CRAFT MUDAH – PUPPET HAIWAN MINI

★ Bekas telur
★ Cat poster atau acrylic
★ Felt atau kertas warna
★ Gam
★ Wiggly eyes

1. Potong bekas telur membentuk bahagian badan dan kertas warna sebagai kaki dan paruh

2. Warnakan bekas telur dengan warna hitam untuk penguin. Biarkan kering. Jika menggunakan cat poster, tinggalkan bahagian tengah untuk diwarnakan putih.

3. Warnakan putih pada bahagian tengah badan penguin.

4. Lekatkan kaki, paruh dan mata penguin.

5. Buat pelbagai haiwan mini lain dengan konsep yang sama, seperti burung, penyu dan lain-lain.

Selamat mencuba!!!

5421_1154908967853710_5722113160411836889_n

12814406_1154908924520381_6954947295156076522_n

12524261_1154908667853740_2802992276710726971_n

12670944_1154908717853735_4477127790623758529_n

12804753_1154908771187063_2387944492462287828_n

12814800_1154908824520391_6836339552516404022_n

9863_1154908871187053_6481561185412052593_n

12794452_1154908894520384_6576512511796937644_n

Advertisements

ART-VENTURE KIDS’ STUDIO DI HARI PENGGUNA MALAYSIA 2015

Thank you to KPDNKK kerana sudi menjemput Art-Venture Kids’ Studio untuk sam-sama memeriahkan Hari Pengguna 2015 di Dataran Merdeka hujung minggu yang lepas.

Kali ini kami share recycle craft yang mudah dibuat. Hanya gunakan botol terpakai, kertas tisu berwarna warni (kertas lutsinar bukan tisu biasa), dawai, lin dan gam. Botol lilin yg dihias dengan kertas tisu ni sesuai dijadikan hiasan taman!

12189158_10153556547962870_1723291301580415496_n

 

12063809_10153556548027870_4660574538383295995_n

 

 

11026195_10153556548412870_4103486849449679576_n

11220483_10153556548187870_47224134771780638_n

12074651_10153556548217870_5040859916583636530_n

 

12187799_10153556548122870_6067588902076465344_n

 

12106783_10153556548057870_7416938510754911894_n

 

12049474_10153556548532870_1163513504813552611_n

12049310_10153556548287870_8331003149391086203_n

12046915_10153556548352870_1795920641528112766_n

6 ART & CRAFT MUDAH UNTUK KANAK_KANAK 4 TAHUN KE BAWAH

6 aktiviti art & CRAFT mudah untuk bayi

Ramai yang bertanya tentang apakah art & craft yang sesuai dengan kanak-kanak bawah umur 4 tahun?

Umur begini memang tak banyak teknik art & craft yang boleh digunakan tetapi, kalau kita pandai mix & match, Insyaallah, anak-anak akan sentiasa teruja dengan setiap projek yang dilakukan!

Saya kongsikan antara yang pernah kami buat di studio.

  1. Alphabet & Numbers Art
  2. Potato Printing
  3. My Book 
  4. Hand Print
  5. Worm in Your Apple
  6. Cotton Sheep

 

 

 

 

SEKITAR BENGKEL “LET’S GET MESSY” JUN 2015

Alahai.. bercinta nak update gambar.. hehehe. Sebenarnya gambar2 banyak yang kami dah update dalam fb page kami iaitu

https://www.facebook.com/Artventurekids. Tapi kami share juga di sini buat pembaca blog yang setia. Gambar-gambar dari bengkel cuti sekolah Jun lepas di JB yang sold ouuut!! Memang best bengkel kali ni, bercucuk tanam pun ada, makan-makan pun ada..Insyaallah, cuti akan datang kita jumpa lagi!!!

muffin cupflying garden1 flying garden birdcage aiskrim aiskrim1 aiskrim2

Puffy Sea Creature

Banyak sebenarnya projek projek yang tak di update.. kami di Art-Venture Kids’ Studio sentiasa come out dengan project dan tema yang baru sebab budak2 ni naturenya suka benda2 baru..

Yang ni projek menjahit yang simple untuk budak budak umur 12 ke bawah..  Untuk budak2 ni, kita kena pre cut felt dulu, jadi tak lah mereka pening kepala nak mengukur, memotong etc.

5-IMG-20131215-WA0063

4-IMG-20131215-WA00591-puffy sea creature

 

 

 

Sekitar Bengkel Kraf Kreatif di Perpustakaan Awam Selangor

Ketika cuti sekolah bulan March yang lalu, kami telah menganjurkan Bengkel Kraf Kreatif Bersama Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor dan Majlis Bandaraya Shah Alam.  Bengkel bertempat di Perpustakaan Awam Selangor. Kepada ibubapa yang tak tahu nak bawa anak ke mana cuti sekolah ni, bolehlah berkunjung ke Perpustakaan Awam Selangor.. Memang first class!! dan yang penting.. cost effective, dapat pula memupuk minat anak2 membaca..

Kami sertakan gambar2 sekitar bengkel selama 2 hari… Alhamdulillah semua berjalan lancar… Terima kasih kepada Team Majlis Bandaraya Shah Alam yang banyak membantu ;-). Banyak pengisian di bengkel tersebut. Sessi kraf di selang seli dengan acara senaman, tayangan kartun dan solat sebelum pulang ke rumah…

Kepada mereka yang berminat mengadakan bengkel seni dan kraf, bersama Art-Venture Kids’ Studio, bolehlah hubungi kami di talian 019-3371514 atau email ke artventurekids@gmail.com.

1-ShahAlam Lib wkshop

2-ShahAlam Lib wkshop1

1-ShahAlam Lib wkshop2