Choco Craft Workshop

Cuti sekolah dah habisss… cepatnya terasa masa berjalan. Alhamdulillah.. cuti sekolah kali ni Art-Venture Kids’ Studio di jemput lagi untuk memeriahkan Choco Craft Workshop di Smartreader Kids Sri Kembangan.

Terima kasih kami ucapkan kepada pelbagai pihak yang menaruh kepercayaan kepada kami untuk berkongsi ilmu dan keseronokan bersama anak-anak syurga anda. Insyaallah, pengalaman kami hampir 6 tahun di bidang ini tidak akan kami sia-siakan.

Masih banyak ruang untuk di perbaiki dalam bidang ini. Kraf dan aktiviti anak-anak juga perlukan inovasi. Insyaallah, kami berjanji akan sentiasa berusah memberikan yang terbaik kepada anak-anak anda!!!

CRAFT MUDAH – PUPPET HAIWAN MINI

★ Bekas telur
★ Cat poster atau acrylic
★ Felt atau kertas warna
★ Gam
★ Wiggly eyes

1. Potong bekas telur membentuk bahagian badan dan kertas warna sebagai kaki dan paruh

2. Warnakan bekas telur dengan warna hitam untuk penguin. Biarkan kering. Jika menggunakan cat poster, tinggalkan bahagian tengah untuk diwarnakan putih.

3. Warnakan putih pada bahagian tengah badan penguin.

4. Lekatkan kaki, paruh dan mata penguin.

5. Buat pelbagai haiwan mini lain dengan konsep yang sama, seperti burung, penyu dan lain-lain.

Selamat mencuba!!!

5421_1154908967853710_5722113160411836889_n

12814406_1154908924520381_6954947295156076522_n

12524261_1154908667853740_2802992276710726971_n

12670944_1154908717853735_4477127790623758529_n

12804753_1154908771187063_2387944492462287828_n

12814800_1154908824520391_6836339552516404022_n

9863_1154908871187053_6481561185412052593_n

12794452_1154908894520384_6576512511796937644_n

BERKREATIF SAMBIL BERMAIN

Lumrah kanak-kanak memang suka bermain! Begitulah cara mereka belajar dan mempraktikkan apa yang diajar dalam kelas, buku dan pemerhatian mereka. Sebab itu juga di Art-Venture Kids’ Studio, saya suka buat projek-projek yang membolehkan anak-anak anak menggunakan hasil seni mereka untuk tujuan bermain. Mereka lebih teruja begitu. Apabila di sebut “Lepas ni kita boleh main… ” mereka pun tak sabar-sabar nak buat projek, siapkan cantik-cantik daaaaan MAIN!!! Hehheee

10 AKTIVITI ART & CRAFT CUTI SEKOLAH

Banyak sangat aktiviti berkreatif sambil bermain di Art-Venture Kids’ Studio. Jom tengok 5 entri yang lepas-lepas! Saya share link di bawah ya….

Selamat mencuba

PENGUIN KESEJUKAN

KEMBARA SI PENYU

SUPERHERO

JOM RONDA-RONDA

MR. ROBOT

 

 

 

 

E-BOOK PANDUAN MEMULAKAN KELAS ART & CRAFT KANAK-KANAK

E-BOOK PANDUAN MEMULAKAN KELAS ART &CRAFT KANAK-KANAK

Alhamdulillah, masih ada yang bertanya tentang tarikh terdekat untuk “Bengkel Memulakan Kelas Art & Craft Kanak-Kanak”. Jujurnya, saya rasa tak dapat nak memenuhi permintaan mengadakan bengkel ini pada masa terdekat kerana November pun dah hampir sangat. Cuti Sekolah biasanya jadual memang full dengan aktiviti workshop untuk anak-anak.

Untuk tidak menghampakan mereka yang berminat, saya sudah pun menyiapkan E-BOOK PANDUAN MEMULAKAN KELAS ART & CRAFT KANAK-KANAK, khas untuk mereka yang berminat tetapi sukar meluangkan masa untuk menghadiri bengkel.

