CRAFT MUDAH – PUPPET HAIWAN MINI

★ Bekas telur
★ Cat poster atau acrylic
★ Felt atau kertas warna
★ Gam
★ Wiggly eyes

1. Potong bekas telur membentuk bahagian badan dan kertas warna sebagai kaki dan paruh

2. Warnakan bekas telur dengan warna hitam untuk penguin. Biarkan kering. Jika menggunakan cat poster, tinggalkan bahagian tengah untuk diwarnakan putih.

3. Warnakan putih pada bahagian tengah badan penguin.

4. Lekatkan kaki, paruh dan mata penguin.

5. Buat pelbagai haiwan mini lain dengan konsep yang sama, seperti burung, penyu dan lain-lain.

Selamat mencuba!!!

5421_1154908967853710_5722113160411836889_n

12814406_1154908924520381_6954947295156076522_n

12524261_1154908667853740_2802992276710726971_n

12670944_1154908717853735_4477127790623758529_n

12804753_1154908771187063_2387944492462287828_n

12814800_1154908824520391_6836339552516404022_n

9863_1154908871187053_6481561185412052593_n

12794452_1154908894520384_6576512511796937644_n

Advertisements

8 ROBOT KRAF YANG COOOOL

CYMERA_20151002_120606Lama tak cuba robot kraf dengan anak-anak. Semalam kami buat robot kraf ni bersama. Dari petang sampai ke malam anak-anak masih tak jemu bermain dengan robot mereka. Macam-macam version yang mereka buat! Penat melayan kerenah tapi puas hati dapat mengembirakan mereka!!

Untuk kali ini kami pilih projek recycle robot dengan menggunakan kotak terpakai, penutup botol, plastik, kertas warna dan apa saja yang ada di rumah. Oh ya.. anda juga boleh gunakan mainan anak-anak yang dah bercerai berai tu, dan gunakan ia sebagai hiasan pada robot.

Projek ni kena buat bersama dengan orang dewasa sebab ia menggunakan banyak material 3D yang harus dilekatkan menggunakan glue gun. Kalau tak nak guna glue gun, bolehlah menghias mengunakan kertas, foam, felt, button dan lain-lain material yang mudah lekat.

Banyak lagi yang kami buat.. seronok sangat bermain, Ikhwan & Irsyad cuba pulak robot kraf yang lain…

Robot masih tidooo

CYMERA_20151002_092301

Okey.. power on!

CYMERA_20151002_093546

Robot Mask

CYMERA_20151002_100151

Guna pakai barang mainan terbuang!

CYMERA_20151002_100328

Lukis dan tampal untuk skrin robot

CYMERA_20151002_095835

Robot ni ada bilik rahsia dalam badannya!

Banyak lagi robot kraf yang boleh anda cuba. Dibawah ni antara favorite  kami! Boleh klik pada projek untuk ke link asal. Have Fun!!!!

1

1. TOPENG ROBOT ni mesti anak-anak suka!! Buat lubang pada paper bag untuk bahagian muka dan bahu. Kemudian, lekatkan aluminium foil ke atas topeng dan hiaskan. Tapi ingat, hanya material yang ringan je ya, sebab topeng ni dibuat dari paper bag. Kalau gunakan material yang berat, dikhuatiri koyak pula topeng tu nanti.

2. Idea ROBOT PHOTOBOOTH ni menarik juga tau!. Sesuai untuk parti harijadi bertemakan robot. Hanya perlukan kertas kotak yang besar dan tinggi (saiz kanak-kanak) dan dibentuk seperti robot. Tebuk ruang untuk muka supaya anak-anak boleh bergambar. Apalagi.. bergambar sakan anak-anak nanti!

3. ROBOT COSTUME ni nampak gah bukan? Percaya tak, ia hanya memerlukan 2 kotak yang besar untuk memuatkan badan dan kepala! Ukur dulu sebelum buat tau…

4. Di meja makan pun boleh buat craft kan. Marshmallow dimakan begitu sahaja memang cepat habis. Jom buat ROBOT MARSHMALLOW dengan menggunakan gula-gula jelly, biskut, sprinkle dan lain-lain hiasan yang mudah didapati di kedai-kedai membuat kek. Comel juga kalau dibuat untuk majlis harijadi anak-anak!

5. ROBOT PUPPET ni comel aje, sebab kaki dan tangannya boleh digerak-gerakkan. Rahsianya, ialah menggunakan “split pin” yang boleh didapati di kedai alat tulis.

6. 3D ROBOT gunakan kaedah balutan. Kotak-kotak terpakai di balut dengan kertas warna dan dihias. Saya suka konsep tangan spring tu. Comel!

7. WOW!!! Uniknya bila si comel pakai ROBOT VEST ni kan? Kalau mereka yang reka sendiri, tambah berbunga hati mereka menggayakannya.. Mudah je nak membuatnya. Cuma perlukan paper bag yang besar dan beberapa alatan melukis seperti marker pen, crayon dan apa saja material yang anda rasa sesuai untuk dijadikan elemen pada robot vest anda. Susun ikut kreativiti dan imej yang disukai.

8. Pelbagai barangan terpakai di sekitar rumah boleh digunakan untuk membuat ROBOT DARI BAHAN TERBUANG ni. Projek sebegini perlukan pertolongan orang dewasa kerana penggunaan pisau, glue gun dan lain-lain material yang agak sukar untuk kanak-kanak mengendalikannya sendirian.

OLYMPIC CRAFTS

Okay… memang tajuknya nampak macam salah je…. We’ve done this project for father’s day actually – it’s a father’s day trophy. Biasalah, saya lambat nak update.. hehehe.

Anyway, since kat sekolah sekarang busy with hari sukan, plus Olympic pun nak start, perhaps you could use this idea for those themes instead;-)

Cuma perlukan 2 biji cawan plastic, kertas or asbestos, foam board, acrylic, cardboard. Lekatkan  2 bahagian bawah cawan, membentuk trophy dan cat mengikut warna kegemaran. Lukis tangkai trophy di atas cardboard, potong dan warnakan. Buat lubang di kiri kanan trophy dan selitkan tangkai trophy – gam untuk lebih kukuh. Lekatkan bahagian bawah trophy ke atas foam board berbentuk segiempat sama. Lepas tu boleh lah hiaskan menggunakan pelbagai cara – nak tampal bling2 ke, lukis etc.

Have fun!!!

Image

Image