BENGKEL CUTI SEKOLAH MAY 2016 – ALOR SETAR

Dear parents..

Masih tercari-cari aktiviti untuk memenuhi masa lapang anak-anak cuti ni??

Jom bersama kami di Art-Venture Kids’ Studio. Maklumat lanjut di bawah ni yea.. Maaf sangat, kali ni kelas di Alor Setar sahaja kerana kekangan masa.

WA atau call kami di 019-3371514 atau 012-4324203 untuk pendaftaran..

13254330_10209377206328407_4203701276562634410_n

frozen

13232926_10209377222408809_5535057389921361392_n

13260232_10209377229528987_3005068330382412698_n

13263724_10209377224008849_6293774341689816477_n

CYMERA_20160307_185115

BERKREATIF SAMBIL BERMAIN

Lumrah kanak-kanak memang suka bermain! Begitulah cara mereka belajar dan mempraktikkan apa yang diajar dalam kelas, buku dan pemerhatian mereka. Sebab itu juga di Art-Venture Kids’ Studio, saya suka buat projek-projek yang membolehkan anak-anak anak menggunakan hasil seni mereka untuk tujuan bermain. Mereka lebih teruja begitu. Apabila di sebut “Lepas ni kita boleh main… ” mereka pun tak sabar-sabar nak buat projek, siapkan cantik-cantik daaaaan MAIN!!! Hehheee

10 AKTIVITI ART & CRAFT CUTI SEKOLAH

Banyak sangat aktiviti berkreatif sambil bermain di Art-Venture Kids’ Studio. Jom tengok 5 entri yang lepas-lepas! Saya share link di bawah ya….

Selamat mencuba

PENGUIN KESEJUKAN

KEMBARA SI PENYU

SUPERHERO

JOM RONDA-RONDA

MR. ROBOT

 

 

 

 

TREASURE HUNT MUDAH UNTUK ANAK-ANAK DI RUMAH

 

Weekend yang panjang tak semestinya kena bawa anak-anak jalan ke hotel dan tempat percutian, betul tak? Sekali sekala buat aktiviti kat rumah pun best juga..

Salah satu aktiviti yang kita boleh buat ialah bermain Treasure Hunt di rumah -baik di dalam mahupun di laman. Saya suka buat di laman sebab takut saya pulak yang hangin tengok anak menggeledah rumah cari barang nanti..

Lebih seronok bila ajak kawan anak kita untuk join sekali. Klau ramai boleh buat beberapa group. Aktiviti ni bukan saja bagus untuk beriadah, malah boleh memupuk semangat berkerjasama dan melatih anak-anak berfikir di luar kotak.

CYMERA_20160122_110707 CYMERA_20160122_111312

BENGKEL ART & CRAFT CUTI SEKOLAH 2015 (Alor Setar)

Yuuhooooo… Kanak-kanak riang semua!!! Jadual kelas kami untuk Bengkel Art & Craft Cuti Sekolah di Alor Setar dah siap

Cepat-cepat register ya sesayang semua, sebab seats very limited!!

For more info, wa/pm/call:

Athirah @ 012-4324203, Haniza @ 019-3371514 (ALOR SETAR)

Jumpa lagi di Bengkel Art & Craft Cuti Sekolah nanti ya!!

 

Bengkel Art &Craft Cuti Sekolah 2015

ART-VENTURE KIDS’ STUDIO DI HARI PENGGUNA MALAYSIA 2015

Thank you to KPDNKK kerana sudi menjemput Art-Venture Kids’ Studio untuk sam-sama memeriahkan Hari Pengguna 2015 di Dataran Merdeka hujung minggu yang lepas.

Kali ini kami share recycle craft yang mudah dibuat. Hanya gunakan botol terpakai, kertas tisu berwarna warni (kertas lutsinar bukan tisu biasa), dawai, lin dan gam. Botol lilin yg dihias dengan kertas tisu ni sesuai dijadikan hiasan taman!

12189158_10153556547962870_1723291301580415496_n

 

12063809_10153556548027870_4660574538383295995_n

 

 

11026195_10153556548412870_4103486849449679576_n

11220483_10153556548187870_47224134771780638_n

12074651_10153556548217870_5040859916583636530_n

 

12187799_10153556548122870_6067588902076465344_n

 

12106783_10153556548057870_7416938510754911894_n

 

12049474_10153556548532870_1163513504813552611_n

12049310_10153556548287870_8331003149391086203_n

12046915_10153556548352870_1795920641528112766_n

6 ART & CRAFT MUDAH UNTUK KANAK_KANAK 4 TAHUN KE BAWAH

6 aktiviti art & CRAFT mudah untuk bayi

Ramai yang bertanya tentang apakah art & craft yang sesuai dengan kanak-kanak bawah umur 4 tahun?