ANTARA kandungan dalam E-BOOK ini ialah:

1. Perancangan produk – bagaimana merancang produk, harga, Unique Selling Points (USP) etc

2. Merancang dan menyusun atur  ruang studio/kelas

3. Perancangan pemasaran

4. Perancangan stok

5. Menyelia kelas, jadual, pelanggan dan sebagainya

6. Menyediakan manual pembelajaran dan projek-projek (lesson plan)

SIAPAKAH yang patut memiliki E-BOOK ini?

1. Sukakan kanak-kanak. Sabar dan boleh berinteraksi baik dengan kanak-kanak

2. Mempunyai hobi dan minat mendalam terhadap art & craft

3. Optimistic, encouraging, comforting

4. Boleh mengajar

5. Mencari business part time yang flexible

TAWARAN PENGENALAN BERMULA DARI RM150 SAHAJA (Terhad sehingga December 2015)

PAKEJ 1 (RM150)

+ E-Book PANDUAN MEMBUKA KELAS ART & CRAFT KANAK-KANAK

PAKEJ 2 (RM350)

+ E-Book PANDUAN MEMBUKA KELAS ART & CRAFT KANAK-KANAK
+ E-Book Bonus 20 TEKNIK ART & CRAFT
+ 4 jam Online ONE-TO-ONE Coaching (bernilai RM320)

ADA LAGI….. Sempena pelancaran E-BOOK ini, RM30 diskaun akan diberikan kepada 20 pembeli pertama sahaja!!!

Untuk membuat tempahan, sila klik pada link di bawah:

BORANG TEMPAHAN E-BOOK PANDUAN MEMULAKAN KELAS ART & CRAFT KANAK-KANAK

Sebarang maklumat lanjut, boleh hubungi kami di artventurekids@gmail.com atau whatsapp kami di 019-3371514

 

 

ART-VENTURE KIDS’ STUDIO DI HARI PENGGUNA MALAYSIA 2015

Thank you to KPDNKK kerana sudi menjemput Art-Venture Kids’ Studio untuk sam-sama memeriahkan Hari Pengguna 2015 di Dataran Merdeka hujung minggu yang lepas.

Kali ini kami share recycle craft yang mudah dibuat. Hanya gunakan botol terpakai, kertas tisu berwarna warni (kertas lutsinar bukan tisu biasa), dawai, lin dan gam. Botol lilin yg dihias dengan kertas tisu ni sesuai dijadikan hiasan taman!

12189158_10153556547962870_1723291301580415496_n

 

12063809_10153556548027870_4660574538383295995_n

 

 

11026195_10153556548412870_4103486849449679576_n

11220483_10153556548187870_47224134771780638_n

12074651_10153556548217870_5040859916583636530_n

 

12187799_10153556548122870_6067588902076465344_n

 

12106783_10153556548057870_7416938510754911894_n

 

12049474_10153556548532870_1163513504813552611_n

12049310_10153556548287870_8331003149391086203_n

12046915_10153556548352870_1795920641528112766_n

Kad Katak 2D Yang Comel

Jom cuba buat kraf katak yang kiut ni. Kombinasi teknik kolaj, watercollor & oil pastel.

Untuk anak-anak kecil, parents boleh tolong gunting dan biarkan mereka menampal dan mewarna. Selain katak, kami pernah buat teknik yang sama untuk haiwan-haiwan lain seperti ayam dan ikan.

Cubalah!

CYMERA_20151010_135612

Comel tak saya!!! Tengoklah aksi saya yang hebat menangkap serangga!

CYMERA_20151010_134822

Lipat 2 kertas warna dan lukis separuh bahagian katak dan mulutnya seperti di atas. Lukis mata di kertas yang lain. Potong mengikut lakaran. (Gambar dari sisi belakang)

CYMERA_20151010_134537

Pada bahagian mulut yang dipotong, lipat seperti dalam gambar. (Gambar dari sisi belakang)

CYMERA_20151010_134936

Tolak bahagian yang dilipat ke depan. (Gambar dari belakang)

CYMERA_20151010_135105

Beginilah rupanya dilihat dari sisi hadapan.

