Throwback 2016

Aduhai! Penyakit M kalau dah datang alamat bersaranglah website ni. Namun jangan salah sangka tau. Kami masih aktif berbengkel dan beraktiviti di mana saja diperlukan.. tahun lepas kami akhiri dengan bengkel bersama Perpustakaan Awam Pasir Gudang dan bengkel yang kami anjurkan di Skudai. Maaf sangat tak update sebelum kelas kerana pre-book dah penuh sampai tak boleh nak iklankan kekosongan! 

Ribuan terima kasih buat anda semua yang selalu menyokong kami. untuk updates terkini, boleh juga ke Fb pages kami di

 https://www.facebook.com/Artventurekidsstudio/

Advertisements

CRAFT MUDAH – PUPPET HAIWAN MINI

★ Bekas telur
★ Cat poster atau acrylic
★ Felt atau kertas warna
★ Gam
★ Wiggly eyes

1. Potong bekas telur membentuk bahagian badan dan kertas warna sebagai kaki dan paruh

2. Warnakan bekas telur dengan warna hitam untuk penguin. Biarkan kering. Jika menggunakan cat poster, tinggalkan bahagian tengah untuk diwarnakan putih.

3. Warnakan putih pada bahagian tengah badan penguin.

4. Lekatkan kaki, paruh dan mata penguin.

5. Buat pelbagai haiwan mini lain dengan konsep yang sama, seperti burung, penyu dan lain-lain.

Selamat mencuba!!!

5421_1154908967853710_5722113160411836889_n

12814406_1154908924520381_6954947295156076522_n

12524261_1154908667853740_2802992276710726971_n

12670944_1154908717853735_4477127790623758529_n

12804753_1154908771187063_2387944492462287828_n

12814800_1154908824520391_6836339552516404022_n

9863_1154908871187053_6481561185412052593_n

12794452_1154908894520384_6576512511796937644_n

Bengkel Art & Craft Cuti Sekolah 2015 (Johor Bahru)

Cuti Sekolah kembali lagi! Jom sertai kami di School Holiday Workshop cuti sekolah akan datang ni. Dibawah ini jadual kelas untuk Bengkel Art & Craft Cuti Sekolah di Johor Bahru:

Macammana nak daftar??

wa saja atau sms kami di sessi pilihan, nama dan umur anak ke:

013-751 0602 atau 019-3371514

Dibawah ni contoh nak register Bengkel Art & Craft Cuti Sekolah:

JB CLASS
ROCK GARDEN & DIY CLOCK
Irsyad Safwan 6 thn
Ikhwan Syafiq 11 thn

Cepat-cepat daftar sebab tempat terhad kepada 20 orang per class sahaja!

‪#‎BengkelCutiSekolahDec2015‬

SCHOOL HOLIDAY WORKSHOP

Kad Katak 2D Yang Comel

Jom cuba buat kraf katak yang kiut ni. Kombinasi teknik kolaj, watercollor & oil pastel.

Untuk anak-anak kecil, parents boleh tolong gunting dan biarkan mereka menampal dan mewarna. Selain katak, kami pernah buat teknik yang sama untuk haiwan-haiwan lain seperti ayam dan ikan.

Cubalah!

CYMERA_20151010_135612

Comel tak saya!!! Tengoklah aksi saya yang hebat menangkap serangga!

CYMERA_20151010_134822

Lipat 2 kertas warna dan lukis separuh bahagian katak dan mulutnya seperti di atas. Lukis mata di kertas yang lain. Potong mengikut lakaran. (Gambar dari sisi belakang)

CYMERA_20151010_134537

Pada bahagian mulut yang dipotong, lipat seperti dalam gambar. (Gambar dari sisi belakang)

CYMERA_20151010_134936

Tolak bahagian yang dilipat ke depan. (Gambar dari belakang)

CYMERA_20151010_135105

Beginilah rupanya dilihat dari sisi hadapan.

CYMERA_20151010_135222

Tampal mata katak seperti di atas.

CYMERA_20151010_135355

Tampal katak ke atas kertas lukisan yang siap di warnakan. Jangan lupa hias dulu kad dengan gambar daun dan lain-lain elemen menarik.

CYMERA_20151010_135512

Ini contoh kad yang dah siap. Gambar daun dilukis sebelum menampal katak. lebah, katak dan bunga guna teknik kolaj. Jangan lupa tampalkan lidah dalam mulut katak dan biarkan ia terjulur keluar sedikit.

CYMERA_20151010_135808

Yang ni pula muka hadapan kad katak. Ikut suka nak hias macammana.