Umur begini memang tak banyak teknik art & craft yang boleh digunakan tetapi, kalau kita pandai mix & match, Insyaallah, anak-anak akan sentiasa teruja dengan setiap projek yang dilakukan!

Saya kongsikan antara yang pernah kami buat di studio.

  1. Alphabet & Numbers Art
  2. Potato Printing
  3. My Book 
  4. Hand Print
  5. Worm in Your Apple
  6. Cotton Sheep

 

 

 

 

Kad Katak 2D Yang Comel

Jom cuba buat kraf katak yang kiut ni. Kombinasi teknik kolaj, watercollor & oil pastel.

Untuk anak-anak kecil, parents boleh tolong gunting dan biarkan mereka menampal dan mewarna. Selain katak, kami pernah buat teknik yang sama untuk haiwan-haiwan lain seperti ayam dan ikan.

Cubalah!

CYMERA_20151010_135612

Comel tak saya!!! Tengoklah aksi saya yang hebat menangkap serangga!

CYMERA_20151010_134822

Lipat 2 kertas warna dan lukis separuh bahagian katak dan mulutnya seperti di atas. Lukis mata di kertas yang lain. Potong mengikut lakaran. (Gambar dari sisi belakang)

CYMERA_20151010_134537

Pada bahagian mulut yang dipotong, lipat seperti dalam gambar. (Gambar dari sisi belakang)

CYMERA_20151010_134936

Tolak bahagian yang dilipat ke depan. (Gambar dari belakang)

CYMERA_20151010_135105

Beginilah rupanya dilihat dari sisi hadapan.

CYMERA_20151010_135222

Tampal mata katak seperti di atas.

CYMERA_20151010_135355

Tampal katak ke atas kertas lukisan yang siap di warnakan. Jangan lupa hias dulu kad dengan gambar daun dan lain-lain elemen menarik.

CYMERA_20151010_135512

Ini contoh kad yang dah siap. Gambar daun dilukis sebelum menampal katak. lebah, katak dan bunga guna teknik kolaj. Jangan lupa tampalkan lidah dalam mulut katak dan biarkan ia terjulur keluar sedikit.

CYMERA_20151010_135808

Yang ni pula muka hadapan kad katak. Ikut suka nak hias macammana.

KURSUS MEMULAKAN KELAS ART & CRAFT KANAK-KANAK

Art & Craft Class for Kids

Salam semua…

KURSUS ASAS MEMULAKAN KELAS SENI & KRAF KANAK-KANAK  bakal diadakan lagi untuk siri kedua.

 

Tarikh : Sabtu 5hb September 2015

Masa : 8.30pagi – 5.00petang

Tempat: Kajang, Selangor (akan diberitahu)

Yuran: RM380 seorang

 Siapa yang perlu hadir?

  1. Mereka yang suka & sabar melayan keletah anak2, meminati seni dan kraf, mahu mencari pendapatan tambahan melalui hobi seni & kraf
  2. Mereka yang mencari peluang perniagaan sambilan yang fleksible, modal yang kecil, mudah diselenggara dan berisiko rendah
  3. Pemilik tadika/taska/pusat tuisyen/pusat perkembangan kanak2 yang mencari “value –added” program untuk pusat perniagaan anda

Apa yang anda akan pelajari:

  1. Product planning – product packaging, pricing, etc
  2. Planning & organizing the studio/art room
  3. Marketing plans
  4. Stocks supplies
  5. Administration & Classroom management
  6. Basic idea on how to develop lesson plan

Sedia untuk dibimbing sebab proses pembelajaran ini Insyaallah tidak akan berhenti selepas habis kursus sahaja, tapi akan berterusan hingga kelas pertama anda bermula.. Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut, boleh hubungi kami di 019-3371514 (Pn. Haniza)

MINI ROCKS GARDEN

Stone painting ni macam-macam style boleh buat tau. Selain sesaja nak main kaler-kaler, projek stone painting boleh buat hiasan taman mini macam yang kami buat di studio ni! Mudah aje.. hanya perlukan batu bersaiz sederhana kecil, pasir, pasu kecil dan paling penting kena guna cat acrylic ya! Bila dah siap cat batu-batu tu dengna pelbagai stail dan corak, tanamkan batu dalam pasu berisi pasir2 putih.lepas tu boleh cari ornament kecil dan hias sekitar pasu. Cantikkan??