CYMERA_20151010_135222

Tampal mata katak seperti di atas.

CYMERA_20151010_135355

Tampal katak ke atas kertas lukisan yang siap di warnakan. Jangan lupa hias dulu kad dengan gambar daun dan lain-lain elemen menarik.

CYMERA_20151010_135512

Ini contoh kad yang dah siap. Gambar daun dilukis sebelum menampal katak. lebah, katak dan bunga guna teknik kolaj. Jangan lupa tampalkan lidah dalam mulut katak dan biarkan ia terjulur keluar sedikit.

CYMERA_20151010_135808

Yang ni pula muka hadapan kad katak. Ikut suka nak hias macammana.

SILAP BUAT!!!! MACAMMANA NI MAMA…

Anak-anak selalunya cepat demotivated bila buat silapkan? Silap dalam kehidupan pun boleh diperbaiki, inikan pula kalau buat art & craft..

Bila anak-anak Art-Venture Kids’ Studio sedih sebab silap melukis, mewarna atau silap buat satu-satu steps, kami suka bagitau anak-anak ni.. Jom kita buat MAGIC!!!

Jangan cepat marah atau buang bila anak-anak buat silap dalam art & craft. Kesilapan yang dibuat ada masanya boleh menjadikan mereka lebih kreatif dengan mencari jalan memperbaiki artwork tersebut.

Kalau tak boleh padam, cuba lain-lain cara seperti,

– potong dan buang bahagian yang salah

– buat lapisan cat yang baru atau guna marker

– tampal baru

– inovasikan kesilapan dan buat idea baru dari situ

Dengan cara ni, anak-anak pun belajar supaya tak cepat patah semangat dan faham yang setiap kesilapan tu masih ada ruang untuk diperbetulkan..

mistakes

KURSUS MEMULAKAN KELAS ART & CRAFT KANAK-KANAK

Art & Craft Class for Kids

Salam semua…

KURSUS ASAS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF KANAK-KANAK  bakal diadakan lagi untuk siri kedua.

 

Tarikh : Sabtu 5hb September 2015

Masa : 8.30pagi – 5.00petang

Tempat: Kajang, Selangor (akan diberitahu)

Yuran: RM380 seorang

 Siapa yang perlu hadir?

  1. Mereka yang suka & sabar melayan keletah anak2, meminati seni dan kraf, mahu mencari pendapatan tambahan melalui hobi seni & kraf
  2. Mereka yang mencari peluang perniagaan sambilan yang fleksible, modal yang kecil, mudah diselenggara dan berisiko rendah
  3. Pemilik tadika/taska/pusat tuisyen/pusat perkembangan kanak2 yang mencari “value –added” program untuk pusat perniagaan anda

Apa yang anda akan pelajari:

  1. Product planning – product packaging, pricing, etc
  2. Planning & organizing the studio/art room
  3. Marketing plans
  4. Stocks supplies
  5. Administration & Classroom management
  6. Basic idea on how to develop lesson plan

Sedia untuk dibimbing sebab proses pembelajaran ini Insyaallah tidak akan berhenti selepas habis kursus sahaja, tapi akan berterusan hingga kelas pertama anda bermula.. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut, boleh hubungi kami di 019-3371514 (Pn. Haniza)

MINI ROCKS GARDEN

Stone painting ni macam-macam style boleh buat tau. Selain sesaja nak main kaler-kaler, projek stone painting boleh buat hiasan taman mini macam yang kami buat di studio ni! Mudah aje.. hanya perlukan batu bersaiz sederhana kecil, pasir, pasu kecil dan paling penting kena guna cat acrylic ya! Bila dah siap cat batu-batu tu dengna pelbagai stail dan corak, tanamkan batu dalam pasu berisi pasir2 putih.lepas tu boleh cari ornament kecil dan hias sekitar pasu. Cantikkan??