KURSUS MEMULAKAN KELAS ART & CRAFT KANAK-KANAK

Art & Craft Class for Kids

Salam semua…

KURSUS ASAS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF KANAK-KANAK  bakal diadakan lagi untuk siri kedua.

 

Tarikh : Sabtu 5hb September 2015

Masa : 8.30pagi – 5.00petang

Tempat: Kajang, Selangor (akan diberitahu)

Yuran: RM380 seorang

 Siapa yang perlu hadir?

  1. Mereka yang suka & sabar melayan keletah anak2, meminati seni dan kraf, mahu mencari pendapatan tambahan melalui hobi seni & kraf
  2. Mereka yang mencari peluang perniagaan sambilan yang fleksible, modal yang kecil, mudah diselenggara dan berisiko rendah
  3. Pemilik tadika/taska/pusat tuisyen/pusat perkembangan kanak2 yang mencari “value –added” program untuk pusat perniagaan anda

Apa yang anda akan pelajari:

  1. Product planning – product packaging, pricing, etc
  2. Planning & organizing the studio/art room
  3. Marketing plans
  4. Stocks supplies
  5. Administration & Classroom management
  6. Basic idea on how to develop lesson plan

Sedia untuk dibimbing sebab proses pembelajaran ini Insyaallah tidak akan berhenti selepas habis kursus sahaja, tapi akan berterusan hingga kelas pertama anda bermula.. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut, boleh hubungi kami di 019-3371514 (Pn. Haniza)

SEKITAR BENGKEL “LET’S GET MESSY” JUN 2015

Alahai.. bercinta nak update gambar.. hehehe. Sebenarnya gambar2 banyak yang kami dah update dalam fb page kami iaitu

https://www.facebook.com/Artventurekids. Tapi kami share juga di sini buat pembaca blog yang setia. Gambar-gambar dari bengkel cuti sekolah Jun lepas di JB yang sold ouuut!! Memang best bengkel kali ni, bercucuk tanam pun ada, makan-makan pun ada..Insyaallah, cuti akan datang kita jumpa lagi!!!

muffin cupflying garden1 flying garden birdcage aiskrim aiskrim1 aiskrim2

Art-Venture Kid’s di Kelas Kraf Remaja Y Centre

Assalamualaikum semua…

Cuti Sekolah datang lagi…. walaupun singkat.. make sure anak2 isi masa terluang dengan aktiviti santai dan berfaedah…

Untuk remaja di sekitar Alor Setar boleh temui Art-Venture Kids’ Studio di KELAS KRAF REMAJA Y CENTRE. Ada 3 aktiviti berlainan menggunakan pelbagai teknik dan material… dan yang pentingnya.. it’s all FREE!!!

KELAS KRAF REMAJA Y CENTRE

Tarikh: 20 Mac 2015

Masa: 9pg – 5 ptg

Tempat: Y Centre UTC Kedah

Umur : 15 – 18 tahun

Peserta: 30 orang sahaja

Yuran: PERCUMA

Jangan lepaskan peluang ya adik-adik.. terhad kepada 30 orang saja tau.. siapa cepat dia dapat!!

Call Y Centre UTC Kedah di 04-736 0131 sekarang juga!!!

Y Centre, UTC

Paper Craft Puppet for Reading Corner

Mood naik sekolah.. Cikgu2 & anak murid dah sibuk nak menghias kelas.. Cer cuba paper craft mudah ni.. Boleh letak kt reading corner kelas, ataupun letak kt sudut belajar anak2 di rumah..

Mudah sangat nak buatnya… cuma perlukan gam, tali & beberapa kertas warna warni – saya guna kertas size A4 yang tebal sikit supaya mudah nak membentuk.

Untuk bahagian badan, lipat sedikit bahagian atas kertas untuk membentuk rambut. Lepas tu, boleh lah bentuk rambut ikut stail masing- masing..

Sediakan bahagian kaki, tangan, mata dan mulut. Boleh juga gunakan teknik melukis dan mewarna untuk bahagian mata dan mulut. Untuk bahagian tangan dan kaki, potong kertas lebih kurang 2-3 cm lebar dan 15 cm panjang. Untuk bahagian kaki, lipatkan kertas berulang-ulang untuk memberi effect “spring”. Kemudian, lekatkan bahagian tangan dan kaki ke badan pupet.

Untuk buku pula, kami wajibkan anak2 Art-Venture Kid’s Studio melukis dan mewarna buku mereka ikut citarasa sendiri.. Dah siap boleh lekatkan buku ke tangan puppet dan ikat tali di bahagian atas puppet…

Mudah kan??

book2

book3

ALOR SETAR SCHOOL HOLIDAY WORKSHOP 2014

Registration untuk Art & Craft Workshop di Mergong, Alor Setar sempena cuti sekolah dah dibuka!! Macam2 aktiviti disediakan mengikut tema. This time anda boleh pilih sesi 1 1/2jam atau 3 jam, bermula pukul 10.00 pagi.