stone3 stone2

stone1

SEKITAR BENGKEL “LET’S GET MESSY” JUN 2015

Alahai.. bercinta nak update gambar.. hehehe. Sebenarnya gambar2 banyak yang kami dah update dalam fb page kami iaitu

https://www.facebook.com/Artventurekids. Tapi kami share juga di sini buat pembaca blog yang setia. Gambar-gambar dari bengkel cuti sekolah Jun lepas di JB yang sold ouuut!! Memang best bengkel kali ni, bercucuk tanam pun ada, makan-makan pun ada..Insyaallah, cuti akan datang kita jumpa lagi!!!

muffin cupflying garden1 flying garden birdcage aiskrim aiskrim1 aiskrim2

Art-Venture Kid’s di Kelas Kraf Remaja Y Centre

Assalamualaikum semua…

Cuti Sekolah datang lagi…. walaupun singkat.. make sure anak2 isi masa terluang dengan aktiviti santai dan berfaedah…

Untuk remaja di sekitar Alor Setar boleh temui Art-Venture Kids’ Studio di KELAS KRAF REMAJA Y CENTRE. Ada 3 aktiviti berlainan menggunakan pelbagai teknik dan material… dan yang pentingnya.. it’s all FREE!!!

KELAS KRAF REMAJA Y CENTRE

Tarikh: 20 Mac 2015

Masa: 9pg – 5 ptg

Tempat: Y Centre UTC Kedah

Umur : 15 – 18 tahun

Peserta: 30 orang sahaja

Yuran: PERCUMA

Jangan lepaskan peluang ya adik-adik.. terhad kepada 30 orang saja tau.. siapa cepat dia dapat!!

Call Y Centre UTC Kedah di 04-736 0131 sekarang juga!!!

Y Centre, UTC

Paper Craft Puppet for Reading Corner

Mood naik sekolah.. Cikgu2 & anak murid dah sibuk nak menghias kelas.. Cer cuba paper craft mudah ni.. Boleh letak kt reading corner kelas, ataupun letak kt sudut belajar anak2 di rumah..

Mudah sangat nak buatnya… cuma perlukan gam, tali & beberapa kertas warna warni – saya guna kertas size A4 yang tebal sikit supaya mudah nak membentuk.

Untuk bahagian badan, lipat sedikit bahagian atas kertas untuk membentuk rambut. Lepas tu, boleh lah bentuk rambut ikut stail masing- masing..

Sediakan bahagian kaki, tangan, mata dan mulut. Boleh juga gunakan teknik melukis dan mewarna untuk bahagian mata dan mulut. Untuk bahagian tangan dan kaki, potong kertas lebih kurang 2-3 cm lebar dan 15 cm panjang. Untuk bahagian kaki, lipatkan kertas berulang-ulang untuk memberi effect “spring”. Kemudian, lekatkan bahagian tangan dan kaki ke badan pupet.

Untuk buku pula, kami wajibkan anak2 Art-Venture Kid’s Studio melukis dan mewarna buku mereka ikut citarasa sendiri.. Dah siap boleh lekatkan buku ke tangan puppet dan ikat tali di bahagian atas puppet…

Mudah kan??

book2

book3

Topi Comel

Cute tak topi-topi ni??

Senang je nak buat, guna pinggan dan mangkuk kertas/polisterine. Lepas tu ikut suka camna nak mencantikkannye. Boleh guna paint or guna teknik kolaj – Tips* Guna bekas cupcake untuk warna yg menarik, create bunga etc.

Tapi topi ni tak bleh pakai la.. buat hiasan je..

1-IMG-20130428-WA0001

Haha… yg sorang ni memang suka buat lain dari yang lain… Bila tengok teringat Slash in Gun’s N Roses🙂

1-IMG-20130428-WA0011

 

1-IMG-20130428-WA0014

 

1-IMG-20130428-WA0010

 

1-IMG-20130428-WA0007

1-IMG-20130428-WA0006

 

NOV & DEC 2012 SCHOOL HOLIDAY PROGRAMS

Hi all!!

Here’s our Nov-Dec 2012 school holiday programs for your kids!

Many times, during the classes some of the kids mistakenly call me mama, ibu, mummy.. So I guess this time, I include some sessions where mommies can learn some simple arts & tips to make your kids busy at home!!