stone3 stone2

stone1

SEKITAR BENGKEL “LET’S GET MESSY” JUN 2015

Alahai.. bercinta nak update gambar.. hehehe. Sebenarnya gambar2 banyak yang kami dah update dalam fb page kami iaitu

https://www.facebook.com/Artventurekids. Tapi kami share juga di sini buat pembaca blog yang setia. Gambar-gambar dari bengkel cuti sekolah Jun lepas di JB yang sold ouuut!! Memang best bengkel kali ni, bercucuk tanam pun ada, makan-makan pun ada..Insyaallah, cuti akan datang kita jumpa lagi!!!

muffin cupflying garden1 flying garden birdcage aiskrim aiskrim1 aiskrim2

KURSUS ASAS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF UNTUK KANAK-KANAK

 

kursus asas memulakan kelas seni & kraf (2)

Assalamualaikum…

Alhamdulillah.. bertemu juga dengan 2015!!! Dengan izin Allah, suka saya nak buka tirai 2015 ni dengan kursus untuk mereka yang berminat nak buka art & craft class kanak2 secara sambilan…

Dah lama tertunda projek ni, tapi hati saya meruntun nak kongsi pengalaman dan ilmu yang sedikit ni.. sebab tak sanggup lagi angkat call yg bertanyakan Art-Venture Kid’s Studio di lokasi2 selain dari Alor Setar.. huhuhu…

Jadi, saya menjemput para pembaca yang berminat dan berhajat nak cuba buat sesuatu yang anda suka dan pada masa yang sama boleh juga tampung belanja dapur, raya, anak sekolah… Jom sertai kursus yang julung2 kali saya adakan ni!! Sedia untuk dibimbing sebab proses pembelajaran ini Insyaallah tidak akan berhenti selepas habis kursus sahaja, tapi akan berterusan hingga kelas pertama anda bermula..

KURSUS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF UNTUK KANAK2 SECARA SAMBILAN

Tarikh : Sabtu 7hb Feb 2015

Masa : 9.00pagi – 6.00petang

Tempat: KL (akan diberitahu)

Yuran: RM380 seorang

 Siapa yang perlu hadir?

  1. Mereka yang suka & sabar melayan keletah anak2, meminati seni dan kraf, mahu mencari pendapatan tambahan melalui hobi seni & kraf
  2. Mereka yang mencari peluang perniagaan sambilan yang fleksible, modal yang kecil, mudah diselenggara dan berisiko rendah
  3. Pemilik tadika/taska/pusat tuisyen/pusat perkembangan kanak2 yang mencari “value –added” program untuk pusat perniagaan anda

Apa yang anda akan pelajari:

  1. Product planning – product packaging, pricing, etc
  2. Planning & organizing the studio/art room
  3. Marketing plans
  4. Stocks supplies
  5. Administration & Classroom management
  6. Basic idea on how to develop lesson plan

Berminat? Sila whatsapp ke Pn Haniza di talian 019-3371514 untuk pendaftaran. Cepat bertindak kerana peluang ini sangat terhad.. 

Business Course Available

Dear Readers,

We are planning to conduct a business course for those interested to get started with part time art & craft classes for kids. It will be held here in our own studio so it can be a hands on learning experience for you!! See the arrangement, supplies, storage and makes some arts & crafts yourself 🙂

This course suits those who want to start a part time business with small investment, kindergarten owners who want to add value to your center or even stay home moms who wants to start a playgroup or homeschooling their kids. But above all, you must have passions in kids & teaching, love arts & crafts and optimistic.

Hurry up, place is limited to 10 persons only. For registration and further info, send in your name, contact no and city to:

1. artventurekids@gmail.com   or

2. sms /wa 019-3371514 (Pn. Haniza)

Business Course Dec 2013