Nak tau lebih lanjut, boleh wa/call:

Haniza 019-3371514 or Athirah 012-4234203

p/s: Buat masa ni kami keluarkan jadual November dulu..kami akan berpindah premis Dec ni, once everything settle, Insyaallah kami akan war2kan jadual class untuk DECEMBER nanti! Tungguuuu…..

Art & Craft (2)

Puffy Sea Creature

Banyak sebenarnya projek projek yang tak di update.. kami di Art-Venture Kids’ Studio sentiasa come out dengan project dan tema yang baru sebab budak2 ni naturenya suka benda2 baru..

Yang ni projek menjahit yang simple untuk budak budak umur 12 ke bawah..  Untuk budak2 ni, kita kena pre cut felt dulu, jadi tak lah mereka pening kepala nak mengukur, memotong etc.

5-IMG-20131215-WA0063

4-IMG-20131215-WA00591-puffy sea creature

 

 

 

Just another paper plate day…

Banyak projek boleh buat dengan paper plate nih.. anything possible.. this is the most popular I guess.. buat mask using paper plate;-)

1-mask

Mix Media Canvas

Salam to all readers,

Ramai juga yg tanya tentang school holiday class esp mix media canvas – what’s it’s all about. I find this project very interesting sebab jarang anak2 didedahkan dengan mix media  dan melukis atas canvas. Plus, mereka ada banyak idea untuk explore, mix and match whatever material yg diberi.. they are full of curiosity while adults ada banyak restriction.

Ini antara contoh mix media canvas yg dibuat pada cuti sekolah lepas – just to give some idea…

 

 

NOV & DEC 2012 SCHOOL HOLIDAY PROGRAMS

Hi all!!

Here’s our Nov-Dec 2012 school holiday programs for your kids!

Many times, during the classes some of the kids mistakenly call me mama, ibu, mummy.. So I guess this time, I include some sessions where mommies can learn some simple arts & tips to make your kids busy at home!!

And yup!! with moms getting messy together??? They’ll think that you are THE COOLEST MOM IN THE WORLD;-)

Oh ya… light refreshment juga disediakan..

Semua material disediakan, so just come, learn & have fun!!

 


Row row row your boat..

Wow!! Pejam celik.. dah nak raya aidiladha!! Sekejapnya terasa.. dan blog ni terbiar since Ramadhan!! Tak patut betull!!
Let me just update certain activities, and I think this one is quite fun to do:

All you need is a plastic bottle, paper, lidi sate, 2 batang aiskrim, gam, gunting, acrylic and just anything to decorate the boat.

Lukis bahagian yang hendak ditebuk dengan marker pen dan gunting – suggest to be done by parent. Yg dah besar boleh buat sendiri. Kami warnakan botol masing2 supaya nampak menarik. Kemudian tampalkan 2 batang aiskrim dibawah boat tadi supaya bila dilayarkan dalam air taklah terbalik. Jika ada masa, hiaskan boat dengan pelbagai cara samaada nak buat painting atau tampalan. Lepas tu tebuk sedikit hujung bahagian atas boat dan masukkan lidi yg dah ditampal dengan kertas sebagai layar- boleh guna kertas biasa atau kertas ringan seperti transparent plastic wrap.

Lepas tu, untuk menerapkan sedikit element drawing, mereka diajak melukis paper puppet – diri sendiri atau bersama family untuk diletak dalam boat tadi..Dah siap..

Kami cuba penuhkan air dalam bekas besar, tambah pewarna biru supaya air nampak macam laut.. dan cuba melayarkan boat2 kami.. Itulah kelainan di Art-Venture Kids ‘ Studio.. for us, art bukan barang yg hanya boleh dipamer atas rak dan tunggu dipuji.. apa yg penting keseronokan buat something with your own bare hand.. itu yg buat kanak2 seronok dan bangga!!

3D GARDEN PROJECT

Lamanya tak berkongsi ideas.. kesuntukan masa yang amat… keadaan  kesihatan pun tak berapa baik, tapi alhamdulillah, cuti rehat ni harap dapat saya guna untuk update blog….

This is among the favorite projects  in Art-Venture Kids’ Studio!!  3D garden.. hanya dengan kertas, pencungkil gigi, tape, acrylic dan styrofoam board, dan beberapa accessori tambahan (ikut apa yg ada disekeliling) , kanak2 ni dah boleh jadi pereka taman!!