And yup!! with moms getting messy together??? They’ll think that you are THE COOLEST MOM IN THE WORLD;-)

Oh ya… light refreshment juga disediakan..

Semua material disediakan, so just come, learn & have fun!!

 


Row row row your boat..

Wow!! Pejam celik.. dah nak raya aidiladha!! Sekejapnya terasa.. dan blog ni terbiar since Ramadhan!! Tak patut betull!!
Let me just update certain activities, and I think this one is quite fun to do:

All you need is a plastic bottle, paper, lidi sate, 2 batang aiskrim, gam, gunting, acrylic and just anything to decorate the boat.

Lukis bahagian yang hendak ditebuk dengan marker pen dan gunting – suggest to be done by parent. Yg dah besar boleh buat sendiri. Kami warnakan botol masing2 supaya nampak menarik. Kemudian tampalkan 2 batang aiskrim dibawah boat tadi supaya bila dilayarkan dalam air taklah terbalik. Jika ada masa, hiaskan boat dengan pelbagai cara samaada nak buat painting atau tampalan. Lepas tu tebuk sedikit hujung bahagian atas boat dan masukkan lidi yg dah ditampal dengan kertas sebagai layar- boleh guna kertas biasa atau kertas ringan seperti transparent plastic wrap.

Lepas tu, untuk menerapkan sedikit element drawing, mereka diajak melukis paper puppet – diri sendiri atau bersama family untuk diletak dalam boat tadi..Dah siap..

Kami cuba penuhkan air dalam bekas besar, tambah pewarna biru supaya air nampak macam laut.. dan cuba melayarkan boat2 kami.. Itulah kelainan di Art-Venture Kids ‘ Studio.. for us, art bukan barang yg hanya boleh dipamer atas rak dan tunggu dipuji.. apa yg penting keseronokan buat something with your own bare hand.. itu yg buat kanak2 seronok dan bangga!!

OLYMPIC CRAFTS

Okay… memang tajuknya nampak macam salah je…. We’ve done this project for father’s day actually – it’s a father’s day trophy. Biasalah, saya lambat nak update.. hehehe.

Anyway, since kat sekolah sekarang busy with hari sukan, plus Olympic pun nak start, perhaps you could use this idea for those themes instead;-)

Cuma perlukan 2 biji cawan plastic, kertas or asbestos, foam board, acrylic, cardboard. Lekatkan  2 bahagian bawah cawan, membentuk trophy dan cat mengikut warna kegemaran. Lukis tangkai trophy di atas cardboard, potong dan warnakan. Buat lubang di kiri kanan trophy dan selitkan tangkai trophy – gam untuk lebih kukuh. Lekatkan bahagian bawah trophy ke atas foam board berbentuk segiempat sama. Lepas tu boleh lah hiaskan menggunakan pelbagai cara – nak tampal bling2 ke, lukis etc.

Have fun!!!

Image

Image

Rafflesia Papier Mache

Bunga Rafflesia ialah antara keunikan hutan hujan di Malaysia. Bagus juga dijadikan bahan untuk projek sebab selain dari buat art, kami terangkan sikit keunikan bunga terbesar di dunia ni!

Saya rasa bunga ni sesuai dibuat menggunakan teknik papier mache. Kalau tengok rancangan2 art & craft di tv sekarang, most of the time mereka guna teknik ni. Budak2 pun selalu minta buat papier mache macam dalam tv!

But what they don’t know is, papier mache takes hours to cut n paste.  Pulak tu, takes days to dry out!! Bila buat projek, part menampal tu mula2 ok, bila dah 15 min masih menampal lagi.. mulalah.. penat, boring, tangan kecut lah etc. Daripada carik2 kecil, ada yg at last tampal tisu paper sebesar2 tidak (talk about creativity!!!^&*$%#) Ada yang merungut apsal abang Qi  (art attack host) buat sekejap je dah boleh pakai!!! hhhmmmm…  nama pun budak2.. kelakar pulak tengok kerenah mereka ni.. Knowing that, kami buat projek ni in group, taklah boring sangat & cepat sket siap – boleh juga belajar bekerjasama!

Dan paling penting,  melalui project ni,  mereka belajar bersabar, berhati-hati untuk dapatkan best result.

Kami guna kertas kotak sebagai kelopak – adults kena tolong potong sebab kertas ni sangat tebal. Untuk yg kecil sikit kami guna cereal box sebagai kelopak. I think cereal box lagi bagus sebab mudah di lentur dan budak2 pun boleh tolong gunting. Bahagian tengah dihasilkan dari gumpalan suratkhabar, membentuk donut. Lepas tu lekatkan kelopak dengan gumpalan suratkhabar menggunakan duck tape.

