekkan winggly eyes kat setiap jari. Lepas tu suruh anak2 buat garisan sebagai hidung dan mulut. Masa buat projek ni boleh la suruh mereka namakan jari2 yang dah dilekat dengan wiggly eyes tu, tanya siapa characternya – contoh family member ke, kawan2 ke, kira ade berapa jari etc.

Saya juga kira ini projek paling mudah untuk ajar dia orang konsep membuat garisan. Buat garisan tegak ke bawah sebagai hidung. Garisan melenkung kebawah bila sedih, garisan melengkung ke atas bila senyum. Garis putus- putus bawah mata, bila menangis. Lepas tu gunalah konsep garisan tu untuk dibuat rambut pulak.

Kat bawah ni gambar Umaira -4 tahun dengan projek hand drawingnya. Yang sebelah kiri tu yang dia lukis, yang sebelah kanan tu saya buat sebagai contoh. Dalam pelat2 dia sibuk bercerita pasal setiap character jari2 nya! mak ayah, abang, cousinnya pun masuk sekali.. hehehe