Basically, dapatkan styrofoam board dan diwarnakan hijau sebagai rumput. Lepas tu, warnakan pula jalan raya. Sementara board kering, warnakan kertas untuk dibuat pokok, kalau tak pun guna kertas warna hijau. Potong kertas membentuk pokok dan tapekan di pencungkil gigi. Susun pokok2 membentuk taman seperti dalam gambar. Tambah lain-lain item, seperti rumah, kereta, bunga, pagar, etc – guna kreativiti masing2 samaada lukis dan potong atau guna pipe cleaner, gabus2 kecil, cardboard, potong gambar yg sedia ada.. macam2 caralah…

Tengoklah budak2 ni macam2 ada, ada alien, rumah, pokok dah tumbang, kerusi taman, etc.. memang FUN!!!!

 

PROGRAM ART & CRAFT CUTI SEKOLAH

CALLING ALL PARENTS!!!

Kepada ibubapa yang masih tercari2 aktiviti untuk anak2 dimusim cuti sekolah akan datang, jom sertai aktiviti art & craft yang kami sediakan!! 

Cepat! Tempat adalah terhad. Untuk maklumat lanjut dan urusan pendaftaran,  sila hubungi:

019-3371514 (Haniza for Kota Damansara & Alor Setar)

012- 3070397 (Aira for Kota Damansara)

Email: artventurekids@gmail.com

Workshop di KOTA DAMANSARA adalah seperti berikut: 

Workshop di ALOR SETAR adalah seperti berikut: 

Butterflies in the garden

I realized I rarely update on the drawing activities instead of craft. So here are some of the products using oil pastel, watercolor and pencil color as the medium. Untuk projek melukis taman ni, saya tambahkan rama-rama diperbuat dari kertas majalah, untuk menambah seri lukisan mereka…

Nak buat rama-rama ni senang je, gunting kertas majalah berwarna-warni menjadi bentuk segiempat sama. Buat 2 bahagian, yang besar sikit untuk kepak bahagian atas, kecik sikit untuk kepak bahagian bawah. Lipat dalam 1cm secara berlapis2 dari bucu ke bucu. Lepas tu lipat dua, jadi kepak kiri dan kanan. Step yang sama untuk kepak kecil. Lepas tu lekatkan kedua2 bahagian kepak. Kalau rajin carilah pipe cleaner, ikat di tengah untuk jadi sesungutnya.

Here comes the dragon

3 days to Chinese New Year! Hmmm… hopefully tak lambat sangat nak update our CNY project yang kami buat last week.Simple je.. inspired from the dragon year, buat apa lagi.. tentulah dragon kan? Apa yang diperlukan cuma kertas untuk melukis dan tampal,warna (anything – magic color, crayon etc) dan lidi sate.

Senang je nak buat puppet dragon ni.. lukiskan gambar kepala dragon dan ekor sisi tepi dan warnakan. Kalau agak2 susah untuk kanak2 bayangkan dragon tu, carilah gambar dari internet atau buku2 cerita sebagai contoh. Untuk budak2 pre-school bolehlah guna teknik tekap. Untuk yang lebih dewasa, saya suka tengok mereka berimaginasi tentang dragon masing2 walaupun tak perfect seperti teknik menekap. Gunting kepala dan ekor tadi.

Lepas tu, ambil kertas yang agak panjang untuk bahagian badan dragon dan lipatkan secara berlapis untuk buat kesan macam puppet dalam lion dance tu..  Kalau rajin boleh hiaskan badan tu dengan corak badan dragon. Tampal kepala dan ekor di badan yang berlipat lepat tu. Lepas tu tapekan lidi pada bekas lipatan yang dibuat – dalam 2 atau tiga dan satu untuk kepala dan ekor…

Dah siap.. bolehlah berdragon dance chinese new year ni… To those who celebrate Chinese New Year, Happy New Year from Art-Venture Kids’ Studio!!!

Art-Venture Kids’ Studio in NLKO

Right before cuti sekolah bermula, pada 18th Nov lepas, kami telah dijemput oleh pihak Nasi Lemak Kopi O di TV9 untuk bercerita sedikit tentang program art & craft cuti sekolah yang kami sediakan. Tak sempat nak update awal-awal. Terima Kasih buat team NLKO kerana sudi memberi kami kesempatan mempromosikan program kami. Alhamdulillah…

Kepada mereka yang masih mencari2 aktiviti musim cuti sekolah untuk anak2, jomlah datang ke Art-venture Kids’ Studio!

 

Sessi temubual

Irfan sedang buat contoh craft.. pucat je.. hehehe

Dengan craft yang dah disiapkan..

Cutelah si Farah ni!!