Kami buat satu lapisan tape untuk menguatkan binaan bunga. Lepas tu baru buat lapisan papier mache menggunakan tisu paper.  Kena tunggu betul2 kering (1-2  hari) lepas tu barulah boleh mula mewarna.

Inilah hasilnya.. menarik kan!!

Aliens Drawing

Tema Alien ni memang agak jauh dari orang kita… Cuma bila ada kartun Boboboi baru la anak2 ni boleh relate sikit.. Itupun kami minta mereka lukis something different than the Adudu.. puas juga cuba mengorek idea baru..

Menjana creativity kanak2 ni memang memerlukan latihan. Ramai menyangka creativity tu bakat. Sebenarnya idea2 baru tercipta bila kanak2 diberi banyak pendedahan, contohnya melalui pembacaan, tv, travelling, pengalaman, etc.

These were some of their first attempts on alien – with limited time. Keep it up kids… practice make perfect!

Anaklah ayam….

Lama dah kami buat projek ni.. lupa dah sourcenya..

Memang kiutkan? Nampak mudah, tapi susah juga nak buat especially nak membalancekan kaki anak ayam nih.. hehehhe, so this craft lebih sesuai untuk 7 years and above, provided bab lekatkan kaki tu teachers/parentslah kena tolong..

Cuma perlukan cawan plastic atau kertas, kertas kotak, 2 batang straw minuman, acrylic, pva glue dan clear tape.

Mulakan dengan mengecat cawan menggunakan warna acrylic kuning. Sementara ia kering, buat bentuk kaki, paruh, mata, sayap, jambul dan tapak kaki anak ayam  – catkan samaada warna merah atau kuning, terpulanglah.. nak warna-warni pun tak pa..  ( teringat zaman kecik2 dulu arwah abah bawa balik anak2 ayam berwarna-warni… tak taula camna they all buat..)

Sementara tunggu bahagian badan kering, potong straw mengikut tinggi anak ayam yang dikehendaki dan catkan (jika perlu, buat 2 coat). Bila semua bahan dah kering, prosess mencantum bahagian badan pun bermula.. Gunakan pva glue untuk lekatkan mata. Untuk paruh, sayap dan jambul, kena guna clear tape. Part kaki ni yang susah sikit… Kena potong sikit hujung straw kepada 4 bahagian kecil dan lipatkan ke atas sikit (tengok gambar), lepas tu baru tapekan ke atas tapak kaki tadi.

Kalau nak betul2 stabil, boleh la gunakan glue gun… tapi kenalah orang dewasa yang buat ya! Last step, lekatkan straw tadi ke dalam bahagian dalam cawan, tapekan. Di sinilah kita kena perlu hati-hati – kena balance kedua2 kaki supaya anak ayam tu boleh berdiri..

Boleh variasikan lagi anak ayam ni.. kalau ada bulu ayam, bolehla ganti kertas kotak tu menjadi jambulnya. Kalau takde kertas kotak pun boleh guna kertas lukisan biasa jer, tapi untuk tapak kaki memang kena guna kertas yg tebal supaya stabil.

Selamat mencuba!!

Jom Pancing Ikan!

Satu lagi craft dari Art-Venture Kids’ Studio yang disumbangkan kepada segment Ratu – Berita Harian minggu ini…

Yang ni, bukan anak-anak je yang leka main, parents pun boleh join sekali… ketika di studio, memang havoc macam pesta memancing, sampai nak angkat muka berposing pun tak sempat!

  • Di studio, kami guna kotak pizza untuk dijadikan kolam. Lagi best guna kolam yang dah terisi bola2, campak je ikan-ikan untuk dipancing..
  • Buatlah bentuk ikan tu banyak-banyak dan mulakan pertandingan memancing dengan anak-anak. Kalau rajin boleh letakkan pelbagai benda lain didalam kolam seperti bola atau lain-lain mainan supaya lebih challenge sikit nak dapat ikan.
  • Kalau suka boleh letakkan markah di badan ikan atau ikut warna – contoh ikan merah 50 markah, ikan biru 10 markah, siapa paling banyak markah dia menang.
  • Permainan ni tak banyak rule.. cuma dilarang menggunakan tangan untuk mengumpan ikan dan dilarang memancing ikan yang sudah berada di pancing lawan… eheehehehe..

Have fun!!